DEN STØRSTE FAVORITTEN: Mange holder Alexander Kristoff som den største favoritten før årets Paris-Roubaix. Vinner han den franske klassikeren, blir han den ellevte rytteren til å vinne Flandern rundt og Paris-Roubaix samme år. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
DEN STØRSTE FAVORITTEN: Mange holder Alexander Kristoff som den største favoritten før årets Paris-Roubaix. Vinner han den franske klassikeren, blir han den ellevte rytteren til å vinne Flandern rundt og Paris-Roubaix samme år. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Kristoff favoritt til å klare det Hushovd aldri maktet

Her er favorittene til Paris-Roubaix.

(procycling.no): Paris-Roubaix er ett av sykkelsportens mest unike innslag.

Bak Tour de France er det nok også rittet som har skapt flest legender, flest myter.

For med sine grufulle brosteinsseksjoner, byr Paris-Roubaix på problemer rytterne ikke møter ellers i sesongen.

Der hvor Flandern rundt har oppkjøringsritt som er relativt likt originalen selv, er det ingenting som likner på «Helvetet i nord».

For brosteinen som venter rytterne på veien fra Compiègne til Roubaix er verre enn man kan tenke seg til.

I forhold er brosteinen i Belgia som ingenting å regne. Brosteinen på veien til Roubaix er noe av det mest brutale som venter syklistene gjennom hele året.

Vakre, men akk så nådeløse Paris-Roubaix, er selve juvelen i kronen for rytterne som har dedikert sin karriere til klassikerne i april på grunn av sin røffe natur.

Dette er rittet Thor Hushovd alltid drømte om å triumfere i, men som han aldri klarte å beseire.

253.5 kilometer, hvorav 52.7 av dem på brostein, venter rytterne når de står på startstreken søndag morgen.

Les også: Slik får Kristoff toppform i Roubaix

KLARTE ALDRI Å VINNE: Thor Hushovd har både andre- og tredjeplass fra Paris-Roubaix, men klarte aldri å vinne rittet han drømte om å vinne. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
KLARTE ALDRI Å VINNE: Thor Hushovd har både andre- og tredjeplass fra Paris-Roubaix, men klarte aldri å vinne rittet han drømte om å vinne. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Skogen som kan ødelegge alt
Alle de 200 rytterne som stiller på start, vet at det er et blodslit som ligger foran dem. Bare de tøffeste, sterkeste og heldigste av dem kan kjempe om seieren på velodromen i Roubaix.

I Scheldeprijs vant Alexander Kristoff et trofé formet som en sykkel, med 714 diamanter på hjulene. I Paris-Roubaix vinner man et brosteinstrofé. Det er lite glamour å spore i forbindelse med rittet.

Det er nådeløst tvers gjennom.

Det mest nådeløse heter Arenberg. Den beryktede skogen kommer etter 158 kilometer av rittet, men er på mange måter det som starter moroa.

Den forferdelige brosteinen har sendt mange favoritter ut av seierskampen. Da Alexander Kristoff punkterte her i fjor, satte det en effektiv stopper for hans ambisjon om å kjempe om seieren.

Posisjonskampen inn mot Arenberg er trolig den mest brutale man noen gang kommer til å møte på. Alle ønsker å være først, men på veien er det ikke plass til mer enn to. Det sier seg selv at det blir kaos.

Etter Arenberg, som trolig har sendt minst én av outsiderne ut av rittet, venter flere knallharde brosteinspartier.

Se procycling.nos favoritter i margen til høyre!

Avjørende brosteinsstrekker
Mons-En-Pévèle med 50 kilometer igjen og Carrefour de l?Arbre med snaut 20 kilometer igjen er to av seksjonene som er mest avgjørende.

Sistnevnte er trolig den siste sjansen for å kjøre av eventuelle utfordrere på brosteinen.

Selv om det alltid er en risiko for punktering, burde nemlig de tre siste brosteinspartiene være grei skuring for rytterne som fortsatt kjemper om seieren.

