HARD DISKUSJON OM OL-PLASS:  Toppledelsen i Norges Idrettsforbund vurderer i formiddag om de kan frata Erik Tysse OL-plassen. Her er han under sommerlekene i London 2012.FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HARD DISKUSJON OM OL-PLASS: Toppledelsen i Norges Idrettsforbund vurderer i formiddag om de kan frata Erik Tysse OL-plassen. Her er han under sommerlekene i London 2012.FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Krisemøte nå: Forsøker å fjerneTysse fra OL-troppen

Toppledelsen i Idrettsforbundet må løse en sak som er uten sidestykke i norsk idrett.

I FORMIDDAG samles de øverste lederne i Norges Idrettsforbund og Norges Friidrettsforbund for å rette opp tabben fra OL-uttaket av dopingdømte Erik Tysse. Etter det Dagbladet erfarer prøver enkelte å fjerne Tysse fra Rio-troppen. Det blir svært hardt for utøveren, men så ødeleggende for norsk idrett vurderes dette uttaket at også denne muligheten vil bli diskutert.

Ledelsen i Idrettsforbundet var på forhånd ikke kjent med det Rio-uttaket som Olympiatoppen gjorde søndag. Nyheten om at en dopingdømt utøver ble tatt med til OL uten å ha klart det norske kravet, har sjokkert de sentrale lederne.

Og sjokket blir ikke mindre etter at det nå viser seg at Norge fortsatt gjør det dopingverstingen Russland har lovet at landet ikke lenger skal gjøre.

SIST lørdag sendte de norske friidrettslederne en hilsen til det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) der de gratulerte med sportens stramme linje mot russisk dopingsvindel. Den gratulasjonen var på sin plass; sanksjonen av Russland har gitt en helt ny kraft i det globale antidopingarbeidet. Men den norske støtten hadde stått seg adskillig bedre om lederne våre hadde lest rapporten som denne utestengelsen bygger på.

Den ble framlagt fredag av Rune Andersen, Norges mest erfarne dopingjeger som det siste halvåret i vervet som IAAFs spesialutsending har jobbet hardt for å hjelpe Russland tilbake til internasjonal friidrett. Under Andersens utallige kontrollmøter fikk han russerne til å ta tak i mye for å få til et troverdig vern om sine rene utøvere.

Flere av disse tiltakene er nevnt i rapporten hans, men særlig ett av dem burde de norske friidrettslederne både ha lest og forstått konsekvensen av. For punkt 3.5 i Rune Andersens framlagte notat lyder slik i orginalteksten:

•• RusAF (det russiske friidrettsforbundet) and ROC (den russiske OL-komiteen) decided to change their selection policy so that athletes
with a serious anti-doping rule violation on their record will not be selected for the Olympics.

Med andre ord:

•• Mens de utskjelte russiske idrettslederne innrømmet at det heretter blir helt feil av landet å sende dopingdømte utøvere til OL, velger de norske lederne å gjøre nettopp det ved å ta ut en som er dømt for bloddoping.

b>HYLLER RUSSERNES NYE HOLDNING:  I den rapporten som Rune Andersen (til høyre) la fram for IAAF-ledelsen sist fredag, hyllet han Russlands løfte om ikke lenger å sende dopingdømte utøvere til OL. Norge gjør det motsatte. FOTO: Haisan Tousun/Anadolo Agency.
b>HYLLER RUSSERNES NYE HOLDNING: I den rapporten som Rune Andersen (til høyre) la fram for IAAF-ledelsen sist fredag, hyllet han Russlands løfte om ikke lenger å sende dopingdømte utøvere til OL. Norge gjør det motsatte. FOTO: Haisan Tousun/Anadolo Agency. Vis mer

Og det altså bare to dager etter at årets viktigste rapport i internasjonal friidrett har understreket at det klare russiske standpunktet overfor tidligere dopingdømte, nå er det eneste riktige.

Stort mer feil kan det vel ikke bli for norsk idrett i det herostratisk berømte russeråret 2016.

SKJØNT det kan det.

