Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoff: - Dette er ikke bra

Kommenterer dopingmistanker mot lagkamerater.

KJEDELIG: Katjusja og Alexander Kristoff skulle helst vært foruten dopingmistankene mot enkelte av lagets ryttere.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KJEDELIG: Katjusja og Alexander Kristoff skulle helst vært foruten dopingmistankene mot enkelte av lagets ryttere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

(procycling.no): Katjusja-rytterne Aleksandr Kolobnev, Jegor Silin og Dmitrij Kozontsjuk blir alle nevnt i den omfattende Padova-rapporten.

Etterforskningen i Italia har, etter det Gazzetta dello Sport meldte tidligere i uka, knyttet 38 syklister til dopinglegen Michele Ferrari.

Ferrari har senere gått ut med at han ikke kjenner verken Silin eller Kozontsjuk. Også andre oppgitte navn som Marco Marcato og Ivan Rovnij er, ifølge den omstridte legen, helt ukjente personer for ham.

Fredag kom Alexander Kristoff hjem fra Katjusjas treningsleir på Mallorca. Han snakket med procycling.no like etter å ha landet i Stavanger.

- Det første jeg tenkte var jo at jeg har lest mange av de navnene før. At det er ryttere fra Katjusja med der er ikke bra, erkjenner Kristoff.

- Bedre uten
Han synes dog det er for tidlig å slå fast om noen på laget hans er dopingsyndere.

- Det hadde helt klart vært bedre for oss om navn på våre ryttere ikke sto der. Men det er også lang vei fra å stå på den lista til å være skyldig i doping. En må ha litt flere bevis enn det før man kan dømme noen, fortsetter 27-åringen i samtale med procycling.no.

Kristoff har vært lagets viktigste og mestvinnende rytter i 2014. Han forteller at stemningen på Katjusja-treningsleiren ikke ble påvirket av medieoppslagene, selv om tre av lagets nåværende ryttere er trukket inn i etterforskningen.

- Nei, det har ikke vært noe tema, egentlig. Treningsleiren var ikke så hektisk. Vi hadde mange møter, og har ellers hatt gode treningsforhold og godt vær, sier Kristoff.

- Strengere i Katjusja
Blant navnene i Padova-rapporten finner vi også flere tidligere Katjusja-profiler som Denis Mentsjov, Vladimir Karpets og Sergej Ivanov. Tidligere i år ble det kjent at Mentsjov ble dopingutestengt av UCI allerede i april 2013, like før han la opp på grunn av en påstått kneskade.

Stein Ørn, Alexander Kristoffs trener, innrømmer at han synes opplysningene er bekymringsverdige. Likevel føler han seg sikker på at eventuelle flere dopingsaker i Kristoffs lag hører til fortida. Nordmannen ble en del av Katjusja-mannskapet i 2012.

- De sliter med fortida til laget, men jeg tviler på at det har vært noe tull i Katjusja nå. De har holdt en streng profil, og har tatt et oppgjør med dopingen som har vært der tidligere, sier Stein Ørn til procycling.no.

- Det er viktig å få med at det i en etterforskning er som med all annen rettspraksis, poengterer treneren, og understreker at personer som nevnes i etterforskningen ikke nødvendigvis er skyldige i ha brukt doping.

Årsaken til lisens-nekt?
Ørn påpeker også at dopingsakene rundt Michele Ferrari er flere år gamle.

Italieneren ikke har kunnet drive den samme praksisen som før, siden han er idømt flere utestengelser av Italias olympiske komité og USAs antidopingbyrå. USADA ga for øvrig Ferrari en karantene på livstid i 2012.

- Ryttere som har vært dopet har hatt kontakt med Ferrari, mens noen sier de bare fikk råd om trening fra ham. Nå må det graves rundt og finne ut hvem som gjorde hva. De må finne ut hvem som drev med doping og hvem som bare fikk treningsråd, sier Stein Ørn.

Han stusset over at UCI fratok Katjusja WorldTour-statusen etter 2012-sesongen. Med opplysningene om de mange rytterne som nevnes i den italienske etterforskningen, virker avgjørelsen med ett mer forståelig for ham.

- Det får meg til å lure på om dette var bakgrunnen for at Katjusja ikke fikk lisens før 2013-sesongen. Jeg begynner å forstå mer av begrunnelsen om dette stemmer, sier Ørn til procycling.no.

- Folk misforstår
Videre synes treneren, som også jobber som lege, at det er viktig å understreke noen momenter. Etter Ørns oppfatning misforstår folk flest ofte når nye dopingrelaterte opplysninger dukker opp rundt en mann som Michele Ferrari.

- Dette er ikke en jevn strøm av dopingsaker i sykkelsporten. Det er en opprensking av det som skjedde for flere år siden da antidopingarbeidet ikke fungerte. EPO-testene da var ikke gode nok, men de fungerer nå.

- I dag er det er en annen situasjon, og dem som doper seg nå gjør det med en helt annen risiko. Hastigheten i sykkelritt er gått ned. Selv om syklistene har fått bedre utstyr, er farten lavere, framhever Stein Ørn som en pekepinn på en renere sykkelsport.

Han synes dessuten at mange har et galt bilde av hvor mye en utøver kan tjene på å dope seg.

- Når syklister ikke opplever framgang skyldes dette at de ikke vet hvordan de skal trene skikkelig. Folk har overdrevent stor tro på effekten av doping. EPO-bruk hos menn og testosteron-bruk hos kvinner har en betydelig effekt, og dette er et problem om det ikke oppdages. Det andre dopere benytter seg av er bare tøys! konstaterer Ørn.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

STOLER PÅ LAGET: Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STOLER PÅ LAGET: Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media