Sitter du med etter Carrefour de l?Arbre, har du en reell sjanse til å skrive deg inn i historiebøkene.

Tom Boonen og Fabian Cancellara har vunnet henholdsvis fire og tre av de siste ti utgavene av Paris-Roubaix, men er ikke med i år.

Ingen rytter gjør seg fortjent til et like stort favorittstempel som de to hadde i glansdagene. Årets utgave er rett og slett meget åpen.

Kristoff den største favoritten
De fleste peker likevel mot Alexander Kristoff. Det er naturlig med tanke på nordmannens strålende sesong, og maktdemonstrasjonen i Flandern rundt gjør nordmannen brennhet også før «Helvetet i nord».

Nordmannen må da også tåle å være blant procycling.nos største favoritter til årets utgave.

Men faktum er at det også står spørsmålstegn bak nordmannens navn. For det er ingen hemmelighet at han trives enda bedre i de brosteinsbakkene i Flandern enn han gjør på den ujevne og særdeles røffe brosteinen i Frankrike.

Hans beste prestasjon er niendeplassen fra 2013. Av hans fem starter, er det bare to som har endt med at han har fullført.

Likevel er det noe med Kristoff for tiden. Alt virker til å gå riktig vei for 27-åringen, og om ikke uhell sender ham ut av kampen slik det gjorde i fjor, burde han være med å kjempe om seieren.

Utholdenheten og spurten er det absolutt ingenting i veien med, og av rytterne som starter rittet, er det liten tvil om at Kristoff er den som kommer til å gjøre det med størst selvtillit.

ARENBERG: Den beryktede skogen er trolig det mest kjente brosteinsstrekket i Paris-Roubaix. Alexander Kristoffs ritt ble ødelagt her i fjor. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
ARENBERG: Den beryktede skogen er trolig det mest kjente brosteinsstrekket i Paris-Roubaix. Alexander Kristoffs ritt ble ødelagt her i fjor. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Dog er konkurrentene smertelig klar over hvilket nivå Kristoff er på for tiden.

Det hjalp ikke i Flandern, men de kommer nok til å være særdeles observant på Katjusja-rytteren, som heller ikke kommer til å ha noe særlig av et lag å lene seg på.

Og det kan spille en avgjørende rolle. For Paris-Roubaix har flere ganger blitt avgjort fordi vinneren har hatt et sterkt lag rundt seg.

Les også: Derfor har Kristoff hjelmen på snei

Lagets bredde kan avgjøre
Johan Vansummeren (2011) og Niki Terpstra (2014) er to av eksemplene på vinnere som har nytt ekstremt godt av lagkamerater som har vært større favoritter enn dem selv.

Etixx-Quick-Step håper nok at deres knallsterke lag skal være nok til å ta hjem sin andre seier på rad.

Niki Terpstra vant i fjor og er i kanonform. Andreplassen i Flandern rundt, et ritt som burde passe han dårligere enn Roubaix, var et skikkelig skremmeskudd. Få matcher nederlenderen på de flate brosteinspartiene.

Men fjorårsvinneren kan fort bli satt i skyggen av lagkamerat Zdenek Stybar. I 2013 var han trolig sterk nok til en pallplass, men tsjekkeren falt da han satt i den avgjørende gruppen. I fjor ble han nummer fem.

Bakgrunnen fra sykkelcross kommer godt til nytte, da det er liten tvil om at han er én av de mest teknisk begavete rytterne i feltet. Han innehar også en vanvittig styrke.

Om tsjekkeren angriper, burde alarmklokkene ringe hos alle konkurrentene. Dette er en reell seierskandidat.

FJORÅRSVINNER: Niki Terpstra vant fjorårets ritt og er en av favorittene også i år. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
FJORÅRSVINNER: Niki Terpstra vant fjorårets ritt og er en av favorittene også i år. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Med monsteret Stijn Vandenbergh også kapabel til det helt store, har Etixx mer enn nok å spille på.

