FARLIG SKADESpania er avhengig av å få Andres Iniesta på beina igjen til fredagens avgjørelse mot Chile. Foto: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
FARLIG SKADESpania er avhengig av å få Andres Iniesta på beina igjen til fredagens avgjørelse mot Chile. Foto: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)Vis mer

Krisen ikke avblåst

Også Spania kan forsvinne fra VM.

||| SELV vi som leter velvillig etter gode tegn på at Spania kommer til å fortsette i denne VM-turneringen, må innrømme at mesterskapets største favoritt er på vippen til å bli slått ut.

Den kampen som skulle spre godfølelsen foran det avgjørende møtet med Chile, ga egentlig bare poengene. Pluss en snikende mistanke om at et par nøkkelspillere ikke rekker å finne formen.

Det gjør at Spania sensasjonelt må plasseres på lista over europeiske fotballstorheter i ganske øyeblikkelig trøbbel.

FOR fra i ettermiddag bryter det løs:

•• De fem store fra sportens historiske tyngdepunkt må gjennom den siste gruppekampen for å kvalifisere seg.

Den første vil vi helst bli kvitt. De franske spillernes oppførsel gjør at de ikke hører hjemme i et verdensmesterskap som mest av alt skulle løfte fram sportens betydning som kulturell brobygger.

Ironisk nok var det nettopp slik det franske landslaget fungerte i sin storhetstid fra slutten på 1990-tallet. Nå sitter det bare igjen en gjeng som er så store på seg selv at de knapt skjønner hvor små de framstår for oss andre.

Da hadde lite smakt bedre enn en sørafrikansk overraskelse.

DE resterende kampene har ingen ting med smak å gjøre. De gjelder kvalitet, og der er det foreløpig bare Tyskland som har skilt seg positivt ut. Tyskerne har gjort to gode kamper, de har utviklet et effektivt nytt angrepsspill og ville allerede vært videre om dommeren mot Serbia hadde stokket kortene sine litt bedre. Uansett holder de selv nivå til å slå Ghana seint onsdag kveld.

Da virker det langt verre for England  mot Slovenia noen timer før. Igjen er det spillernes manglende forståelse av sin rolle som synes som en svakhet. Med tanke på alt som er sagt og skrevet om kraften i trener Fabio Capellos jernhånd virker forfallet å ha kommet usedvanlig fort, men fotballag i fritt fall har ofte sin helt egen dynamikk. Og ja; stort friere enn nedturen mot Algerie går det ikke an å få det for Modernasjonens beste menn.

TORSDAG er det italienernes tur. De stiller kanskje med det svakeste lag av stormaktene, men også med fordelen av å trives i støy. Dette italienske mannskapet dro til VM uten så store forventninger på seg. To uavgjorte kamper er greit nok og motstanderen Slovakia meget overkommelig. Men som toer i gruppa møter italienerne Nederland i 1/8-dels finalen; det eneste av de europeiske storlagene som er videre.

Rent taktisk er gruppekampen mellom Spania og Chile den mest spennende siden de i utgangspunktet begge har en spillestil bygget rundt troen på egne pasningsferdigheter.

Da er det spennende å se hvor lite Spania lignet på seg selv mot Honduras. Kanskje var dette selve tegnet på hvordan usikkerheten har spredd seg i Europas aller beste fotballag?

MENS spanjolene med Xavi og Iniesta i åpningskampen flyttet ballen lekkert på tvers og bandt motstanderen i eget forsvar gjennom beinhard gjenvinning høyt oppe, ble det langt mer forsiktig fra start mot Honduras.

Iniesta var skadet og ute, trener Vicente del Bosque prioriterte to sittende midtbanespillere i Xabi Alonso pluss Sergio Bosque og lenge var det for få spanske spillere i motstandernes straffefelt. Mer offensive Cesc Fabregas kom først inn da Xavi ble tatt ut. Til tross for mange sjanser mot et svært rotete Honduras var det egentlig lite igjen av det Spania som har spilt ut alle de siste årene.

SLIK sliten selvfølelse er det ikke bra å ta med seg inn mot ett av turneringens absolutte formlag med fart til å utfordre Spania i bakrommet.

Særlig fordi Fernando Torres foreløpig er uten topptempo og målteft etter alle skadeavbrekkene. Det gjør Spania langt mindre tydelige inn i straffeområdet og selvfølgelig mer sårbare mot lag godt over Honduras-nivå.

Chile er et slikt lag. Til og med så gode at det går an å tenke på den aller største europeiske fiaskoen.