I dagens papirutgave av Dagbladet går Svein Arne Hansen, den nye presidenten i det europeiske Friidrettsforbundet (EAA) ut med krystallklar kritikk av det norske uttaket. Den formelle bakgrunnen for kritikken er tidligere henstillinger fra nettopp EAA til medlemsnasjonene om ikke å ta ut dopingdømte til store mesterskap.

De henstillingene er en del av EAA sin svært tydelige omlegging av dopingpolitikken etter at Hansen overtok som president i fjor vår. Sett på bakgrunn av de vriene gråsone-sakene Hansen har vært involvert i både som Bislett-sjef og mangeårig leder for norsk friidrett, er dette en oppsiktsvekkende endring.

Vel har rutinerte Hansen alltid vært en frittalende talsmann for strengere dopingstraffer, men det forhindret ham ikke i å skysse  kappgjengeren Erik Tysse i rekordfart rett fra dopingsoning til start i London-OL 2012. Da var Svein Arne Hansen norsk friidrettspresident, og gjorde det motsatte av hva han selv hadde sagt han stod for.

Det var han ikke alene om dengang. Tysses OL-tur ble heiet fram av lokalsamfunnet, daværende toppidrettssjef Jarle Aambø lot alt skje og styret i Norges Idrettsforbund hevdet at de ikke kunne stoppe London-turen. Vel framme i OL-leiren var det bare den da ganske unge toppsyklisten Alexander Kristoff som våget å si at det var ubehagelig at Norge hadde sendt en dopingdømt for å vinne for oss.

Det ubehaget burde flere ha kjent.

FOR alt ble feil rundt OL-uttaket for fire år siden. Akkurat som det er i ferd med å gjenta seg nå. Det er dette Svein Arne Hansen ser han er nødt til å rette opp ved for første gang å innrømme offentlig at det var galt å sende Tysse til London-OL. Det er en viktig omvendelse.

BARE SVINDEL:  Tre av fire russiske jenter som vant 4x400 meter stafett under VM i Moskva 2013, ble seinere tatt for doping. Nå har Russland lovet at de ikke lenger skal sende dopingdømte til OL. Det gjør imidlertid fortsatt Norge. FOTO: REUTERS/Dylan Martinez.
BARE SVINDEL: Tre av fire russiske jenter som vant 4x400 meter stafett under VM i Moskva 2013, ble seinere tatt for doping. Nå har Russland lovet at de ikke lenger skal sende dopingdømte til OL. Det gjør imidlertid fortsatt Norge. FOTO: REUTERS/Dylan Martinez. Vis mer

Som president i EAA står Svein Arne Hansen helt sentralt i opprydningsarbeidet etter de fleste internasjonale dopskandalene, og han står endelig fjellstøtt.

DEN muligheten får altså presidentskapet i Norges Idrettsforbund når det samles til krisemøte i formiddag. Noe mindre er dessverre ikke denne skandalen:

•• For et idrettsstyre som i fjor sommer ble klappet fram av Idrettstinget for å ta vare på norske verdier, er dette uttaket av en dopingdømt totalt ødeleggende.

Med Tysse i Rio mister Norge troverdighet som pådriver i internasjonalt antidopingarbeid, men det er ikke det viktigste. For ved å bruke tidligere dopingdømte til å hente nye medaljer, mister toppidretten vår sin egen sjel.

HADDE idrettspresident Tom Tvedt kjent til dette uttaket på forhånd,  ville det blitt stoppet. Nå blir selve prosessen for å fjerne Erik Tysse fra OL-troppen adskillig vanskeligere, men det vil bli prøvd.

Hvordan det kan gjennomføres, er uvisst. Norsk idrett har aldri hatt en slik oppgave. Men den må uansett hva som skjer med Tysses plass i Rio-troppen, løses på en måte som gjør at troverdigheten i vårt eget arbeid mot doping blir gjenopprettet. Så fundamentalt bryter dette uttaket med det Norge skal stå for.

For det å ha en mer liberal dopinglinje enn Russland, er ikke utpreget klok idrettspolitikk i 2016.

LES OGSÅ:

Feigt av Norge å ta ut en dopingdømt

Ny dopingskandale: JA til gammel dopingdømt, NEI til unge rene

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.