Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoff gir Edvald VM-fordel i Bergen

- Jeg må være på topp og ha litt flaks, sier Katusha-rytteren.

NY SESONG: Fra Katusha-Alpecins treningsleir i Calpe ser Kristoff frem mot den nye sesongen der klassikerne, Tour de France og VM på hjemmebane blir de store målene. FOTO: procycling.no/Kjetil R. Anda
NY SESONG: Fra Katusha-Alpecins treningsleir i Calpe ser Kristoff frem mot den nye sesongen der klassikerne, Tour de France og VM på hjemmebane blir de store målene. FOTO: procycling.no/Kjetil R. Anda Vis mer

CALPE (procycling.no): I en mangfoldig og uoversiktlig sport som landeveissykling, der rittkalenderen har utviklet seg organisk og uten strategisk tekning i mer enn hundre år, må man bare regne med å snuble over et og annet snodig paradoks i blant.

Så når Alexander Kristoff karakteriserer en sesong med hele 13 seiere bare som «godkjent», og i tillegg sier han har flere ting «uoppgjort» foran den neste, bør man kanskje ikke være så veldig overrasket. Forklaringen på denne selvmotsigelsen er noe som kan kalles et David Ferrer-kompleks, etter spanske tennisspilleren som var veldig innbringende, men aldri tok en Grand Slam.

For i 2016 vant Kristoff ofte, men aldri «stort». Det var faktisk bare en tilsynelatende ustoppelig Peter Sagan som triumferte flere ganger enn nordmannen forrige sesong. Men det mer vesentlige er nok rangeringen på ritt vunnet. Hele ti av Sagans 14 seiere kom i WorldTouren, den gjeveste rittserien der Kristoff hadde 17 topp ti plasseringer, men ingen 1.plasser.

Derfor er det en revansjesulten Kristoff som setter seg ned med procycling.no under Katusha-Alpecins treningssamling i Calpe (like ved Alicante). Den tidligere Sanremo- og Flandern-vinneren fremstår optimistisk.

Sterk i troen på at en tredje monumentseier vil sementere hans plass blant de store; trygg på at seierstørken fra de to siste Tour de France vil opphøre; og sikker på at han kan utrette noe stort under VM i Bergen, trass i tumultene med landsmannen Edvald Boasson Hagen i forrige VM.

–Jeg har trent godt i vinter og føler jeg er på vei mot en god sesong, sier Kristoff - som sesongdebuteter i Etoile de Bessèges 1. februar.

SER FREMOVER: Kristoff har snakket mye om VM i Doha og Boasson Hagen. Under treningsleiren i Calpe fokuserer han på sesongstarten og klassikerne. FOTO: procycling.no/Kjetil R. Anda
SER FREMOVER: Kristoff har snakket mye om VM i Doha og Boasson Hagen. Under treningsleiren i Calpe fokuserer han på sesongstarten og klassikerne. FOTO: procycling.no/Kjetil R. Anda Vis mer

Optimismen skyldes flere grep. Etter en offensiv fra Katusha-Alpecins på overgangsmarkedet sier Kristoff at opptrekket hans har fått «større kjørestyrke» enn i fjor, og at hjelperne i klassikerne er skarpere. En endring i vintertreningen skal dessuten gjøre han enda litt hvassere i massespurtene.

Ustoppelig Sagan?

Men en ting står utenfor Kristoffs kontroll. Den alltid tilstedeværende, slovakiske kannibalen, Peter Sagan. Vinneren av Flandern rundt, Gent-Wevelgem, tre etapper i Tour de France og VM kan bli et betydelig hinder når Kristoff søker å snu «godkjent» til «fantastisk bra» i 2017.

– Jeg håper ikke han vinner like mye. Jeg ser egentlig ikke for meg at han skal være like overlegen i år også. Men han er jo alltid der. Forhåpentligvis blir han mer som året før, da han alltid ble nummer to, sier Kristoff – som likevel aner ett overtak på Bora-hansgrohe-rytteren.

– Jeg føler at jeg kan være hakket raskere enn han. Hvis vi kommer mann mot mann, så skal jeg ha en fair sjans til å slå han i en spurt. Men hvis det er en bakke mot slutten, så får han det ikke veldig vanskelig med å riste meg av. Så det er ikke mye jeg får gjort med han egentlig, sier Kristoff om rytteren som tuktet han med få centimeter på Tour de France-etappen til Bern.

Og med Sagan frisk og motivert må grønn poengtrøye regnes som utopi, mener Kristoff, som presenterer en like fantasifull plan for å stoppe slovaken.

– Kanskje jeg skal bruke laget til å lage en ring rundt han, og sperre han inne. Kanskje det funker, spøker 29-åringen mens han gestikulerer en sirkel.

