Tour de France

Kristoff: – Er ikke det jeg samler på

Fjerdeplass etter oppstukket spurt for nordmannen som spår kaos på brosteinen søndag.

Alexander Kristoff med fjerdeplass på etappe 8 lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Alexander Kristoff med fjerdeplass på etappe 8 lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

AMIENS (procycling.no): Etter at Dan Martin veltet mot slutten av den åttende etappen i Tour de France, var beskjeden rimelig klar over radioen til UAE Team Emirates.

Alle utenom Alexander Kristoff måtte slippe seg ned til iren, i et desperat forsøk på å begrense tidstapet for lagets sammenlagtrytter.

Dermed ble nordmannen mutters alene på den siste drøye mila og måtte selv orientere seg fram til det beste hjulet.

– Jeg følte i hvert fall jeg hadde noe å spurte med i dag, men jeg var ikke helt der posisjonsmessig, sier Kristoff til procycling.no etter målgang.

– Livsfarlig

31-åringen krysset målstreken som sjettemann, men ble senere flyttet opp til fjerdeplass etter at både André Greipel og Fernando Gaviria ble deplassert.

Kristoff lå lenge selv på hjulet til Gaviria og fikk god utsikt til kampen mellom de to stjernespurterne.

– Det var livsfarlig å være bak Gaviria i dag. Jeg så at det kunne gått ganske dårlig, sier han.

Måtte bremse

Selve spurten var preget av flere nesten-uhell. Først var Mark Cavendish nære ved å velte, som førte til at Kristoff måtte hugge i bremsene for å komme seg forbi. Da også Gaviria og Greipel kjempet seg i mellom på de siste hundre meterne, kom det ingen skikkelig luke for Kristoff.

– Hvor nærme kunne du vært om hadde vært foruten de problemene?

– Det kan gå hele veien. Jeg følte egentlig jeg hadde ganske bra med krefter på oppløpet. Det er litt dumt at du må bremse da, men det er jo igjen også hvorfor jeg liker å starte fra front. Da slipper du det, sier Kristoff.

Samtidig er han selv veldig klar over at han er avhengig av flaks om han skal kunne få en fin og jevn akselerasjonsfase når han ikke er helt blant de fremste ut på oppløpet.

– Sjetteplass (senere korrigert til fjerdeplass) er okey i dette selskapet, men det er ikke det jeg samler på. Når du er med i den gjengen så er du i hvert fall med og kjemper. Plutselig er det en åpning og du får vindskygge. Da kan du være helt i toppen, sier nordmannen.

Fem av åtte massespurter unnagjort

De marginene manglet for Kristoff i dag, som dermed har vært gjennom fem massespurter så langt i årets tour. Det har gitt ham resultatrekka 4-5-7-13-4. Hederlige resultater, men et godt stykke unna etappeseieren.

Kristoff er klar på at han ikke graver seg ned, og sier at det var verre i fjor da det stormet som verst rundt ham og Katusha under Tour de France.

Fremdeles har han tre spurtmuligheter igjen, i tillegg til søndagens brosteinsetappe.

Amund Grøndahl Jansen (foran) og Edvald Boasson Hagen etter målgang på fjerde etappe i Tour de France i Sarzeau tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Amund Grøndahl Jansen (foran) og Edvald Boasson Hagen etter målgang på fjerde etappe i Tour de France i Sarzeau tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

– Jeg vet med meg selv at om det klaffer veldig bra, så kan det gå hele veien. Det er mange som hadde vunnet i hvilke som helst andre ritt, hvor det er færre konkurrenter med. Slik som Colbrellis spurt på den andre etappen. I ni av ti tilfeller hadde han vunnet i en slik motbakkespurt i andre ritt, men nå er Sagan her også. Da går det ikke. Slik er det, men det gjør det også desto kulere om det går hele veien.

Grøndahl Jansen: – Veldig imponerende

Dermed fortsetter jakten på hans første tour-etappeseier siden 2014 på søndagens etappe. Vel vitende om at han normalt sett blir slått av ryttere som Fernando Gaviria og Dylan Groenewegen, er det heller ingen grunn til å se for mørkt på det for Kristoff, før han får en sjanse hvor spurten hans etter en tøff og seig etappe i større grad kan komme til sin rett på søndag.

Til sin rett har så til de grader Dylan Groenewegen kommet de to siste dagene, etter en tøff start på touren. Nederlenderen mistet opptrekker Timo Roosen i samme velt som Dan Martin, noe som førte til at Amund Grøndahl Jansen kom litt senere i aksjon enn først planlagt.

Etter å ha holdt ham i god posisjon fram mot den siste kilometeren, gjorde Groenewegen jobben selv på den siste kilometeren og tok sin andre seier på to dager.

– Hva synes du om den måten Dylan har slått tilbake på etter en tung start, Amund Grøndahl Jansen?

– Det er veldig imponerende. Det viser at han også har vinnermentaliteten, det er ikke bare raske musklefibre. Det er også mye i hodet hans som gjør ham til en av verdens aller, aller beste spurtere, sier nordmannen.

Spår kaos på brosteinen

Etter velten på den fjerde etappen, rapporterer 24-åringen om stadig bedre bein igjen i tour-debuten. Optimist kaller han seg selv etter lørdagens etappe.

– Gleder du deg til morgendagens etappe?

– Nei, sier han raskt to ganger.

Før han kommer frem til at han gleder seg litt til de 15 brosteinssektorene på vei mot Roubaix.

– Men det blir en jævlig dag. Det blir et stort kaos.

Også Alexander Kristoff melder om en relativt god følelse før søndagens etappe.

– Jeg var positiv til hvordan jeg følte meg i dag. Jeg håper jeg kan være med på å kjempe i morgen. Jeg følte meg bra i 2015 også (sist det var en brosteinsetappe i touren), men da punkterte jeg på starten av en brosteinssektor og måtte kjøre hele strekket med flatt hjul. Jeg må være litt heldig også.

PS! Kristoff spurtet for første gang ikke på dagens innlagte spurt. – Jeg hadde egentlig ingen store ambisjoner (om grønn trøye). Nå er jeg ganske langt bak i den kampen der, så da får jeg heller spare den lille energien jeg kan.

Saken er levert av procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer