Kristoff fikk 50 000 - Edvald fikk ingenting

Slik delte Hushovd ut VM-bonus.

FIKK INGENTING: Mens Alexander Kristoff fikk 50 000 kroner av Thor Hushovd  ette VM-gullet, fikk Edvald Boasson Hagen ingenting. Det forteller Thor Hushovd i sin selvbiografi. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FIKK INGENTING: Mens Alexander Kristoff fikk 50 000 kroner av Thor Hushovd ette VM-gullet, fikk Edvald Boasson Hagen ingenting. Det forteller Thor Hushovd i sin selvbiografi. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

(procycling.no): Da Thor Hushovd vant VM i Australia i 2010, var Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff de to andre som representerte Norge.

Etter at VM-gullet var sikret ga Hushovd 50 000 kroner til Kristoff. Det skriver Hushovd i sin selvbiografi.

Boasson Hagen på sin side fikk ingenting.

- Meningen var å gi Edvald penger også, men jeg syntes det ble feil, skriver Hushovd i selvbiografien.

- Han brukte sin sjanse, gikk i brudd og kjørte sitt løp. Jeg sa det til dem før VM at dersom de hjalp meg og jeg vant, skulle de få 50 000 kroner hver. Det var et lokkemiddel. Hvorfor skulle de ellers hjelpe meg? Ikke fikk vi dagpenger av landslaget. Ikke hadde vi kaptein som vi skulle kjøre for. Ingen forpliktelser.

- Ble nok skuffet Dermed prøvde Hushovd å sikre seg hjelp fra sine landsmenn, men Hushovd syntes ikke at hjelpen fra Boasson Hagen fortjente belønning.

- Edvald ble nok litt skuffet. Jeg tror han hadde forventet å få penger, men jeg sa det til ham ved en senere anledning, etter å ha sjekket litt med folk rundt meg for å være trygg på at det jeg gjorde var fair.

Les også: - Thor, alle doper seg. Vi gjorde det alle sammen

Boasson Hagen hadde nemlig gått i et farlig brudd på et sent tidspunkt av VM-rittet.

Etter seks av elleve avsluttende runder gikk nemlig et stort brudd bestående av blant annet storfavoritt Philippe Gilbert, Cadel Evans og Filippo Pozzato. Her valgte også Boasson Hagen å gå med.

Lenge så det ut til at bruddet skulle gå hele veien, og Hushovd angret fort på at han ikke ble med, men han så raskt at VM-eksperten Oscar Freire også satt i feltet. Det gjorde at Spania tok opp jakten på de foran.

Spanjolene hadde imidlertid ikke nok kjørestyrke til å hente bruddet, og etter hvert måtte både russere og dansker bidra.

Sleit med kramper Mot slutten ble det klart at gruppen foran kom til å bli hentet. Opp den siste bakken på den siste runden angrep så Philippe Gilbert. Feltet ble sprengt i fillebiter.

Hushovd slet med kramper, men beit seg fast noenlunde i kontakt med fronten - og det ble en spurt opp det slake oppløpet i Geelong.

I boken beskriver han spurten i detalj. Om hvordan han snakket til seg og hvordan han var usikker på om han klarte å reise seg på grunn av kramper.

Til slutt vant han foran Matti Breschel og Allan Davis.

Boken kommer i salg i morgen.

Les også: Hushovd så konkurrent med sprøyte i armen

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.