KOM TIL KORT: Alexander Kristoff fikk en gylden mulighet på søndagens etappe, men nok en gang var André Greipel sterkest. FOTO: Eric Gaillard, Reuters
KOM TIL KORT: Alexander Kristoff fikk en gylden mulighet på søndagens etappe, men nok en gang var André Greipel sterkest. FOTO: Eric Gaillard, ReutersVis mer

Kristoff: - Jeg var ikke sterk nok

Havnet i ny spurtduell mot André Greipel.

VALENCE (procycling.no): Etter 183 kilometer endte det med massespurt i Valence.

Endelig skulle Alexander Kristoff få muligheten til å åpne seierskontoen i årets tour. Alt så også bra ut da nordmannen kom først inn i den siste svingen.

Men så var det denne tyske supermannen, André Greipel:

- Jeg var ikke sterk nok. Greipel var sterkere, så enkelt var det, sa Kristoff til TV 2 og procycling.no rett etter målgang.

Stavanger-mannen mottok et strålende opptrekk fra Marco Haller og Jacopo Guarnieri, men klarte ikke levere varene.

- Jeg klarte ikke akselereringen hans når han går til. Jeg er på maks, så det går ikke. Han er en sterk spurter og har slått meg mange ganger før. For øyeblikket er han bedre enn meg, resonnerte en slagen Kristoff.

Kristoff:- Laget jobbet kjempebra Greipel tok sin tredje etappeseier i årets tour, og er naturlig nok storfavoritt foran den avsluttende etappen i Paris.

John Degenkolb snek seg inn mellom Greipel og Kristoff, som altså endte på tredjeplass. Peter Sagan ble fjerdemann og Edvald Boasson Hagen nummer fem.

Kristoff innrømmet at tredjeplassen føles skuffende på en etappe hvor Katjusja-laget ofret seg helt og holdent for hans vinnersjanser. Det var de som kjørte i hovedfeltet for å holde kontroll på en brudd bestående av blant annet Sagan.

Inn mot Valence tok også lagkameratene hans kontroll i opptrekket for å gi ham best sjanse til å holde unna for enda raskere utfordrere mot slutten av dagen.

- Laget jobbet kjempebra og fikk meg i bra posisjon. Dessverre ble det litt for mye akselerasjon, og jeg er litt sårbar på det. Dessverre ble det litt for treg oppløp, forklarte Kristoff foran pressekorpset med blant annet procycling.no tilstede.

Korte resultater:
1. André Greipel (Lotto Soudal) 3.56,35
2. John Degenkolb (Giant Alpecin) samme tid
3. Alexander Kristoff (Katjusja) st
4. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) st
5. Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) st
6. Raumunas Navardauskas (Cannondale Garmin) st
7. Christophe Laporte (Cofidis) st
8. Michael Matthews (Orica GreenEDGE) st
9. Davide Cimolai (Lampre) st
10. Frederic Vachon (Bretagne Seche Environnement) st

Artikkelen oppdateres!

Slik gikk det til:

Etappe 15 i årets Tour de France sendte rytterne rett inn mot den lange ferden opp til Côte de Badaroux.

Tredjekategorien var ikke mer enn 4,6 kilometer à 5,1 prosent, men på de første to milene av etappen, var det omtrent nesten bare stigning.

Rytterne forsøkte å dra fordel av det, og hele 27 mann stakk unna hovedfeltet.

Katjusja styrte hastigheten i hovedfeltet og etter klatringen var de på skuddhold av bruddet.

Da stakk Thibaut Pinot, Michael Rogers, Lars Bak, Simon Geshke, Peter Sagan, Michal Kwiatkowski, Adam Yates, Ryder Hesjedal og Matteo Trentin av fra resten, og 18 resterende ble kjørt inn.
 
Siste sjanse før Paris Utviklingen var ikke kjempebra for Katjusja. Etter to fjerdekategorier og en andrekategori, var det nemlig gode sjanser for en samlet spurt i Valence.

At Lotto-Soudal og Giant fikk med hver sin mann, i tillegg til at Sagan, Trentin og Yates satt der, begrenset hjelpen det russiske laget ville få i feltet ettertrykkelig.

Bak hovedfeltet igjen satt en gruppe med blant annet Mark Cavendish. Det gjorde at Etixx var mer enn nok fornøyde med å ha Trentin og Kwiatkowski der framme.

Kristoffs lagkamerater nektet å gi utbryterne for mye spillerom. Avstanden lå rundt to minutter, og i underkant av det foran den avgjørende andrekategorien.

Fra toppen og inn var i underkant av seks mil til mål, og relativt flat skuring profilmessig.

Dermed var det en av få sjanser til å vise fram spurtferdighetene før avslutningen i Paris.

Klatrerne hjalp Alex Oppover Col de l´Escrinet førte Alberto Losada, Giampaolo Caruso og Joaquim Rodriguez hovedfeltet, med 1 minutt og 45 sekunder fram til bruddet.

De måtte dra slik at de hadde kontroll på bruddet, men samtidig uten at de kjørte Kristoff av hjulet. En vrien øvelse i en bakke over 7,9 kilometer med 5,8 prosent i snitt.

Nærmere toppen manøvrerte sammenlagtfavorittene seg til fronten av feltet. Forsåvidt uten noen god grunn til det.

Avstanden var 1:20 til utbryterne på toppen.

Lotto og Europcar til unnsetning Via TV 2 hadde sportdirektør Herman Frison gjort det klart at Lotto Soudal kom til å hjelpe Katjusja med tauejobben etter toppen av stigningen. Matteo Trentin (Etixx) og Ryder Hesjedal (Garmin-Cannondale) støtet seg vekk, mens Lotto og Europcar tok kontroll i feltet på de siste fem milene av etappen.

De sju andre i bruddet ble sveivet inn, blant annet en sur Sagan som følte seg hindret av en fotograf idet han skulle stanse i veikanten og bytte sykkel. Det endte med at en mekaniker i Tinkoff-leiren kylte en vannflaske i retning av fotografen.

Humøret steg nok betraktlig hos de andre sprinterne. Det var nemlig  åpenbart at Kristoff og de andre ville få en ny sjanse til å hente etappeseieren.

Cavendish var alt borte, og ryttere som John Degenkolb (Giant) og Kristoff sto fremdeles med tom seierskonto så langt i rittet.

Tre mil unna Valence var det også slutt på friheten for Trentin og Hesjedal.

Spurternes oppgjør Herfra roet det seg ned i feltet. Europcar, Lotto og Katjusja tok ansvar på deling i front av feltet.

Deretter gjalt det å plassere spurtere og opptrekkere best mulig foran den flate spurten i Valence.

Kristoff kom først inn i den siste svingen. Etter å ha mottatt et strålende opptrekk fra Marco Haller og Jacopo Guarnieri, men klarte ikke levere varene.

Greipel var nok en gang sterkest og tok sin tredje etappeseier i årets tour.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!