OPPLEVDE MYE Det ble en begivenhetsrik tur på Senja for Alexander Kristoff og de andre rytterne i Arctic Race. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
OPPLEVDE MYE Det ble en begivenhetsrik tur på Senja for Alexander Kristoff og de andre rytterne i Arctic Race. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Kristoff: - Jeg så Jesus

Det var han ikke alene om i Arctic Race.

MÅLSELV (procycling.no): Arrangøren spilte et høyt spill da de la inn en 13 mil lang rundtur på Senja under dag tre av Arctic Race.

De kunne ikke ane at sol fra skyfri himmel skulle skape fantastiske forhold for ryttere, tilskuere og sørge for uvurderlige TV-bilder fra Norges nest største øy.

Men slik fikk man altså ut bilder av Norge på sitt aller beste til vidt forskjellige land som Japan, USA, Indonesia, Kypros, Portugal og Kroatia i flere timer.
 
- De liker å kle seg ut her Det bor ikke mer en snaue 8 000 mennesker på Senja, men lørdag sto de langs veikanten alle sammen, inkludert mange solbadende turister.

Et stort flertall av dem hadde også tatt seg bryet med å kle seg ut. Andre sto klare med bengalske lys og fyrverkeri.

- De liker å kle seg ut her. Jeg tror alle familier har en parykk liggende, humret Kristoff etterpå.

- Hva var det rareste du så langs løypa i dag?

- Jeg så Jesus! Det er kanskje det jeg husker best, sier Kristoff til procycling.no.
 
Rytterne nøt naturen Et tidlig seksmannsbrudd sørget for ro i rekkene, og lot rytterne få nyte naturen de møtte på underveis.

VANVITTIG FOLKELIV: I nord er de aldri redd for å gjøre ting litt utenom det vanlige. På lørdagens etappe fikk rytterne i Arctic Race se det meste. Foto: JONATHAN NACKSTRAND (Scanpix/Afp)
VANVITTIG FOLKELIV: I nord er de aldri redd for å gjøre ting litt utenom det vanlige. På lørdagens etappe fikk rytterne i Arctic Race se det meste. Foto: JONATHAN NACKSTRAND (Scanpix/Afp) Vis mer

Oversikten over fjell og fjorder underveis, skal vi ikke påberope oss at vi har. Men passasjene mellom Bergfjorden og Melfjorden var i hvert fall vel verdt et besøk.

- Det var mye fin natur. Strålende sol, fine fjorder. Strender og fjell, oppsummerer Kristoff.

Alt før den tid ble hovedfeltet stanset på veien over fra Finnsnes til Senja, der det ble gjort rekordforsøk på menneskelenke ikledd folkedrakter.

- Vi hadde avtalt med rytterne at vi skulle stanse opp der. Jeg sto der med Edvald og Alexander, og så danset damene rundt oss i bunader i 30 sekunder før vi syklet videre, forteller Knut-Eirik Dybdal til procycling.no.

- Er det populært å ta på seg parykk og kle seg ut her oppe?

PRESTEN: En mann utkledd som prest under tredje etappe i Arctic Race på Senja. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PRESTEN: En mann utkledd som prest under tredje etappe i Arctic Race på Senja. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Når vi har muligheten til det, og det er en fest, så elsker vi å gjøre det. Det er helt vanlig under festlige forhold, understerker Dybdal.

- Så du han som var utkledd som Jesus?

- Ja, det gjorde jeg faktisk. Alle franskmennene jeg satt sammen med da, var svært opptatt av det og skulle ut og ta bilde.

Hermans etappevinner Etter all norgesreklamen, ble det faktisk kåret en etappevinner også.

Det ble belgiske Ben Hermans, som også har gjort det bra i Østerrike- og Polen rundt den siste tiden.

Edvald Boasson Hagen ble beste nordmann, mens Kristoff bestemte seg for å fokusere på avslutningen i Narvik i stedet.

FANTASTISKE OMGIVELSER: Med skyfri himmel og strålende sol ble rundturen på Senja av det praktfulle slaget. Foto: JONATHAN NACKSTRAND (Scanpix/Afp)
FANTASTISKE OMGIVELSER: Med skyfri himmel og strålende sol ble rundturen på Senja av det praktfulle slaget. Foto: JONATHAN NACKSTRAND (Scanpix/Afp) Vis mer

- Jeg skjønte at det ikke var min bakke. Det ble tungt tidlig. Da jeg skjønte at jeg ikke klarte å henge med, stivnet jeg òg. Da kom jeg meg ikke fortere opp.

- Kjenner jeg deg rett, Alexander, så skal du prøve å vinne i morgen. Hvordan skal du gjøre det?

- Det var derfor jeg tok det litt med ro da jeg skjønte at det ikke gikk i dag. Vi skal prøve å ta spurten i morgen, men jeg må jo henge med. Det er en ganske hard bakke, men heldigvis er det kortere enn i dag.
 
Norsk poengduell i Narvik Søndagens etappe er 165 kilometer lang, og byr på avsluttende runder med den tøffe stigningen opp til skistua i Narvik.

Boasson Hagen ligger nå totalt 24 sekunder bak Hermans i sammendraget.

Rudsbygdingen ligger kun sju poeng bak Kristoff i kampen om poengtrøya, men kan fort bli nødt til å vinne etappen, for å ta den av Stavanger-mannens skuldre.

- Han har muligheten. Vinner han, så tar han vel den, sier Kristoff.

HÅNDLENKE: På veien over fra Finnsnes til Senja hadde folk kledd seg i nasjonaldrakter. Målet av å sette verdensrekord. Foto: JONATHAN NACKSTRAND (Scanpix/Afp)
HÅNDLENKE: På veien over fra Finnsnes til Senja hadde folk kledd seg i nasjonaldrakter. Målet av å sette verdensrekord. Foto: JONATHAN NACKSTRAND (Scanpix/Afp) Vis mer

- Jeg skal i hvert fall ha en god dag om jeg henger på det beste oppover der.

Godt å vite da at tro kan flytte fjell!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no! Du kan følge etappen i Narvik direkte hos oss!

SHOW: Det er vanvittige folkemengder som samler seg for å se rytterne i Arctic Race. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SHOW: Det er vanvittige folkemengder som samler seg for å se rytterne i Arctic Race. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer