Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug

Krisemøte endte i avtale: Skiforbundet gir Northug en egen snarvei til OL

Som skiløper har Petter Northug hatt en sjelden evne til å klare det utrolige. Nå trenger han ikke akkurat det.

BEDRE TIDER IGJEN? Skiforbundet og langrennssjef Vidar Løfshus har gitt Petter Northug et svært godt OL-tilbud. Det holder for Petter å vise form som en middels sterk landslagsløper i NM eøøer i verdenscupen i Planica. Gjør han det, blir det ryddet plass i OL-troppen. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
BEDRE TIDER IGJEN? Skiforbundet og langrennssjef Vidar Løfshus har gitt Petter Northug et svært godt OL-tilbud. Det holder for Petter å vise form som en middels sterk landslagsløper i NM eøøer i verdenscupen i Planica. Gjør han det, blir det ryddet plass i OL-troppen. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALDRI har en norsk skiløper fått sjansen til å komme seg lettere til OL enn Petter Northug, og det er greit nok:

  • I ettermiddag ga Norges Skiforbund beskjed til den formsvake storløperen at han bare trenger å gå et par bra skirenn for å komme med i den norske troppen til Pyeongchang.

Avtalen kom etter et krisemøte mellom sprinttrener Arild Monsen og Petter i ettermiddag. Der var også Northugs trenere Stig Rune Kveen og Vidar Underbakke til stede. Sammen gikk de igjennom skiledernes nye generøse tilbud for å lette trykket på Northug og for å bli ferdig med det unødvendige styret rundt trønderens OL-uttak.

Nå slipper han å gå Skandinavisk Cup neste helg, men kan i stedet konsentrere seg om å få trent riktig fram mot Norgesmesterskapet midt i januar. Alt Petter trenger å prestere der er et par resultater som viser at han holder nivået til landslagsløperne. Uansett er han klar til OL-distansene i klassisk sprint og 15 km i verdenscupen i Planica i forkant av det siste OL-uttaket. Et greit resultat der holder også til OL-billett i en norsk tropp som kan komme til å telle hele 12 herreløpere.

Dermed slipper Petter Northug å kvalifisere seg på samme vilkår som alle andre, og får denne OL-turen på en felles forventning om at det er mulig for ham å nå gammelt nivå i løpet av halvannen måned.

DER er ikke Petter nå. I dag gikk han en etappe i Strindheimstafetten i det fine skianlegget på Granåsen i Trondheim. Dette skjedde før oppklaringsmøtet med Skifotbundet, og ble direkte fulgt opp av ulike mediemeldinger om klar framgang for Northug.

Sett i etterkant framstod den resultatservicen som et vel regissert PR-opplegg for å få blest i mediene og dermed mer trykk mot skilederne for å ta med Petter Northug i OL-troppen. Det er ikke dette storløperen trenger om dagen. Bare mer fart på skiene.

For i virkeligheten gikk Petter en ganske middels etappe for klubben sin, og skinte slett ikke som en verdensstjerne. Til det er formen hans fortsatt for dårlig.

NETTOPP visheten om egen middels form var kanskje grunnen til at han ikke søkte den spesielle sjansen til å få møte Johannes Høsflot Klæbo i duell. Petter gikk andreetappen for Strindheim, mens Klæbo naturlig nok avsluttet til seier for naborivalen Byåsen.

Det var nok like greit. Ennå er de to denne vinteren i forskjellige divisjoner. Bare Sergej Ustjugov virker sterk nok til å utfordre Klæbo på en sisteetappe.

Å holde følge med Klæbo er da heller ikke Skiforbundets krav til Petter for å få OL-billett. Alt han trenger er et NM der han holder middels norsk toppnivå.

mye må da også Petter forlange av seg selv. På samme måte som han var ærlig på nivået sitt under sist vinters VM i Lahti og ga fra seg noen muligheter fordi han følte lagkameratene var bedre, er Petter nødt til å vite at han til slutt har noe å gjøre i et OL. Den forståelsen er en naturlig del av denne avtalen med Skiforbundet.

Heldigvis minner det kravet mer om den offensive Northug som i årevis har forbløffet langrennsverdenen, enn PR-utspillet som ble sendt på TV2 forleden. Der hintet Petter i en videosnutt om at han var urettferdig behandlet og muligens ikke orket å utfordre makten i Ski-Norge lenger. For en løper som gang på gang i skihistorien har klart det ingen ventet at han skulle klare, var dette mildt sagt en forunderlig strategi i spillet om OL-plass.

FOR uansett reklamekampanjer for Northug-butikken eller egen avtale om å få ta en snarvei til OL, blir det avgjørende hva han egentlig prestererer med startnummer på brystet:

  • Nå må Petter Northug ta sjansen på å vise hvor rask han fortsatt er i skisporet.

Da løser det ingen ting at han slipper å møte yngre og mindre kjente norske løpere i Skandinavisk Cup neste helg. Det er møtet med han selv som til slutt teller. Altså at formen virkelig er så god som han har påstått.

ALLE som er glad i langrenn håper det. Og skulle selv denne nye snarveien likevel vise seg å bli i lengste laget, forandrer det ingen ting på det Petter Northug allerede har prestert som langrennsløper.

Det gjør at Petter risikerer lite ved at han nå sier ja takk til å få en tilnærmet gratis sjanse til å sikre seg OL-billetten.

Det er bare det å bruke denne muligheten som koster noe.

Akkurat sånn er skisporet med og uten særavtaler like brutalt for alle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!