SUKSESSTRENER: Tildligere landslagstrener for langrennsjentene har nå gått over til skiskytterleiren. Men han har aldri før vært på et skiskytterrenn. Foto: Hans Arne Vedlog   / Dagbladet
SUKSESSTRENER: Tildligere landslagstrener for langrennsjentene har nå gått over til skiskytterleiren. Men han har aldri før vært på et skiskytterrenn. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Kristiansen har ikke vært på et eneste skiskytterrenn: - Man blir litt usikker

Spent før skiskyttersesongen. 

Egil Kristiansen tror ikke han har vært på et eneste renn i skiskyting i hele sitt liv. Det skal det raskt bli en endring på.

Foran årets skisesong byttet den mangeårige suksesstreneren ut langrenn med nettopp skiskyting. Som fysisk trener for Ole Einar Bjørndalen og de øvrige mannlige norske landslagsløperne beveger Kristiansen seg inn i mer ukjent terreng.

– Jeg har nok ikke vært på så veldig mange renn i skiskyting, kanskje ingen i det hele tatt. Så jeg har nok litt å lære, smiler gudbrandsdølen til NTB – og innrømmer:

– Jeg kommer fra en jobb der jeg har kunnet ting fryktelig godt. I ny rolle blir man litt mer usikker.

Som landslagstrener i langrenn sto han bak 47 OL- og VM-medaljer i løpet av ti begivenhetsrike år. Nå skal han forsøke å overføre suksessen til skiskytterleiren.

Måtte bremse

Kristiansen innrømmer at han gleder seg og er spent foran utfordringene som nå venter. Treningsprinsippene han har forfektet tidligere, har 50-åringen tatt med seg inn i skiskytterleiren.

– Jeg har nok tatt med meg mye av den filosofien jeg hadde tidligere, men samtidig gjelder det å tilpasse seg en ny idrett. Langrenn og skiskyting kan se likt ut, men skiskyting har et ekstra moment i form av skytingen. Det krever tid og energi som langrennsløperne bruker på å hvile, sier han.

En klar forskjell ser gudbrandsdølen også som følge av at utøverne han nå trener har motsatt kjønn av hans tidligere elever. Mens Kristiansen før måtte bremse i overkant treningsivrige langrennsjenter, er situasjonen en litt annen nå.

– Jentene er ekstremt pliktoppfyllende, mens gutta er litt flinkere til å gi litt blaffen. De ser ikke på det som noen verdenskrise om det blir én dag uten trening, og enkelte dager kan det faktisk være lurt å stå over treningen, smiler Kristiansen.

Skryter av makkeren

Møtet med verdens beste skiskyttere har samtidig gitt nye impulser etter en lang karriere i langrennsleiren.

– Det er veldig motiverende å få nye synspunkter fra andre utøvere på det treningsfaglige, fastslår Kristiansen.

– Du har utviklet deg til å bli en enda bedre trener?

– Man blir aldri utlært som trener og må hele tiden tilpasse seg, svarer 50-åringen – som ikke er eneste nye ansikt på trenersiden i skiskytterleiren foran den kommende sesongen.

Franske Siegfried Mazet har ansvaret for skytetreningen og leder laget i tospann med Kristiansen.

– Han er veldig grei å samarbeide med. Han har klare synspunkter på hvordan ting skal gjøres, og det har jeg også. Samtidig er det ingen av oss som har som utgangspunkt å trumfe gjennom viljen vår, sier gudbrandsdølen.

Mandag tok han med seg laget på to ukers barmarkssamling til Mazets hjemland Frankrike. Der skal det legges ned viktig treningsarbeid før Ole Einar Bjørndalen & co. etter planen kommer på snø for første gang på Geilo i månedsskiftet oktober-november.

(NTB)