- Kristin vant klassen for de menneskelige

Skofterud om suverene Marit Bjørgen.

HYLLER MARIT: Vibeke Skofterud (t.v) synes selv hun ikke gikk så bra, og ser på Kristin Størmer Steira som vinneren - av de bak Bjørgen. MMS-foto: Gorm Andresen
HYLLER MARIT: Vibeke Skofterud (t.v) synes selv hun ikke gikk så bra, og ser på Kristin Størmer Steira som vinneren - av de bak Bjørgen. MMS-foto: Gorm AndresenVis mer

STEINKJER/OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen har vært konkurrentene fullstendig overlegen i samtlige distanserenn hun har stilt på start i så langt denne sesongen, og er ubeseiret internasjonalt siden spurttapet mot Justyna Kowalczyk på OL-tremila i Whistler i februar i fjor.

Derfor hvilte det et gigantisk favorittstempel på Rognes-løperen før åpningsdistansen 10 kilometer klassisk under NM i Steinkjer.

Og 30-åringen leverte til de grader, og tok sitt tiende NM-gull i utklassingsstil.

Marit og de andre På pressekonferansen etter løpet sa bronsevinner Vibeke Skofterud det på denne måten:

- Kristin (Størmer Steira) vant klassen for de menneskelige.

Etter ei mil på ski, skilte det astronomiske ett minutt og ti sekunder ned til sølvvinneren, Størmer Steira, som tross alt leverte et oppløftende løp med tanke på at det bare var den skadeforfulgte tanaværingens andre klassiskrenn denne sesongen.

- Jeg gikk et kjempeløp, det fungerte bra underveis, sier Marit.

Bjørgen sier hun ikke klarer å avgjøre om dagens renn er sesongens beste. Men er klar når spørsmålet kommer slik:

- Har du vært i bedre form?

- Nei.

-  Har du noe å gå på?

- Jeg tror kanskje det.

Fem-seks gull? Om 27 dager det VM i Holmenkollen og nå går snakket om at Bjørgen skal vinne alt hun stiller opp i Oslo, inkludert stafett og sprint.

SUVEREN: Marit Bjørgen (midten) gikk som ventet inn til et suverent NM-gull på 10 kilometer klassisk i Steinkjer foran Kristin Størmer Steira (t.v.) og Vibeke Skofterud. 
Foto: Ned Alley / Scanpix
SUVEREN: Marit Bjørgen (midten) gikk som ventet inn til et suverent NM-gull på 10 kilometer klassisk i Steinkjer foran Kristin Størmer Steira (t.v.) og Vibeke Skofterud. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

- Alt er mulig, men jeg mener det er urealistisk, sier Marit.

Det lille som var av spenning i Steinkjer, var kampen om sølv- og bronsemedaljen mellom Steira, Vibeke Skofterud og Therese Johaug med Astrid Uhrenholdt Jacobsen et lite stykke bak.

Johaug, som var på pallen på samme distanse i Otepää, måtte litt overraskende ta til takke med den sure fjerdeplassen da Skofterud avsluttet sterkere og sikret seg bronsemedaljen.

Johaug har ikke gitt opp Jentetrener Egil Kristiansen forteller at Bjørgens lagvenninner håpet på et jevnt løp før start i dag.

- Så feil kan man ta. Men de er med og i bra form, sier Kristiansen.

Johaug var fornøyd etter at hun suste inn til en fjerdeplass på ski som ikke var helt perfektet.

- Er det mulig å slå Marit slik hun går nå?

- Jeg har ikke gitt opp ennå. Men slik det er nå må vi være fornøyde med å havne 30-40 sekunder bak. Hun er i en egen klasse. Marit er helt rå om dagen, sier Johaug til Dagbladet.