Om storlaget spiller sine kort rett, skal det mye til om de ikke kjemper om seieren.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

Wiggins jakter drømmeavslutning
Også Team Sky har et kanonsterkt lag på start. Geraint Thomas manglet det siste lille i Flandern rundt, men britens fantastiske sesongstart må likevel ikke glemmes.

Han ble nummer syv i fjorårets ritt, og ikke bli overrasket om han kjemper om seieren i år. Få innehar den samme motoren som Thomas, og får han en liten luke mot slutten av rittet, kan løpet være kjørt.

Det samme gjelder i aller høyeste grad også Bradley Wiggins, briten som legger vekk landeveissykkelen etter søndagens ritt.

Få har satset like tungt mot dette rittet som Wiggins det siste året. Han har vært på flere rekognoseringsturer, og vet akkurat hvor lang tid han må forvente å bruke på hvert brosteinsstrekke.

34-åringen har vunnet Tour de France, OL-gull på tempo og bane, samt VM-gull på tempo.

Når han setter seg et mål, er det sjelden han mislykkes.

Bare på bakgrunn av det, må man sette et utropstegn bak navnet hans før rittet.

FARLIG MANN: Zdenek Stybar hadde trolig kjempet om seieren i 2013 hadde det ikke vært for et klønete fall. I år er tsjekkeren igjen blant favorittene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
FARLIG MANN: Zdenek Stybar hadde trolig kjempet om seieren i 2013 hadde det ikke vært for et klønete fall. I år er tsjekkeren igjen blant favorittene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Men Wiggins har også vist at han takler brosteinen på et meget god vis. I fjor satt han i finalen, men klarte ikke å komme seg løs.  

I år må konkurrentene sørge for at det ikke skjer i år heller, for tempomaskinen Wiggins kan man ikke gi så mye som én meter på slutten.

Der ligger dog også Wiggins' største problem. Dersom han kommer inn på velodromen i Roubaix sammen med andre, kommer han ikke til å vinne rittet. Han er avhengig av å komme alene til mål.

Sammen med landsmannen Ian Stannard, danner Wiggins og Thomas et livsfarlig trekløver.

Les også: Klovnen som ble verdens beste syklist

Belgieren som elsker å angripe
En som ikke har det samme laget å spille på, er Sep Vanmarcke.

Belgieren var overraskende svak i Flandern rundt, men må fortsatt regnes blant de aller største favorittene på søndag.

Det er nemlig ikke til å komme utenom at han trolig besitter det høyeste toppnivået av alle som starter årets Paris-Roubaix.

I 2013 var han den eneste som klarte å følge Cancellara, og i fjor var han nok rittets sterkeste på brosteinen sammen med sveitseren.

Dersom 26-åringen har funnet tilbake godfølelsen, kommer han til å sette fyr på rittet.

ELSKER Å ANGRIPE: Sep Vanmarcke har en andreplass fra før og var trolig rittets sterkeste i fjor. Nå håper belgieren å endelig lykkes maksimalt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
ELSKER Å ANGRIPE: Sep Vanmarcke har en andreplass fra før og var trolig rittets sterkeste i fjor. Nå håper belgieren å endelig lykkes maksimalt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Han har potensiale til ta opp arven etter Tom Boonen, og en seier på søndag er absolutt innen rekkevidde for den angrepsvillige belgieren.

John Degenkolb kommer dog til å bli en lei nøtt å knekke. Tyskeren ble nummer to i fjor og burde passe langt bedre i Paris-Roubaix enn i Flandern rundt. Således var forrige søndags syvendeplass et skremmeskudd.

Giant-rytteren besitter en meget, meget god spurt, og er trolig den eneste som kan utfordre Kristoff i en eventuell spurt på velodromen. Kjørestyrken til 26-åringen er det heller ingenting å si på.

Tyskeren eneste minus er at laget hans trolig er for svakt til å kunne støtte ham i finalen.

Likevel er Degenkolb én av de heteste seierskandidatene i år, og monumentseieren i Milano-Sanremo kan fort toppes i Paris-Roubaix.

