Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Krisetrekning for Norge og Høgmo

EM-motstandere som ikke nødvendigvis fyller Ullevaal.

VAREN ER LEVERT: I dag ble det klart hvem Per-Mathias Høgmo (t.h.) og Stefan Johansen møter på veien mot et eventuelt EM i fotball 2016. Foto: Sjur Stølen
VAREN ER LEVERT: I dag ble det klart hvem Per-Mathias Høgmo (t.h.) og Stefan Johansen møter på veien mot et eventuelt EM i fotball 2016. Foto: Sjur Stølen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi fulgte trekningen i vårt livestudio!

NICE/OSLO (Dagbladet): Ett digert mesterskap er straks ferdig i Sotsji, og vi retter blikket mot et annet, der gresset er grønnere:

10. juni 2016 starter EM i fotball i Frankrike. Det er 838 dager til. I dag ble kvalifiseringsgruppene trukket i Nice.

Norge var tredjeseedet, og var garantert minst to tøffe motstandere i jakta på en plass blant de 24 deltakerne:

Trakk Italia og Kroatia På seedingsnivå 1 befant Spania, Tyskland, Nederland, Italia, England, Portugal, Hellas, Russland og Bosnia-Hercegovina seg.

Nivået under var også stjernerikt: Ukraina, Kroatia, Sverige, Danmark, Sveits, Belgia, Tsjekkia, Ungarn, Irland.

Fra disse to gruppene trakk Norge Italia og Kroatia. I tillegg skal Per-Mathias Høgmos menn ut i kamper mot Bulgaria, Aserbajdsjan og Malta.

Da tre lag gjensto i trekningssekvensen, var det 67 prosent sjanse for at Norge ville møte enten Danmark eller Sverige. Men det ble 33-prosenten istedet - Kroatia.

- Joda, da håpet jeg på enten Sverige eller Danmark, bekrefter Per-Mathias Høgmo overfor Dagbladet.

Tror på EM-plass Han fastslår, i likhet med alle andre, at Italia er favoritter.

- Og så husker vi at Kroatia slo ut Island i playoff. De blir spennende, og vi får sett både Italia og Kroatia i VM i sommer, sier Høgmo.

Det er slutt på tida hvor landslagssjefene forhandler fram oppsettet for kvalifiseringsspillet. Nå er det Uefa som setter det opp, og Høgmo venter i spenning på å se når Norge møter de ulike landene i perioden september 2014-oktober 2015.

- Vi kommer til å legge opp treningskamper for å stille best mulig forberedt. Det vi konstaterer allerede, er at vi har vært dyktige og heldige som har sikret oss retten til å møte Russland, Tsjekkia og Frankrike i tida som kommer, sier Høgmo til Dagbladet i Nice.

- Det er ei svært tøff gruppe?

- Du kan velge å se det den veien. Samtidig sier jeg at det blir ei tett gruppe, hvor flere tar poeng fra hverandre. Vi kan nå helt opp, og vi kan risikere at blir tett helt ut. Vår jobb blir å forberede oss best mulig, vi skal være dyktige til å utvikle det laget vi har. Vi har flere unge, gode spillere i rivende utvikling ute i klubbene sine.

- Hvis vi ser fram mot november 2015, når kvaliken skal avsluttes, hvor er vi da?

- Da gleder vi oss til å spille i Nice.

- At vi allerede er klare for EM-sluttspillet da?

- Ja. Det er det vi brenner for.

Tapte bare tre av ti Men også Bulgaria vil ha ambisjoner om å kjempe om de to direkteplassene. Aserbajdsjan er et land Norge har gode 90-tallsminner fra, men i likhet med Bulgaria tapte Aserbajdsjan bare tre av ti kamper i kvalifiseringen til VM 2014.  Så de blir ei heller noen walkover.

Malta, derimot, blir trolig gruppas desiderte bunnlag. De vant én av ti kamper i forspillet til Brasil-VM (slo Armenia).

Få publikumsfriere Men NFF hadde nok håpet på motstandere som også ville bety et fullsatt Ullevaal. Italia er selvsagt en gigant, men Kroatia - som har møtt Norge til privatkamper flere ganger de siste åra - vil neppe friste altfor mange nordmenn.

Men viktigst uansett: Kommer Norge blant gruppas to beste lag, blir det direkteplass til EM i Frankrike. Også som tredjeplassert i pulja er det en god mulighet for å få den første sluttspillopplevelsen på 16 år:

Den beste gruppetreeren går direkte til mesterskapet, mens de åtte resterende skal møtes to og to i playoff.

- Vi er godt fornøyd med gruppa, sier Kroatias landslagssjef Niko Kovac under trekningens intervjuseanse i Nice.

- Italia er favoritter, vi er nummer to. Så er det mange lag der med gode kvaliteter. Vi ser optimistisk på det, og vi har mange gode spillere i mange store klubber i Europa.

- Hva vet du om Norge?

- Ikke så mye. Jeg så dem mot Island (som Kroatia møtte i playoff), men detaljer og hvordan vi skal gjøre det, får vi ta en annen gang.

Vet lite om Norge Italias landslagssjef Cesare Prandelli svarer dette når han blir spurt om han synes gruppa er lett:

- Nei, nei, nei. Jeg vil si snarere det motsatte. Men jeg kan ikke si så mye når det gjelder Norge, det får vi ta etter VM. Det er VM jeg konsentrerer meg om nå. Det jeg vet, er at det er et lag i utvikling, sier han.

Den tidligere tyske landslagsstjernen og -sjefen Berti Vogts er nå Aserbajdsjans trener:

- Det må være Italia og Kroatia som er de store favorittene. Så får vi ha tredjeplassen som mål, men det blir veldig vanskelig for oss, sier han, og legger til:

- Det er en stor utfordring, og det er en jevn og vanskelig gruppe bak de to store favorittene. Med Norge muligens et hakk foran blant utfordrerne.

Hele Norges coronakart