TAKTISK KLOK: Alexander Kristoffs taktiske disposisjoner under Flandern rundt hylles. Foto: Francois Lenoir (Scanpix/Reuters)
TAKTISK KLOK: Alexander Kristoffs taktiske disposisjoner under Flandern rundt hylles. Foto: Francois Lenoir (Scanpix/Reuters)Vis mer

- Kristoff er en taktisk mester

Nordmannen innfridde favorittstempelet i Flandern rundt.

OUDENAARDE (procycling.no): Alexander Kristoff tok konkurrentene på senga da han angrep 27 kilometer fra mål i søndagens Flandern rundt.

Den norske Katjusja-rytteren pilte avgårde med Niki Terpstra, fjorårets vinner av Paris-Roubaix, like etter Kruisberg-hellingen, da både Oude Kwaremont og Paterberg skulle forseres før målgang i Oudenaarde.

En uvirkelig handling fra rytter mange karakteriserer som en spurter. Kristoff er riktignok en av verdens raskeste ryttere, men nordmannen har en klassikerrytters mentalitet. Han venter ikke på muligheten, han griper den.

Les også: Her går Flandern-drømmen i oppfyllelse

- Fantastisk
På de siste milene skjuler han seg ikke bak noen hjul. Isolert fra sine lagkamerater leder han an helt i front. Han trosser motvinden, holder unna for angrepene bak og inspirerer Terpstra til et suicidalt samarbeid, før han «avliver» nederlenderen i spurten.

Torstein Schmidt, sportsdirektør hos Katjusja, roser nordmannens beslutsomhet og offensive innstilling i det som var en åpen og nervepirrende Flandern-utgave.

- Det er bare fantastisk. Det er en barndomsdrøm som har gått i oppfyllelse for Alex. For laget er dette også helt utrolig viktig, sier Schmidt til procycling.no — like etter målgang.

Den tyske sportsdirektøren viser stor glede og lettelse. Han omfavner alle Katjusja-rytterne etter hvert som de kommer inn.

Også Luca Paolini. Italienerens mystiske fravær i finalen krever nok ytterligere forklaring. Ifølge belgiske Sporza skal Kristoff og Paolini ha kranglet etter skuffelsen i E3 Harelbeke forrige uke.

- Det har ingenting å si nå. Det betyr ingenting når vi vinner rittet, svarer Schimdt om Paolinis uforklarlige fravær.

Les også: - Han kan nå samme nivå som Boonen og Cancellara

Tok sjansen
Isolert og forlatt til sine egne krefter, Kristoff lar seg ikke affisere. Nordmannen innfridde favorittstempelet mange gav han etter ni triumfer før søndagens brosteinsklassiker.

- De siste dagene har vært mye press for oss. Mye oppmerksomhet og spørsmål om hvordan han skulle vinne. For mange var han den store favoritten. Alex har håndtert presset på en utrolig måte, sier Schmidt.

Terpstra og Kristoff gikk inn i Oude Kwaremont med 31 sekunder ledelse på en stor, jagende gruppe. Stybar, Thomas og Van Avermaet mobiliserte sine hjelpere til ingen nytte. Som Kristoff, måtte de gjøre det selv.

Etter Paterberg hadde Van Avermaet og Sagan tatt opp jakten på duoen i tet på egenhånd. Samtidig holdt Kristoff et dødelig tempo som ødela Terpstras angrepssjanser. Nederlederen gjemte seg på hjulet til Kristoff og ventet med spurten helt til 200 meter.

Etixx-rytteren var imidlertid sjanseløs selv med et perfekt utgangspunkt. Kristoff åpnet spurten fra front og vant med vinden i ansiktet.  

- På slutten telte vi hvert eneste sekund. Vi sa at Alex måtte holde høyt tempo, fordi han er mye sterkere enn Terpstra i en spurt. Han kunne ikke nøle i ett sekund. Det var så nære på de siste 500 meterne. Det var ikke rom for feil eller venting, sier Schmidt - stolt av sin taktisk kloke elev som gjorde alt riktig, nærmest på egenhånd. Radiokommunikasjonen skurret.

Les også: - Dette kan ikke sammenliknes med noe

- Vakkert
Joona Luukka, Kristoffs finske agent, roser også nordmannens bastante beslutsomhet. Kristoff er notorisk for sin ustanselige dieselmotor. Men Flandern-seieren var like mye en taktisk triumf, ifølge agenten.

- Jeg viste at han skulle gjøre det på den måten egentlig. Angripe. Jeg har alltid hatt troen på at han kunne vinne på en slik vakker måte. Det viser hvilken taktisk mester han er. Han vet alltid hva han skal gjøre, sier Luuka til procycling.no.

Med Kristoff som lederstjerne er utsiktene for norsk sykkelsport svært lyse. Seier i Milano-Sanremo og Flandern rundt var det Thor Hushovd alltid drømte om, men aldri klarte.

Bak begge disse gigantene gror det godt. Søndag kjørte både Sven Erik Bystrøm og Kristoffer Skjerping sin første Flandern rundt. Begge fullførte med bravur.

- Det er helt skinnsjukt bra av Alex. En ting er å være favoritt. Men å innfri på den måten er noe helt annet, sier Skjerping til procycling.no - mens lagledelsen gir 21-åringen et velfortjent klapp på skulderen.

Inspirer unggutta
Kristoffs triumf er til stor inspirasjon for den ferske Cannondale-rytteren.

- Det var mange som trodde han kunne vinne, og mange som kjørte i mot han også. Det står enormt mye respekt av dette.

Bystrøm var også imponert over sine faste treningspartner i Stavanger.

- Dette er utrolig viktig for laget. Han er lagets ubestridte stjerne og kommer til å være det i lang tid fremover, sier Bystrøm til procycling.no — før han forklarer hvorfor Kristoff er en naturlig vinner.

- Han har en ekstrem vinnervilje og slapper av når andre stresser. Det kan være en del av suksessoppskriften, sier U23-verdensmesteren fra Haugesund.

Flandern-seier er viktig for Katjusja, som i fremtiden skal være mindre avhengig av russiske statspenger. En kommersiell sponsor skal inn. Seieren er også viktig for Kristoffs egen økonomi. Nordmannen skal snart forhandle om ny kontrakt.

- Det hjelper selvsagt mye, sier Luukka, Kristoffs agent.

- Men egentlig har vi visst lenge at han kunne vinne dette rittet. Så det er ikke noen stor overraskelse. Måten han vinner på er kanskje overraskelse for noe, men resultatet i seg selv er ikke det.   

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

HYLLER KRISTOFF: Torstein Schmidt var naturlig nok en fornøyd mann etter at hans rytter vant Flandern rundt. Foto: Espen J. Lee (procycling.no)
HYLLER KRISTOFF: Torstein Schmidt var naturlig nok en fornøyd mann etter at hans rytter vant Flandern rundt. Foto: Espen J. Lee (procycling.no) Vis mer