Krisestemning i Sverige etter ny smøre-fiasko

- Skjønner ikke at svenskene ikke finner ut hva de driver med, sier Hjelmeset.

KRIGSTYPER: Expressens nettutgave kort etter nedturen på 15-kilometeren.Faksimile: EXPRESSEN
KRIGSTYPER: Expressens nettutgave kort etter nedturen på 15-kilometeren.Faksimile: EXPRESSENVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): 17, 22, 34 og 42. Det er mareritt-tallene som forteller om en svensk fadese i VM i Holmenkollen.

Etter drømmeåpningen med gull og bronse på herresprinten har pila pekt nedover for søta bror, og etter 15-kilometeren i dag som etter fellesstarten i helga er det skiene som får skylden.

For mens Norges smøreteam med svenske Perry Olsson i en sentral rolle treffer igjen og igjen, er det en knust Larry Poromaa som må forklare det svenske pressekorpset hvorfor gjengen hans ikke finner oppskriften.

- Jeg må bare beklage. Det føles for jævlig, sier Sveriges smøresjef.

De svenske løperne forteller om ski som føles feil allerede fra første stavtak. Poromaa forteller om et usikkert smøreteam som stresser på seg dårlig tid, og ikke har godfølelsen når de sender utøverne ut i sporet.

Resultatet er komplett fiasko.

- På forhånd hadde jeg en god følelse, skiene gled godt og jeg kunne løpe opp bakkene. Men da jeg gikk ut fra start - da var det ingenting. Jeg trodde kanskje det var fordi jeg stresset, men jeg fikk virkelig ikke feste oppover. Og utfor, jeg vet ikke, sier Johan Olsson, som ble beste svenske - 1,38 bak vinner Matti Heikkinen.

- Når man kommer til 2,5 kilometer og har gått som normalt, og får vite at man er 20 sekunder bak.. Da innser man jo at nå er det 12,5 kilometer med blodslit igjen. Men man må jo bare fortsette, men kan liksom ikke stoppe på Frognerseteren og drikke pils i stedet. Man må bite tennene sammen, sier han.

For svenskene er dette en vond reprise fra forrige VM i Liberec, der de fikk liknende problemer.

- Vi begynner jo nesten å bli vant til det. Disse 15-kilometerne, det hviler jo en jævla forbannelse over dem. Det har vært helt umulige føreforhold i VM, sier Johan Olsson.

Skjønner ikke hva Sverige gjør
Odd-Bjørn Hjelmeset har testet de norske skiene før VM-løpene, og var også med å velge ut skiene som ga to medaljer i dag.

Han forteller om enormt vanskelige føreforhold for smørerne.

- Det ser så enkelt ut, men det er så jævlig vanskelig. Jeg tror aldri jeg har vært borti liknende.

FULL STOPP: Marcus Hellner og de andre svenskene slet med gliden, og slet med festet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FULL STOPP: Marcus Hellner og de andre svenskene slet med gliden, og slet med festet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Er du overrasket over at svenskene og folk som Dario Cologna gjør det så dårlig?

- De har jo ikke ski. Jeg er mer overrasket over at svenskene ikke snart finner ut hva de driver med, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Alt er så dødt her. Det ser jo så enkelt og fint ut, det skal være enkelt på rundt to-tre minusgrader. Men man må huske på at først har de laget denne snøen borte i Sørkedalen, så har de kjørt den med lastebil på den mest forurensede veien i hele verden, så har de kjørt den ut her med hjullaster, sier Hjelmeset.

Knust smøresjef
Den svenske smøresjefen Larry Poromaa sto rakrygget og svarte på spørsmål fra pressen etter løpet, men var tydelig preget av nedturen.

- Jeg er fryktelig skuffet. Det er tungt. Det ble veldig mye stress, og vi fikk det ikke ordentlig til. Det er jeg den første til å beklage, sier Poromaa.

- Hvor mye lider du med Daniel Rickardsson og guttene?

- Ja, det er for jævlig... Det er for jævlig, sier Poromaa stille før han blir ført bort av Sveriges pressesjef.

Fortsatt tillit
Anders Sødergren ble nest beste svenske i dag, han var hele 2,07 bak teten.

- Vi hadde kjempeproblemer med å få skiene klare inn mot start, vi jobbet og jobbet og forsøkte å finne det lille siste, men vi ligger ikke i toppen når det gjelder ski disse dagene, sier han.

- Det er føret som er vanskelig, veldig vanskelig. Det er så vanskelig å finne balansen for festet. Jeg har full tillit til smørerne, men det er tøft. De finner ikke det siste, lille ekstra. Det er trist når det blir sånn. Det er klinsynd for Danne (Rickardsson) også, som virkelig er i kanonform og medaljekandidat, og så blir det sånn, sier Södergren.

Også Marcus Hellner fikk en ny vanskelig ski-dag på 15-kilometeren. Likevel er svensken optimistisk med tanke på stafetten.

- Det ble en liten miss i dag med gliden. Jeg vet ikke, smørerne jobber veldig hardt og fortjener mye respekt, og jeg har full tillit til dem. Det er sånt som skjer, sier han.

- Jeg vet hvor fort dette kan vende. I OL var det på mange måter de som reddet oss. Men det er kjedelig å konkurrere når det ikke går. Jeg prøvde jo å koble bort det og gjøre mitt eget løp og tenke framover, men jeg gikk ikke noe stort løp selv, heller, sier Hellner, som mener kroppen er like sterk som den var da han tok gull i VM-åpningen.

- Ja, det føles helt ok, sier han til Dagbladet.

Norske kanonski
For Norge og Åge Skinstad er det betryggende at utstyret i hvert fall ikke setter hindringer for løperne.

SMØREFIASKO: Aftonbladet er ikke mindre opptatte av fadesen.Faksimile: Aftonbladet
SMØREFIASKO: Aftonbladet er ikke mindre opptatte av fadesen.Faksimile: Aftonbladet Vis mer

- Vi hadde kanonski igjen i dag. Vi hadde flere gode alternativer, så det spiller ingen rolle hvem vi valgte. Smørebua gjør en fantastisk jobb, sier han.

- Har Norge en stor fordel mot de andre med tanke på skiene i dette VM?

- Nei, det tror jeg ikke. Finnene er like gode, du så i går at de hadde fire innenfor de åtte beste, og i dag har de Matti Heikkinen som nummer en, påpeker Skinstad.