SNAKKET MYE SAMMEN: Ingrid Kristiansen og Therese Johaug snakket sammen både før og etter løpet. Foto: Bjørn Langsem
SNAKKET MYE SAMMEN: Ingrid Kristiansen og Therese Johaug snakket sammen både før og etter løpet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Kristiansen advarte Johaug før oppvarming

- Da ble jeg litt overrasket, sier Ingrid Kristiansen om Therese Johaugs planer for oppvarmingen.

Publisert

Therese Johaug (31) imponerte mange på Bislett da hun i ensom majestet løp i mål på tiden 31.40,69 på 10 000 meter - en forbedring av hennes personlig rekord med hele 40 sekunder.

Tiden er også årsbeste i verden, men det har sin naturlige forklaring forteller friidrettslegenden Ingrid Kristiansen (64), som selv var på Bislett torsdag kveld.

- Jeg hadde forventet hun skulle springe 15 sekunder saktere enn hun gjorde. Å løpe 10 000 meter - da kommer du langt med kondis, sier Kristiansen til Dagbladet og fortsetter:

- Men det er ingen andre i verden som har løpt 10 000 meter i år, det må vi ikke glemme. Det er ingen som har fått lov til å løpe, så det er nok å legge lista litt for høyt for henne, det å snakke om at det er verdens beste tid i år. Men likevel var det et flott løp.

ÅPNET HARDT: Therese Johaug åpnet hardt da hun tok NM-gull på 10 000 meteren på Hamar i 2019, raskt gikk det også på de første meterne på Bislett. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

Advarsel

Johaug fikk god hjelp til å holde en jevn fart med dette mye omtalte laserlyset, såkalt «wavelight». Men før start holdt hun på å gjøre noe som Kristiansen absolutt ikke ville anbefalt noen å gjøre.

- Hun er en uerfaren baneløper. Hun hadde tenkt å varme opp inne på tartandekket, og jeg sa: «Du må få med deg Pål Gunnar (Mikkelsplass som er Johaugs trener, journ.anm.) og varme opp ute. Hvis du varmer opp på det dekket, er du gåen før det begynner», sier Kristiansen.

Det overrasket den tidligere løpedronningen at Johaug hadde planer om å løpe seg varm på innendørsbanen.

- Da ble jeg litt overrasket. Hun spurte: «Gjorde ikke du det?». Vi hadde ikke muligheten til det på gamle Bislett. De fleste løp bare fram og tilbake i bakgården. Du blir veldig påvirket av dem rundt deg når du varmer opp. Ute er det fint, du har freden og roen og så tar du noen drag inne på banen før start. Med 45 minutter inne på tartandekket hadde vi nok sett en annen Johaug enn den som startet. Det var bra hun fikk med seg Pål Gunnar ut, sier Kristiansen.

Pål Gunnar Mikkelsplass (59) forteller at han tok med seg Johaug ut i parken på St. Hanshaugen for å varme opp.

- Ja, det stemmer det. Det var forsåvidt et fint tips, det. Det var tungt og dårlig lys i tunnelen på Bislett, så det var fint å være ute. Det var et bra tips av en erfaren utøver, sier Mikkelsplass til Dagbladet og fortsetter:

- Det var ikke så lenge vi fikk varmet opp, det var litt kortere enn vi hadde regnet med, tiden gikk litt fort.

TRENER JOHAUG: Pål Gunnar Mikkelsplass (t.h.). Foto: Bjørn Langsem
TRENER JOHAUG: Pål Gunnar Mikkelsplass (t.h.). Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Fokus på løpestil

Mikkelsplass forteller at han og Johaugs bror Karstein er forsiktige med å ikke overbelaste Johaug når hun trener løping.

- Vi har kjørt tre baneøkter over tre måneder. Vi har absolutt ikke overdrevet den biten. Det har vi vurdert veldig greit. Vi hadde tips fra Jack Waitz om tilsvarende greier. Det var veldig greit å ikke overdrive, å få litt erfaring selv, sier Mikkelsplass og fortsetter:

- Å springe for mye kan gjøre vondt verre, du tror du skal bli bedre, så blir du heller overbelastet. Hun har gjort vanlig trening. Hun har trent langrenn, men har hatt tre økter på bane med spesialtrening, sier Mikkelsplass.

De siste ukene har Johaug også terpet litt på løpeteknikken.

- Jeg har jobbet litt med løpssteget og hvordan bruke overkroppen. Jeg fikk noen tips av bror Karstein på mølla på tirsdag, som jeg tok med meg. Jeg har ikke løpt så mye på bane før, sa Johaug etter løpet.

Og Johaugs løpestil, som er litt uvanlig i friidrettsammenheng, er den minste bekymringen, skal vi tro Kristiansen.

- Mange uttaler seg om stilen hennes, men det er uinteressant om hun springer pent, det handler om å komme fra A til B. At hun har en sittende stil er fordi hun trener på andre ting. Det er det letteste å få bort, sier Kristiansen.

Mikkelsplass mener det er interessant at meningene om løpestilen til Johaug er så mange.

- Det er på en måte litt interessant. Hun har ikke gjort mye for å bedre det, men tenkt litt mer og tatt med noen tips for å gjøre det litt bedre. Det er filosofien her, gjør hun for mye på det, er det mer en omveltning av det hun har gjort over mange år - så kommer det fort skader og så er det negativt, sier Mikkelsplass og fortsetter:

- Det er interessant å høre de som virkelig er spesialister, Vebjørn (Rodal), Kristiansen og Jack Waitz, som ser på hennes måte å springe på. De mener det ikke er så farlig. Det er andre, kall det forståsegpåere, som tror de vet og som påpeker det veldig. Vi er ikke hundre prosent spesialister på det, men bruker fornuften for at det ikke skal skje skader.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer