UNDER MISTANKE:  Kristina Smigun har vært mistenkt for doping i over to år etter at det ble kjent at hennes prøve fra Torino-OL 2006 var plukket ut etter retesting. FOTO: Hans A Vedlog / Dagbladet.
UNDER MISTANKE: Kristina Smigun har vært mistenkt for doping i over to år etter at det ble kjent at hennes prøve fra Torino-OL 2006 var plukket ut etter retesting. FOTO: Hans A Vedlog / Dagbladet.Vis mer

Kristina gikk fra Marit Bjørgen. Nå venter hun på å bli dømt eller frikjent.

Mens IOC har avslørt 31 utøvere fra Beijing-OL 2008, forteller de fortsatt ingen ting om Kristina Smiguns mistenkelige prøve fra 2006.

MED to OL-gull og en VM-triumf er Kristina Smigun en av Estlands største idrettsutøvere. 41-åringen hadde en lang og flott skikarriere helt fram til vinterlekene i Vancouver 2010, men har den siste tida levd i skyggen av en vedvarende dopinganklage.

Helt siden nyheten om Smiguns rufsete dopingprøver sprakk før Sotsji-OL for mer enn to år siden, har hun levd under mistanke. Sånn kan det ikke være. Det er derfor gårsdagens angivelige dopingsjokk om 31 skurker fra lekene i Beijing-OL 2008 ble levert uten navn.

Den internasjonale olympiske komite (IOC) har lært. Retesting av gamle dopingprøver med nye testmetoder kan være en juridisk vrien øvelse.

Derfor vet vi fortsatt ikke noe om hva som skjedde med Smiguns mistenkelige test eller noen av de andre nesten fem hundre prøvene fra Torino-OL som IOC har fått retestet. IOC-slippet av positive prøver gjaldt denne gangen bare sommerlekene. Først altså Beijing, og så ganske raskt 250 prøver fra London i 2012. Deretter følger IOC opp med en egen undersøkelse av dopinganklagene mot Sotsji 2014.

Alle avsløringene som skulle komme fra gamle prøver under Torino-OL 2006, er foreløpig bare blitt ord.

FORAN TO NORSKE:  På 10km i Torino kom Kristina Smigun foran to norske. Sølv til Marit Bjørgen og bronse til Hilde Pedersen Gjermundshaug. FOTO:.  EPA/Everett Kennedy Brown.
FORAN TO NORSKE: På 10km i Torino kom Kristina Smigun foran to norske. Sølv til Marit Bjørgen og bronse til Hilde Pedersen Gjermundshaug. FOTO:. EPA/Everett Kennedy Brown. Vis mer

I TORINIO gikk Kristina Smigun fortere enn Marit Bjørgen og hentet sine to OL-gull. Fire år seinere skjedde det samme på 10 km fri i Vancouver, men da var Charlotte Kalla enda raskere. Uansett var Smigun i teten i internasjonal kvinnelangrenn helt fra hun i 1999 som 24-åring opplevde fin framgang og begynte å konkurrere jevnt med Bente Skari.

Derfor var det en stor nyhet da den kjente dopingjegeren Arne Ljungqvist, dengang sjef for IOCs medisinske komite, rett før lekene i Sotsji fortalte at 489 Torino-prøver var blitt retestet med nye metoder og lovet et resultat rett etter OL. Ulike nyhetsmedier meldte om store funn av anabole steorider, og Estlands egen olympiske komite sendte ut melding om at Kristina Smiguns prøver var blant de mistenkelige funnene.

Så ble det stille. Veldig stille. Hverken IOC eller det internasjonale Skiforbundet (FIS) har kommentert prøver eller navn.

DE siste ukene har ryktene internt i ledelsen av internasjonal toppidrett gått på at offentliggjøringen av restestingene fra 2006 er blitt stoppet på grunn av juridisk trøbbel. Foreldelsesfristen for gamle dopsynder er i mellomtida blitt økt fra åtte til ti år. Det betyr at skjæringsdatoen for Torino-prøvene egentlig var i februar, men reglene åpner for mer tid hvis de mistenkte utøverne er blitt informert skikkelig om prosessen.

Hva det innebærer her, vet vi ingen ting om. Bare at resultatene av retestingene fra Torino-OL er blitt liggende, til tross for at ingen vinterleker har hatt flere dopingfunn i månedene rundt disse konkurransene. Det var altså en dopingbefengt tid i internasjonal skidrett samtidig som Smiguns prøver ble plukket ut som mistenkelige.

TETT KONKURRANSE:  Kristiana Smigun og Bente Skari konkurrerte hardt i flere sesonger. Her fra VM i Val Di Fiemme i 2003 etter at Skari vant. FOTO: TORMOD BRENNA/Dagbladet.
TETT KONKURRANSE: Kristiana Smigun og Bente Skari konkurrerte hardt i flere sesonger. Her fra VM i Val Di Fiemme i 2003 etter at Skari vant. FOTO: TORMOD BRENNA/Dagbladet. Vis mer

Men nettopp det holder hverken juridisk eller moralsk til å felle henne. Det er derfor IOC ikke bare kan la 489 reanalyserte prøver ligge igjen uten svar, mens sjefen selv trekker fram nettopp de nye testmetodene som en suksess:

- Dette viser at dopere ikke har noe sted å gjemme seg. Retestingen fra Beijing og London, samt oppfølgingen av anklagene om det som skjedde i Sotsji, er avgjørende tiltak for å beskytte de rene idrettsfolkene uavhengig av sportsgren og nasjon. Vi beholder prøvene i ti år slik at svindlerne ikke får ro, sa IOC-president Thomas Bach da Beijing-avsløringene ble lagt fram i går.

Det er bra, men rettferdiggjør ikke at IOC hopper over et OL der retestingen er gjort og resultatene foreligger.

I beste fall slipper Kristina Smigun unna mistanken. Det går an å gå fra Marit Bjørgen på ski uten å jukse, men det holder ikke å underslå hvordan det egentlig skjedde.

VENTER PÅ SVAR:  Mer enn to år er gått siden Estlands olympiske komite fortalte at Kristina Smigun var satt under mistanke på grunn av dopingprøvene fra Torino-OL. Uansett utfall av denne pågående retestingen, er det usedvanlig svak saksbehandling. FOTO: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
VENTER PÅ SVAR: Mer enn to år er gått siden Estlands olympiske komite fortalte at Kristina Smigun var satt under mistanke på grunn av dopingprøvene fra Torino-OL. Uansett utfall av denne pågående retestingen, er det usedvanlig svak saksbehandling. FOTO: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.