Les blogg: Mikkel Condé om Wiggins' Roubaix-forberedelser

Skal Sagan endelig lykkes?
En som trolig ville synes det var lettere urettferdig, er Peter Sagan. Slovaken har lenge vært blant verdens beste syklister, men andreplasser fra Milano-Sanremo og Flandern rundt er det nærmeste vidunderbarnet har kommet en seier i monumentene.

Tinkoff-Saxo-rytteren virker til å nærme seg toppformen, og prestasjonen i Flandern rundt viser at han ikke skal undervurderes før Paris-Roubaix.

Fjorårets sjetteplass viser at han takler brosteinen godt.  

Mannen Sagan samarbeidet med i Flandern rundt, Greg Van Avermaet, er en annen som ønsker å lykkes i de virkelige store rittene.

Belgieren er blitt kjent som en nestenmann og falt på et ugunstig tidspunkt i fjor. Fjerdeplassen fra 2013 viser at BMC-rytteren har potensial til å kjempe i toppen, og med et så sterkt lag som BMC har, kan de lykkes om de spiller kortene sine rett.

STERK SPURTER: John Degenkolb slo Alexander Kristoff i Milano-Sanremo og er igjen én av nordmannens største utfordrere. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
STERK SPURTER: John Degenkolb slo Alexander Kristoff i Milano-Sanremo og er igjen én av nordmannens største utfordrere. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Van Avermaets posisjon som en av outsiderne kan også bane vei for ryttere som Marcus Burghardt og Daniel Oss, som er kapable til å kjempe i toppen om de får gå en liten stund før finalen.

Slike situasjoner er relativt vanlig i Roubaix, og det kan fort inntreffe også i år.

En som dro nytte av det i sin tid, var Johan Vansummeren som vant tilbake i 2011. Thor Hushovd markerte Fabian Cancellara, mens den langstrakte belgieren distanserte sine bruddkompanjonger og syklet først inn på velodromen.

Belgieren er også med i år, og selv om man aldri skal avskrive en tidligere vinner, vil det være særdeles overraskende om Ag2r-rytteren triumferer i år.

Frankrikes håp
Da blir trolig Lars Boom en langt farligere mann. Rytteren som vant brosteinsetappen i fjorårets Tour de France, viste gryende form i Flandern rundt.

Det gjør ham til en mann å se opp for på søndag. Nederlenderen har en strålende motor, og på sitt beste er han enestående på brosteinen. Har Boom dagen, burde alle være redd for Astana-rytteren.

Det samme gjelder Filippo Pozzato. Italieneren virker endelig til å være i nærheten av formen han hadde i 2009, da han ble nummer fem i Flandern og nummer to i Roubaix.

På sitt beste er den italienske playboyen en seriøst kandidat til å bli første italienske vinner siden Andrea Tafi lyktes i 1999.

En nasjon som har ventet enda lengre på en vinner, er hjemmenasjonen Frankrike. Ikke siden Frédéric Guesdon overraskende gikk til topps i 1997, har en franskmann vunnet klassikerperlen.

Arnaud Démare er regjerende fransk mester og er en undervurdert rytter i disse rittene. Han har stor kjørestyrke og en god spurt, men det spørs om ikke 23-åringen har noen år igjen til før han kan kjempe om seieren.

KAN OVERRASKE: På sine beste dager, er Lars Boom en fremragende syklist. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
KAN OVERRASKE: På sine beste dager, er Lars Boom en fremragende syklist. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Sammen med Sebastién Turgot (to i 2012) og Damien Gaudin (fem i 2013), er Démare dog franskmennenes lille håp før Paris-Roubaix.

Vi tror ikke at det er franskmennene som kan juble etter årets Paris-Roubaix.

For oss heter nemlig den største favoritten Alexander Kristoff. Nordmannen besitter den beste spurten, har en kjørestyrke på høyde med de beste, og er i sin livs form.

Det betyr ikke at det blir seier, men Kristoff kan veldig fort bli Norges første vinner i Paris-Roubaix.

Det som dog er sikkert, er at det kommer til å bli et drama over seks timer, med punktering, velt og action. procycling.no følger rittet direkte fra klokken 10.20!