Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL i Tokyo

Krisemøter

IOC tviholder på at OL skal arrangeres som planlagt i juli og august. Færre og færre tror det er mulig.

OL-SOMMER: Sommer-OL skal etter planen arrangeres i Tokyo i slutten av juli og begynnelsen av august. Foto: NTB scanpix
OL-SOMMER: Sommer-OL skal etter planen arrangeres i Tokyo i slutten av juli og begynnelsen av august. Foto: NTB scanpix Vis mer

I dag skal det være både et videomøte med de ulike lands olympiske komiteer og toppmøte i IOC for å diskutere koronakrisen og hvordan den påvirker utsiktene til å få arrangert sommerlekene.

Mens det forventes at Uefa i dag vil gå inn for å utsette EM i fotball i juni og juli, har beskjeden fra IOC-president Thomas Bach vært at det for OL fortsatt er plan A som gjelder, nemlig at sommerlekene i Tokyo åpnes 24. juli.

SPANIA: I Madrid tar de nå i bruk drastiske midler for å forhindre coronasmitte. Spania er det landet i Europa etter Italia som er hardest rammet av viruspandemien. Video: Politiet / AP Vis mer

En meningsmåling mandag viste at 70 prosent av japanerne nå ikke tror at OL kan gjennomføres i sommer.

IOC-medlem Dick Pound har tidligere sagt at IOC må bestemme seg innen mai om OL går av stabelen. Men dette støttes angivelig ikke av et flertall av IOC-medlemmene.

– Det var Dicks idé. Det er stadig fire måneder til OL og vi arbeider stadig ut fra at OL starter 24. juli, sier Australias IOC-medlem John Coates.

Selv om Bach ikke har villet vike fra OL-planen, innrømmer han at koronaviruset skaper «alvorlige problemer» for avviklingen av kvalifiseringsøvelsene. Til nå er det bare 55 prosent av de rundt 11.000 utøverne som skal delta som er kvalifisert, og i disse dager foregår det ingen kvalifiserende idrett av noe slag.

FØRST UTE: Ved Kaiser Permanente Washington Health Research Institute har de startet en klinisk studie av en potensiell vaksine mot coronaviruset. Video: Ap Vis mer

Blant annet er kvalifiseringsturneringen i håndball for kvinner i Montenegro, der Norge skulle delta i neste uke, utsatt på ubestemt tid. Det er heller ingen som tror at den samme turneringen for menn i Trondheim i april lar seg gjennomføre.

Dersom koronapandemien skulle ende med at OL må avlyses eller utsettes, er det ikke første gang. Også i 1940 skulle lekene vært arrangert i den japanske hovedstaden.

(NTB)

Hele Norges coronakart