NÅDDE IKKE OPP: Alexander Kristoff lyktes ikke med å blande seg inn i teten onsdag. Det var ikke overraskende, ifølge ham selv. Foto: KIM LUDBROOK / Epa / NTB scanpix
NÅDDE IKKE OPP: Alexander Kristoff lyktes ikke med å blande seg inn i teten onsdag. Det var ikke overraskende, ifølge ham selv. Foto: KIM LUDBROOK / Epa / NTB scanpixVis mer

Kristoff: - Jeg hadde ikke hengt med uansett

Seier til Fabian Cancellara i Tour of Oman.

(procycling.no): Verken Alexander Kristoff eller Edvald Boasson Hagen klarte å henge med på støtingen i den siste harde motbakken på andre etappe av Tour of Oman.

Sveitsiske Fabian Cancellara (Trek) vant foran Alejandro Valverde (Movistar) og Greg Van Avermaet (BMC).

Boasson Hagen punkterte omtrent midtveis på etappen, og måtte da bruke krefter på å komme seg tilbake til feltet.

MTN-Qhubeka-rytteren endte som beste nordmann på en 25.-plass, 46 sekunder etter Cancellara. Kristoff ble nummer 58, slått med drøyt halvannet minutt.

- Jeg skjønte at det ikke kom til å bli spurt om seieren i dag. Det var varmt, men ikke like ille som det var her i går. Oppover i bakkene ble det spesielt varmt, men gikk stort sett greit. Jeg tror ikke jeg hadde hengt med uansett temperatur, sier Alexander Kristoff til procycling.no.

Ventet resultatliste
Stigningen oppover mot Al Jissah på den siste halve mila viste seg å gi utslag, som den gjorde i fjor. Den gangen var Alexander Kristoff også mer optimistisk med tanke på en topplassering, men måtte se sjansen til å være med i spurten glippe.

- Jeg hadde kanskje mer tro på det da. Men i fjor var det andre vindforhold og mer motvind opp den siste bakken. Da var det ikke like enkelt å stikke ifra.

- Det ble heller ikke kjørt så hardt i bunnen av bakken som nå, og i år var det i tillegg for kort til mål etter bakken. Resultatlista i dag ble akkurat som jeg trodde på forhånd, påpeker Kristoff.

Løypa etter nedfarten fra Al Jissah var en kilometer kortere i årets Tour of Oman-utgave. Nok til å gjøre det vanskeligere for de sterke spurterne.

Onsdag var det bare så vidt at de jagende rytterne, med Cancellara i spissen, hentet inn en gruppe på fire som lå foran etter klatringen.

Katjusja i brudd
Etappen ble syklet over 195 kilometer fra slottet Al Hazm til Al Bustan. Sterke klatrere satte opp et voldsomt tempo opp Al Jissah med en halv mil igjen.

En liten gruppe, der blant andre Cancellara var med, maktet likevel å hente inn forspranget igjen. Løypa ble avsluttet med veien ned fra fjellet og et oppløp i slak motbakke.

Et tidlig brudd satte preg på det meste av dagen i 35 graders varme. Kristoff-lagkompis Gatis Smukulis støtet ifra tidlig. Katjusja-rytteren fikk med seg Topsport Vlaanderen-duoen Jef Van Meirhaeghe og Preben Van Hecke, samt Enrico Barbin (Bardiani).

Kvartetten lå en god stund rundt fem minutter foran, men mistet en mann da italienske Barbin punkterte. Bardiani-syklisten ble hentet inn av hovedfeltet, men før dette hadde avstanden fram til bruddet økt til over åtte minutter.

Tok grep
Først da ble det tatt skikkelig tak blant forfølgerne. Tinkoff-Saxo satte opp tempoet betydelig. Stjernemannskapet ønsket ikke å se seiersjansene til Peter Sagan glippe helt. Med litt hjelp fra Movistar ble forspranget kuttet til fem minutter igjen på bare en mil.

Edvald Boasson Hagen havnet da i trøbbel den nevnte punkteringen. Nordmannens flate dekk ble byttet ut raskt, men uhellet skapte likevel en luke framover.

På de siste 22 kilomterne ventet to kraftkrevende motbakker. Det siste fjellet bød blant annet på 500 meter med 10,8 prosents gjennomsnittlig stigning.

Da den første av de to bratte stigningene var gjort unna var Smukulis aleine igjen i front. Katjusja-rytteren gjorde et godt forsøk, men avstanden bakover var sunket til 36 sekunder.

Få kilometer senere var også han hentet inn av feltet. Utviklingen banet vei for at sterke klatrere kunne forsøke å skaffe luke i den siste bakken.

80 syklister hang fortsatt med da den sista mila gjensto. Angrepene fra klatrerne kom, men til slutt var det Cancellara som avgjorde seierskampen.

Tror på seier
Torsdagens etappe ser langt mer fordelaktig ut for Alexander Kristoff og spurtrivalene.

- I morgen satser vi på en spurt. Jeg tror vi slipper å jobbe så mye for det da. Det var fire andre som slo meg sist, så vi kommer nok ikke vi til å ta så mye ansvar.

- Alle lag som vil spurte må jobbe litt for det, men jeg håper på en rolig dag, og at vi slipper å bruke mye krefter før på slutten, sier Kristoff til procycling.no.

Selvtillten i spurtene er fortsatt på plass, selv om han er blitt slått et par ganger etter de tre triumfene i Tour of Qatar.

- Jeg er ikke hundre prosent sikker på seier, men jeg tror jeg har en sjanse. Sisteetappen her passer nok enda bedre for meg. Muligheten er god i morgen også, avslutter han.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!