Nykomponert hjelper-gruppe

Gode nok til å nøytralisere selveste Sagan eller ei, Kristoff virker iallfall tilfreds med ny-signeringene til Katusha-Alpecin. Kvaliteten på opptrekket hans ble ofte mistenkeliggjort i 2016 og ofte bebreidet da WorldTour-seierne glapp, for eksempel i Milano-Sanremo, Paris-Nice, Dauphiné og Grand Prix Plouay.

Faktisk har «manglende kjørestyrke» og «timing i opptrekket» vært et tilbakevendende problem helt siden Luca Paolini forsvant i 2015. Uten noen fullgod erstatter for den meget rutinerte og solide italieneren, er det ikke urimelig å tenke seg at Kristoff har følt seg litt som Formel 1-føreren Fernando Alonso post-Renault: God nok til å tukte de beste, men uten rask nok bil til å gjøre det.

Men selv om en av hans faste sisteopptrekkere forsvant – Jacopo Guarnieri gikk til franske FDJ – sier Kristoff at hans nykomponerte falanks ser mer solid ut totalt sett. Der den unge, tyske duoen Marco Matthis og Rick Zabel kan bidra med hurtighet, vil Reto Hollenstein yte sårt tiltrengt kjørestyrke inn mot selve opptrekket, en funksjon som Nils Politt og Sven Erik Bystrøm også takler bra.

Kristoff trekker naturligvis også frem varp-signeringen Tony Martin, den firfoldige tempoverdensmesteren, og registrer med glede at Marco Haller synes å ha lagt sine personlige ambisjoner til side.

– Totalt sett har vi fått mer kjørestyrke til å kunne holde laget foran og spare energi. Det tror jeg vil ha positiv effekt, med tanke på å holde de beste posisjonene, sier hyrden, metaforisk mysende over sin flokk.

NEDTUR: Raseri over målstreken på Criterium du Dauphinés 3.etappe da Kristoff vant spurten i feltet etter at Fabio Aru vant solo. Liknende utfall skjedde rammet nordmannen også i Paris-Nice og Grand Prix Plouay. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)
NEDTUR: Raseri over målstreken på Criterium du Dauphinés 3.etappe da Kristoff vant spurten i feltet etter at Fabio Aru vant solo. Liknende utfall skjedde rammet nordmannen også i Paris-Nice og Grand Prix Plouay. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Kristoff tror en kombinasjon av nye og etablert skal klare å erstatte Guarnieri. Dog kan italienerens egenskaper som stifinner bli et kvalitetsmessig savn.

– Jacopo var veldig flink til å finne en god retning i massespurter, spesielt hvis vi ikke hadde opptrekket selv og kunne komme opp bakfra. Men de gangene vi klarte å ta kommando selv, så manglet han kanskje litt styrke til å holde farten høy nok, sier «Stavanger-ekspressen» – som nå vil bruke dansken Michael Mørkøv som sin primære sisteopptrekker.

– Jacopo var god i noen spurter, men mindre god i andre. Han hadde et godt øye. Mørkøv er også flink sånn sett, kanskje et hakk under Jacopo på den fronten. Men han har bedre punch enn Jacopo på de siste 100 meterne i opptrekket sitt.

– Det er først i Tour de France at opptrekket blir veldig viktig. Jeg skal trene mer styrke både før og etter klassikerne. På den måten håper jeg å holde trøkket oppe. De to siste sesongene føler jeg ikke at jeg har blitt så mye bedre til å spurte. Så det får vi prøve å ordne, sier Kristoff - som har innredet sitt nye hus i Stavanger med et eget styrkerom.

Åpner Roubaix-døren for Martin

Med utgangspunkt i en outsiders enkle logikk, skulle man kanskje tro at Paris-Roubaix vokser i prioritet hos en rytter som allerede har vunnet Milano-Sanremo og Flandern rundt. Men slik tenker ikke Kristoff, som vet smertelig godt fra tidligere erfaring at brosteinen i Nord-Frankrike ikke er hans fremste forse.

– Monument er monument. Så hvis jeg vinner en gang til i Sanremo eller Flandern, så er jeg glad for det. Først og fremst fokuserer jeg på rittene der jeg har best sjans. I Sanremo sist kunne jeg vært på pallen, men tullet det til i en sving. Derfor føler jeg noe er uoppgjort der.

– Jeg har aldri følt meg bra i Roubaix. Derfor vil jeg ikke ta fokus bort fra rittene jeg liker godt i utgangspunktet.

Kristoffs statistikk i Roubaix forkynner ingen kjærlighetshistorie. Sju starter, tre ikke-fullført, tre kritiske punkteringer, to ganger topp ti og et par skjebnesvangre velt. Dette er en sterk kontrast til prestasjonen i Flandern rundt, der nordmannen som den enste har vært blant de fem beste i de fire siste utgavene.

