Kristine Stavås Skistad ikke med på landslaget

- Vi har sydd sammen et spesialtilpasset opplegg for henne, sier trener.

IKKE MED: Kristine Stavås Skistad er ikke en del av landslaget neste sesong. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
IKKE MED: Kristine Stavås Skistad er ikke en del av landslaget neste sesong. Foto: Fredrik Hagen / NTB ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN/OSLO (Dagbladet): Norges Skiforbund offentliggjorde i dag landslagene for sesongen 2019/2020 på Holmenkollen Park Hotell.

Der kommer det fram at kometen Kristine Stavås Skistad ikke er med på kvinnelandslaget.

Landslaget kvinner:

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Kari Øyre Slind, Tiril Udnes Weng, Maiken Caspersen Falla, Mari Eide, Therese Johaug, Ragnhild Haga, Anna Svendsen, Lotta Udnes Weng og Ane Appelkvist Stenseth.

Laget utvides fra 10 til 12 utøvere.

Det betyr at Lotta Udnes Weng, Anna Svendsen og Ane Appelkvist Stenseth er inne på landslaget, mens Kathrine Harsem går ut. Stortalentet Kristine Stavås Skistad er ikke med.

- Vi har vært i tvil og det var hun også, men etter grundig overveiing så ender vi opp med at det er det som gagner henne best i hennes utvikling for å bli verdens beste sprinter. Vi er rimelig trygg på det, sier trener Ole Morten Iversen om at Stavås Skistad ikke er med.

Ingen argumenter

En som reagerer sterkt på uttaket er TV2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad. Han mener Skiforbundet bommer stort når det ikke er plass til Skistad på laget.

- Jeg er ikke bekymret for det sportslig sett, men du ser at jenta selv er kjempeskuffet og skulle gjerne vært med. Jeg kjøper argumentene, men ikke årsaken til dem, sier langrennseksperten.

- Det jeg reagerer mest på er at det ikke er eget sprintlag for damer. Jeg ser ikke et eneste argument for det utover at de ikke har sponsorer til det. Derfor sitter kanskje det største langrennstalentet vi har hatt de siste sju-åtte årene hjemme og er ikke med på laget, sier Skistad.

Stavås Skistad blir i stedet tatt utpå rekruttlaget, men med flere hospiteringer på elitelandslaget gjennom året, særlig opp mot sesongstart.

- Vi har sydd sammen et spesialtilpasset opplegg for henne, så hun kommer til å trene mye med denne gjengen, sier trener Geir Endre Rogn.

- Det er jo mange vurderinger bak det. Det er sportslig utvikling som er det aller viktigste vurderingen bak det. Å sy sammen et opplegg som gir henne best mulig inngang på seniortiden. Det er hovedtanken bak det, sier Rogn.

Elitelandslaget blir for første gang 12 utøvere på kvinnesiden og innad skal det være en klart sprintsatsing på halvparten, fortalte landslagsledelsen på offentliggjøringen av neste sesongs landslag.

- Vi er trygge på dette. Om det viser seg at det er litt for defensivt og at vi er litt for nøktern og forsiktige, så er i alle fall ikke det noe feil, i motsetning til om vi hadde vært litt for offensive, tatt henne inn og hun hadde gått på en smell, sier landslagstrener Ole Morten Iversen til Dagbladet etter uttaket.

- Jeg har ingen problemer med å forstå argumentene deres, fordi de er litt bundet. Du kan ikke la være å ta ut en av verdens beste sprintere. Hva slags signaler sender dette, spør Skinstad.

Skinstad tviler riktignok på at sprinttilbudet blir det landslagsledelsen forespeiler og at det blir nok fokus på sprinttrening på samlingen til landslaget.

- Jeg har mine tvil om at dette skal bli et så tilrettelagt sprinttilbud som de hevder. Det burde vært delt i to landslag. De kan reise, sammen og bo samme og trene 2/3-deler av øktene sammen. Der burde selvsagt Skistad vært med. Da er det Stenseth, Svendsen og Weng-tvillingene hun skal utfordres av på trening, ikke Johaug og Østberg, sier Skinstad.

Et stykke unna treningsmessig

Landslagsledelsen forteller at de har gått flere runder både med seg selv, Skistad og folkene rundt før de gjorde avgjørelsen om å ikke ta henne med på elitelaget, til tross for at laget økte i personell fra 10 til 12 utøvere.

Skistad er nemlig et godt stykke unna å kunne henge med på barmarkstrening når det kommer til utholdenhet. Selv på juniorlandslaget har Skistad vært nødt til å trene mye for seg selv fordi hun lå litt bak lagkameratene treningsbasisen.

- Hun er godt trent for sprint, men i forhold til standarden gjennomsnittlig på distansetrening så er hun ikke i nærheten. Det ville blitt en enorm utfordring å ha med henne på samling, sier Iversen.

I tillegg kommer den voldsomme oppmerksomheten, både fra presse og sponsorer, det er å være del av et elitelandslagene i langrenn i Norge, noe Skistad allerede fikk en forsmak av denne vinteren da hun gikk seg inn i VM-troppen.