NESTEN: Etter en helbom i den første massespurten, har Alexander Kristoff vist at han er god nok til å kjempe i toppen denne uka. Foreløpig har dog ikke opptrekket sittet perfekt for Katusha-Alpecin. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NESTEN: Etter en helbom i den første massespurten, har Alexander Kristoff vist at han er god nok til å kjempe i toppen denne uka. Foreløpig har dog ikke opptrekket sittet perfekt for Katusha-Alpecin. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Tour de France, Alexander Kristoff

Kristoff: – Det ble en VM-reprise i dag

30-åringen innrømmer han savner Michael Mørkøv.

TROYES (procycling.no): Seks etapper ut i Tour de France, skjedde det som egentlig var nødt til å skje.

Katusha-Alpecin ble avslørt som et lag som er for dårlig samkjørt når det virkelig gjelder.

Det var litt sirkus over det hele da Marco Haller slo ut med armen i frustrasjon over Arnaud Démares manøver, mens Rick Zabel ikke gjorde jobben sin - og ble sittende å sperre egen lagkaptein.

Fjerdeplass for Alexander Kristoff ble fasit, og da etter at han måtte passere den unge tyskeren inne på oppløpet.

– Det var på en måte litt VM-reprise. Men jeg følte ikke at Rick spurtet selv. Han var kanskje bare ferdig, men da må han gi meg beskjed og slå ut, slik at jeg får en lettere vei rundt. Nå måtte jeg ut i vinden, og det er ikke optimalt, sier Kristoff til procycling.no.

Oppvask ventet

Det ventet trolig en liten oppvask inne på Katusha-bussen etterpå. Kristoff holdt døra åpen for at Zabel selv kunne være sperret, men det var fremdeles uklart da han snakket med pressekorpset.

Mye tydet imidlertid på at Zabel rett og slett ikke hadde mer å kjøre med på de siste 500 meterne.

I forkant av opptrekket fungerte det relativt greit for det sveitsiske spurtlaget.

Tony Martin og Reto Hollenstein holdt tempo opp inn mot de siste kilometerne, og Marco Haller fikk brakt duoen fram i teten for å avslutte det hele.

Men samspillet mellom Kristoff og opptrekker Zabel fungerte altså dårlig.

– Savnet du Mørkøv i dag?

– Ja, det kan du si. Jeg savner han hver dag, jeg - svarer Kristoff til procycling.no.

Savnet etter Mørkøv

Spørsmålet kan kanskje kalles litt billig. Det er likevel ikke tvil om at Kristoff helst skulle hatt med sin mest betrodde hjelper til Frankrike.

Ikke til forkleinelse for noen, men som lagkapteinen også kommenterte i etterkant av uttaket.

Tour de France er et par hakk opp fra Tour of California. Katusha-ledelsen har gått langt i å lovprise 23-åringens prestasjoner i oppkjøringen til rittet.

Det har de også gjort med rette. Det er likevel i disse dager det store slaget faktisk står. I touren har man ikke råd til å kaste bort mulighetene som dukker opp, selv om det er mange av dem i årets utgave av rittet.

Slått av tre - slo resten

For Kristoffs del bygger det seg sakte opp både frustrasjon og desperasjon når slike muligheter glipper.

Isolert sett er det ingen skam å bli slått av Marcel Kittel, André Greipel og Arnaud Démare.

Problemet er bare at han ikke har vunnet etappeseirer i rittet siden 2014-sesongen selv, og da finner man ikke mye trøst i at man holder Nacer Bouhanni, Dylan Groenewegen, Michael Matthews, Dan McLay, Rüdiger Selig og John Degenkolb bak seg.

Ingen av disse er dårlige spurtere, men det var heller ikke dem nordmannen reiste ned for å slå.

Har ikke gitt opp håpet

Noe halvhjertet gikk Katusha-kapteinen for innlagte poeng på spurten etter 135 kilometer.

– Jeg prøve å gjøre det så lett som mulig, og ikke gå helt ned i kjelleren. Så det ble vel en femteplass, eller noe.

Kittel sto nærmest over spurten i sin helhet, der han trillet over som nummer syv feltet, flere titalls meter bak Kristoff. Kittel fikk 50 poeng som første rytter i mål, og er fortsatt på skuddhold av Démare i kampen om den grønne trøya.

– Jeg går for etappeseirer underveis. Det er en måte å holde seg med i kampen på det òg, klargjorde tyskeren i mål.

Kristoff ligger på femteplass i konkurransen og er nesten 100 poeng bak.

– Følte du at dagens etappe var en god mulighet for deg?

– Ja, jeg gjorde vel egentlig det, men kanskje ikke den beste. Det var grei skuring inn, men litt svingete på slutten. Det er en fordel for meg at farten går litt ned, men det ville seg ikke helt. Det var litt kluss på slutten mellom Rick og meg. Jeg vet ikke om han bare var sliten, eller hva det var.

– Hva sier du til de der hjemme som sitter og håper på en etappeseier?

- Det er etapper for meg helt fram til Champs-Élysées. Den tredje siste dagen er også en god mulighet. Det kommer flere etapper. Jeg skulle gjerne hatt en etappeseier helst alt nå, men så lett er det ikke her. Jeg har prøvd i mange år nå, og det er en stund siden jeg vant sist.

PS: Boasson Hagen ble nummer 13 på dagens etappe, mens Vegard Stake Laengen satt i tremannsbruddet som ble kjørt inn tre kilometer før mål.