Selv mener Kristoff at posisjonen hans på sykkelen er for fremoverlent, og ikke tilstrekkelig lav, til å flyte godt nok over de sylskarpe og godt spredte granittsteinene i Roubaix. Han kunne valgt å eksperimentere med en annen sittestilling eller forsøkt en større sykkelramme som kan gi større hjulflate. Men endringer er risikable og kan gå på bekostning av prestasjonene hans i andre ritt.

EN KLASSIKER-JUVEL: Før trening tar Kristoff en prat med Nils Politt, den unge, kraftige tyskeren som kan vokse til å bli en viktig hjelper for nordmannen i klassikerne FOTO: procycling.no/Kjetil R. Anda
EN KLASSIKER-JUVEL: Før trening tar Kristoff en prat med Nils Politt, den unge, kraftige tyskeren som kan vokse til å bli en viktig hjelper for nordmannen i klassikerne FOTO: procycling.no/Kjetil R. Anda Vis mer

Derfor faller det naturlig for Kristoff å la Tony Martin få en mer fremtredende rolle i klassikernes dronning.

– Jeg føler egentlig ikke noe fremgang (i Paris-Roubaix) heller. Jeg har vært to ganger topp ti. Det ser bra ut på papiret, men jeg har ikke vært i nærheten av å kjempe om seier, forklarer Kristoff.

– Nå har vi Tony Martin. Jeg har sagt at det løpet ikke passer meg så bra, og at han kan få fri rolle til å kjøre så godt som mulig der. Så kan jeg henge meg på han, hvis jeg føler meg bra. Er vi to mann i finalen, så er det bare en fordel. Men det er ikke umulig for meg å vinne Paris-Roubaix, og det hadde vært en stor drøm.

Med Martin, Politt og Hollenstein håper Kristoff også på bedre støtte i brosteinsklassikerne. Et spesielt håp settes ved den store tyskeren Politt. 21-åringen bemerket seg i fjor med en solid hjelperjobb i Kuurne-Brussel-Kuurne, og ikke minst, med arbeidet han gjorde for Kristoff på siste passering av Oude Kwaremont i Flandern rundt.

– Politt kan bli veldig bra i år, han har tatt en del steg videre. Plutselig sitter han med helt inn. Han er ingen avslutter, men kan bli en god mann for meg til å tette luker. Han har potensiale til å gjøre det veldig bra i klassikerne. Også har vi fått Hollenstein. Hvor god han er i posisjonskampen er jeg litt usikker på, men verdiene hans er veldig gode.

VM og Boasson Hagen

Taktikk, strategi og hjelpere blir fort et langt mer betent tema i september, når Kristoff stiller opp langs Boasson Hagen for å kjempe om edelt metall for det norske landslaget i VM på hjemmebane. En «once in a liftetime»-mulighet for dem begge, men etter uenighetene rundt det famøse «opptrekket i Doha» har landsmennene ennå til gode å rense luften om hva som skjedde.

– Jeg trodde jeg skulle bli verdensmester da jeg satt på hjulet til Edvald med 400 meter igjen, men når jeg aldri ble kjørt frem, forsto jeg fort at det ikke kom til å bli sånn, sier Kristoff - som hadde lovet pengepremie til de som hjalp han til et eventuelt VM-gull i Doha.

– Han trenger sikkert ikke de pengene uansett, siden han har en god kontrakt (hos Dimension Data), sier Kristoff – flegmatisk som alltid.

SPENNING: Et ikke-optimalt samarbeid mellom Kristoff og Boasson Hagen i sist VM skaper usikkerhet foran mesterskapet på hjemmebane i Bergen. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SPENNING: Et ikke-optimalt samarbeid mellom Kristoff og Boasson Hagen i sist VM skaper usikkerhet foran mesterskapet på hjemmebane i Bergen. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Kristoff skal i hvertfall forberede seg på best mulig måte. For å takle den 1.5 kilometer lange «Mount Ulriken»-bakken tolv ganger, skal han justere treningsintervallene i forkant og ankomme Bergen en kilo lettere enn vanlig.

– Jeg ser på Bergen som en mulighet, men jeg må være helt på topp og ha litt flaks. Det må samles på slutten, og løypen tilsier at det kan gå en liten gruppe på slutten. Sånn sett er det en fordel for Edvald, siden han normalt sett går bedre i bakker enn meg, sier Kristoff – som pålegger landslagssjef Stig Kristiansen ansvaret om å koordinere Norges sannsynlige tokapteins-taktikk.

Noen rensende tête-à-tête mellom han selv og Boasson Hagen, virker det som Kristoff ikke tror skjer med det første.

– Hadde han gjort en god jobb for meg (i Doha), så hadde jeg gjort det for han i en motsatt situasjon. Det skal være gi og ta. Nå blir det opp til landslagsledelsen å legge opp løpet. Så får jeg prøve å følge det så godt som mulig.

Denne saken er levert av procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling