Kristoff feirer jubelsesong i toppen av rankingene

- Det er helt sykt, sier treneren.

DRØMMESESONG: Her feirer Alexander Kristoff én av to etappeseirer under årets Tour de France. Nå kan han også feire topp 10-plassering på tre av de største sykkelrankingene, inkludert UCIs verdensranking. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
DRØMMESESONG: Her feirer Alexander Kristoff én av to etappeseirer under årets Tour de France. Nå kan han også feire topp 10-plassering på tre av de største sykkelrankingene, inkludert UCIs verdensranking. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

(procycling.no): Med ferdigkjørt Tour of Beijing, er også årets verdensranking konkludert.

• Sjekk hele rankingen her (se faktaboks for Topp 10 i tre forskjellige rankinger)

Den er vunnet av spanske Alejandro Valverde, og har Alexander Kristoff på 8.-plass. Hvor sterk den plasseringen er gjenspeiles blant annet av de andre navnene på topplisten:

Valverde, Alberto Contador, Simon Gerrans, Rui Alberto Costa, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana, Chris Froome, Kristoff og Dan Martin.

- Det er helt sykt. Det har vel ligget i kortene en stund at han skulle klare å holde på en topp 10-plassering, men det er jo langt over forventningene vi hadde i forkant av denne sesongen, vedgår trener og stefar Stein Ørn overfor procycling.no.

Ikke den eneste rankingen Rankingen — i regi av det internasjonale sykkelforbundet — er ikke den eneste.

Den er sågar litt omstridt, ettersom det kun er 28 ritt som danner grunnlaget for den i løpet av sesongen.

I tillegg lokkes rytterne med WorldTour-poeng for å få dem til å avslutte sesongen i ellers ubetydelige Tour of Beijing.

Man får også poeng for å vinne VM i lagtempo, mens Michal Kwiatkowski ikke scoret WT-poeng da han ble verdensmester uken senere.

Topp ti i 39 av 83 Rankingene til sykkelnettstedet www.procyclingstats.com og www.cqranking.com (trykk på lenker for å se hele rankingen) har med flere konkurranser i løpet av året, og flere mener den gir et mer nyansert oversikt over hvem som faktisk er best gjennom hele sykkelkalenderen.

Alle de tre listene toppes av Valverde, mens Alexander Kristoff er tredjemann på PC-ranking og nummer fem hos det danske sykkelnettstedet.

På disse listene får nordmannen betalt for etappeseirene han har tatt under både Tour of Norway, Tour des Fjords og Arctic i inneværende sesong:

- Alexander har 83 rittdager denne sesongen, og har vært topp 10 på 39 av dem. Det er nesten halvparten, så det sier litt om jevnheten hans denne sesongen, mener Ørn.

Kristoffs trener: - Vi har løst koden Høydepunktet var nok seieren i sykkelmonumentet Milano-Sanremo og 27-åringens to første etappeseirer i Tour de France.

Man skal heller ikke glemme at han vant Vattenfall Cyclassics i Hamburg på sensommeren, og tok 8.-plass i VM i Ponferrada i slutten av forrige måned.

 - Jeg føler vi har løst koden på hvordan vi skal vinne Vattenfall. Vi kjenner til Alexander kapasitet, og laget vet hva de må gjøre i forkant av finalen.

- Både under VM i Ponferrada og i GP Plouay ser man så litt av svakheten hans. Her har han ikke klart å stå i mot «trøkket» i den siste bakken, og blitt kjørt ifra. I Plouay hadde han hadde gode vinnermuligheter og han hadde klart å stå imot det siste rykket, mener Ørn.

Oppløftende Flandern rundt Team Kristoff gir seg likevel ikke med dette, selv om de erkjenner at Katjusja-rytteren vil være en merket rytter i neste års sykkelfelt.

Årets Flandern rundt var et bevis på dette, da Kristoff tok opp jakten på gruppen til Fabian Cancellara på egenhånd — og gruppa foran svarte med å øke tempoet ytterligere.

Naturlig nok var det mange positive momenter å plukke med seg for «Dyret fra Storhaug» før han kom så langt.

At Kristoff kjører mer aktivt i front av feltet under klassikerne er noe Ørn håper vi får se mer av i framtiden:

- Det er instinktet hans som gjør at han tar initiativet og kjører i front opp Koppenberg. Han tar offensive grep undervei i rittene, og det var slik han også syklet tidligere i karriene. Den egenskapen vil komme mer til sin rett, og vil løfte ham opp på det nivået han trenger å være på i klassikerne.

Spent på Kristoffs nye hjelper Med 321 WorldTour-poeng på kontoen og 8.-plass på UCIs liste, har også klassikerstjernen befestet sin posisjon som kaptein hos sin russiske arbeidsgiver.

Av Katjusjas 25 seirer i år, har nordmannen stått bak 14 av dem. Det er mer enn halvparten.

Det russiske laget har også vist tillit tilbake ved å reise til Tour de France uten sammenlagtrytter.

Foran neste år har også Sven Erik Bystrøm og Jacopo Guarnieri blitt hentet inn for å gi ham enda bedre arbeidsvillkår.

- Det blir veldig spennende å se hva Guarnieri kan få til. I årets Tour de France så vi også konsekvensen av en helhjertet innsats fra Luca Paolini. Det åpner opp nye muligheter for Alexander og Katjusja, og det gjør ham selvsagt mer motivert når han vinner to av etappene.

Team Kristoff har planer om å klargjøre seg for Tour de France også neste sesong. Da blir det spennende å se hvem som faktisk er i stand til å hamle opp med 27-åringen både på flat mark og i mer kuperte etapper.

- Det var jo ikke så mange som manglet av spurterne i årets Tour de France. Mark Cavendish var der ikke, men han hadde heller ikke sittet med på de to etappene Alexander vant. Så har man Marcel Kittel som fortatt er raskere, men det var interessant å se hvor dypt han måtte grave for å vinne på Champs-Élysées. Han slo Alexander med et nødskrik, men veien fram dit var jo to vidt forskjellige ting for de to rytterne, påpeker Ørn.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!