FEMTI-FEMTI Styrkeforholdet deles mellom Alexander Kristoff og klatrere som Joaquim Rodriguez i den første Tour de France-uka. Her ankommer nordmannen pressetreffet i Harrogate. FOTO: Jarle Fredagsvik/PROCYCLING.NO
FEMTI-FEMTI Styrkeforholdet deles mellom Alexander Kristoff og klatrere som Joaquim Rodriguez i den første Tour de France-uka. Her ankommer nordmannen pressetreffet i Harrogate. FOTO: Jarle Fredagsvik/PROCYCLING.NOVis mer

Kristoff får halve laget rundt seg i touren

Mer muskelkraft skal holde 27-åringen utenfor trøbbel.

HARROGATE (procycling.no): Det er italienske Luca Paolini og Alexander Porsev som skal bringe Alexander Kristoff i posisjon foran massespurtene.

Sportsdirektør José Azevedo kunne torsdag også love bort mer hjelp til nordmannen på flatene under Tour de France.

- Hvordan skal dere beskytte Alex slik at han oppnår sine mål under touren?

- Når du ser på laget vi har tatt ut, er meningen at halvparten skal støtte Alexander i spurtene. Han har vunnet mye i år, inkludert Milano-Sanremo. Han fortjener lagets fulle støtte, og vi er trygge på at han leverer i Tour de France. Foruten Porsev og Paolini, skal også Gatis Smukulis og Vladimir Isaychev beskytte ham i vindutsatte partier, svarer Azevedo på spørsmål fra procycling.no.

Forventer etappeseier Det gir Stavanger-mannen bedre sjanser enn noensinne til å hente hjem sin første etappeseier i Tour de France.

Samtidig gir det også Katjusja reelle muligheter til å stå imot spurttogene rundt Mark Cavendish og Marcel Kittel. Når opptrekkere faller av, er Kristoff nødt til å beskyttes for å beholde en god posisjon i hovedfeltet.

Denne jobben kan også Paolini eller Isaychev løse.

• Les også: Kristoff trenger gerilja-ryttere rundt seg

- Hva forventer dere Kristoff skal få til denne gangen?

- Både vi og ham forventer en etappeseier. Det tror vi er sannsynlig. Han er en av rytterne med flest seirer denne sesongen, og formen hans er bra. Om rytterne våre yter på sitt beste, kommer vi til å vinne en etappe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvordan skal dere demme opp for Cavendish og Kittel?

- Det er riktig at de har mange ryttere rundt seg, men du har også en rytter som har André Greipel som kun har halve laget rundt seg. De fire rytterne vi har til rådighet vet hva de skal gjøre. Det er motiverte for oppdraget og vet hvorfor de har kommet hit ned, svarer Azevedo.

Kristoff: - Kunne ikke forventet mer Alexander Kristoff tok seg god tid til norsk presse to dager før det hele starter i utkanten av Leeds.

I Harrogate — hjemstedet til mora til Mark Cavendish — fortalte Kristoff procycling.no om den økte muskelkraften rundt seg.

- Det er bedre enn i fjor, så jeg håper det hjelper, smiler han.

- Og da har du det du trenger?

- Ja, jeg kunne i hvert fall ikke ha forventninger om noe mer. Laget er halvveis satt for meg og halvveis for klatrere. Jeg kommer i hvert fall til å få hjelp på slutten, så da får vi håpe at jeg klarer å hevde meg, forteller han procycling.no.

Håper å superkompensere I samarbeid med trener Stein Ørn har de forsøkt å toppe formen hans inn mot den første uka i Tour de France.

Det er her han har sine aller fleste sjanser. Kanskje så mange som seks på de første sju etappene.

- Jeg kjørte meg ganske dypt i senk i Sveits. Jeg var sliten etter det, og har tatt det rolig siden. Nå håper jeg på en superkompensasjon og at jeg skal komme ut i toppform i starten av rittet. Så får det heller dale litt etter hvert.

Azevedo om Isaychev: - Han angrep ikke De som fulgte Sveits rundt stiller kanskje et spørsmål til den russiske mentaliteten og lysten til å hjelpe nordmannen.

Spesielt merkbart var det da Vladimir Isaychev angrep mot slutten av etappe 4.

Sportsdirektør Azevedo har en litt annen oppfatning av hendelsen:

- Det vi forsøkte å gjøre var å få Alexander med helt foran i hovedfeltet, fordi vi visste det var smalt i avslutningen. Med seks kilometer igjen satte Vladimir opp farten, og trodde han hadde laget på bakhjulet. Så snudde han seg og så at det hadde åpnet seg en luke på 150 meter.

- Det var ikke ment som et angrep. Det var en feilvurdering, men hensikten var å få brakt Alex i front av feltet.

Opptrekker i superform Også italienske Luca Paolini — mannen som stanset opp og ventet på Kristoff i Milano-Sanremo, lover at han skal få all hjelpen han trenger i avslutningene den første uka:

- Jeg skal hjelpe ham, men andre lag har flere mann å spille på. For eksempel Quick Step og Francaise des Jeux. De er bygd opp rundt spurteren.

- Men jeg er sikker på at Alexander Porsev og meg vil gjøre en god jobb for ham, sier Paolini til procycling.no.

Nettopp Porsev er den siste mannen i Katjusjas opptrekk. Nylig ble han russisk mester og er meldt i kjempform foran Tour de France.

- Han er en bra sprinter, og kunne sikkert ha gjort det bra selv om ikke jeg var her. Han blir min sisteopptrekker, og ble nylig russisk mester. Det blir om å gjøre å holde hjulet hans, avslutter Kristoff.

Lørdag starter Tour de France på britisk jord i Yorkshire. Det blir første mulighet for Kristoff og hans menn til å vise fram hva de kan.

Følg Tour de France LIVE på www.procycling.no - i samarbeid med dagbladet.no!

MER MUSKLER: Det blir ikke bare Luca Paolini (bildet) og Alexander Porsev som skal hjelpe Alexander Kristoff. FOTO: Jarle Fredagsvik/PROCYCLING.NO
MER MUSKLER: Det blir ikke bare Luca Paolini (bildet) og Alexander Porsev som skal hjelpe Alexander Kristoff. FOTO: Jarle Fredagsvik/PROCYCLING.NO Vis mer