BORTE: Luca Paolini førte Alexander Kristoff helt i front i Poggio i fjor. Nå er ikke lenger italieneren på Kristoffs lag. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
BORTE: Luca Paolini førte Alexander Kristoff helt i front i Poggio i fjor. Nå er ikke lenger italieneren på Kristoffs lag. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

- Kristoff hadde ikke vunnet uten ham

I år er ikke superhjelperen ved nordmannens side.

MILANO/OSLO (procycling.no): RCS Sport hadde kalt inn til pressekonferanse i det utsøkte Marino-palasset på Piazza della Scala, et par kvartaler unna Milanos verdensberømte katedral, fredag.

Her troppet en nyfrisert Alexander Kristoff opp sammen med tidligere Milano-Sanremo-vinner Fabian Cancellara og en het vinnerkandidat i verdensmester Peter Sagan.

Sveitseren fylte år, og arrangøren feiret det med bløtkake til alle de frammøtte, og ei magnumflaske champagne til sveitseren. Trolig ikke ulik den vinneren får sprette på podiet i Sanremo, lørdag ettermiddag.

Rytteren som mangler
Et av hovedtemaene rundt nordmannen som vant i 2014 og bare måtte se seg slått av John Degenkolb i fjor, er fraværet av Luca Paolini.

Italieneren var Kristoffs viktigste hjelper i de to siste utgavene, og hadde det ikke vært for Paolini, hadde det blitt langt vanskeligere å triumfere for to år siden.

Den positive dopingprøven under fjorårets Tour de France gjør at 39-åringen ikke lenger er ved Kristoffs side.

- Han var alltid der for meg siste årene. Jeg håper andre kan hjelpe meg mot slutten, men det blir tøft. Vi skulle fortsatt ønske å ha ham på laget. Han var en viktig rytter for oss, sa Kristoff på pressekonferansen.

procycling.no følger Milano-Sanremo direkte fra 10-tiden på lørdag.

Veteranen har syklet årets første monument hele tolv ganger. To ganger har han havnet på podiet. Slik erfaring er det få, om noen, som sitter med i årets felt.

Det, i tillegg til en fysisk kapasitet som passet ypperlig til «La Primavera», gjorde Paolini til den perfekte hjelper for Kristoff.

Katushas taktiske grep
Med italieneren ute av spill, stilles det nå spørsmål ved om Katusha-laget er sterkt nok til å hjelpe kapteinen til sin tredje monumentseier på like mange sesonger.

- Vi mangler Luca. Han var en ringrev på å få oss først inn i Poggio og slikt. Vi mangler litt der. Heldigvis har vi Jacopo (Guarnieri, journ.anm.) som har et feriehus i Sanremo. Han kjenner løypen godt om han henger med inn. Vi mangler Luca som har kontrollen på rittet og har kjørt her så mange ganger.

Finalen av det nesten 300 kilometer Sanremo handler nesten alltid om Cipressa og Poggio. De to bakkene, som begge kommer innenfor de siste 30 kilometerne, er bakkerytternes eneste mulighet til å bli kvitt raskere spurtere.

Over sistnevnte hagler alltid angrepene.

Det gjør at Katusha har gjort et taktisk grep for å forbedre hjelpen der Kristoff sliter mest.

- Vi har med en ekstra klatrer i Spilak som klarer bakkene lett. Forhåpentligvis kan han være der med meg på slutten og hjelpe meg frem. Vi prøver å dekke igjen tomrommet, så få vi se om vi klarer det.

Om Spilak klarer å fylle tomrommet etter Paolini finner man først ut lørdag. Sloveneren er en god klatrer, men har bare syklet Sanremo én gang. Da fullførte han ikke rittet.

Les også: Dette er de største favorittene til Milano-Sanremo

- En nøkkelperson
Kristoffs trener og stefar Stein Ørn er klar på hvilken betydning Paolini har hatt for Kristoff i Sanremo tidligere.

- Alle forstår at Paolini har hatt en nøkkelrolle der. Han har kunnet rittet godt, sier Stein Ørn til procycling.no.

- I disse rittene (klassikerne) har han vært en nøkkelperson. En slik rytter blir savnet, men det er andre ryttere som kan ta den rollen.

Ørn er spent på hvordan årets første monument utarter seg for Katusha.

- Vi får se litt hvem som sitter der. Det blir en overgangsfase i år og et litt annerledes løp. Vi får se. Milano-Sanremo er ganske uforutsigbart. Alle vet at det er Poggio og Cipressa det stå om, likevel er det veldig avhengig av hvor tømt rytterne er når de kommer dit og hva har skjedd før.

Les også: Treneren forundret over Kristoffs favorittstempel

- Ingen har den feelingen
Jacopo Guarnieri, Marco Haller, Sven Erik Bystrøm, Sergey Lagutin, Michael Mørkøv, Simon Spilak og Angel Vicioso er de syv Kristoff på stole på denne lørdagen.

Gino Van Oudenhove tror ingen av dem kommer til å kunne fylle plassen til Paolini helt i årets utgave.

- Hvor viktig var Paolini?

- Jeg trov vi kommer til å se det godt på lørdag. Det er han som dro Alex til den første seieren. Han hadde ikke vunnet uten ham, sier Van Oudenhove til procycling.no.

Den svenske Eurosport-kommentatoren Roberto Vacchi har kommentert sykkel i årevis og kjenner Milano-Sanremo meget godt.

Han tror savnet etter Paolini kommer til å bli merkbart.

- Den finnes jo ingen i Katusha som har den feelingen som Paolini, med sin rutine, hadde. For Kristoff tror jeg Paolini var viktigere enn hva mange har innsett.

Ekspertenes tale: - Han er tilbake på sitt aller beste

Kristoff fornøyd med laget
En av de Kristoff må sette sin lit til i Milano-Sanremo er Marco Haller.

Østerrikeren fikk sykle Tirreno-Adriatico for egne sjanser, istedenfor å hjelpe Kristoff i Paris-Nice. Det ble ikke vellykket for noen parter.

I den italienske klassikeren er 24-åringen tilbake i rollen som hjelper.

- Hva slags svar fikk du av laget i Paris-Nice?

- Jeg følte vi kjørte bra som lag. Vi manglet noe i spurten, én mann, så Haller var litt savnet. Ellers følte jeg at laget gjorde en veldig god jobb dagen jeg ble nummer to. Det ga god selvtillit. Jeg vant ikke etappen, men jeg vant spurten og vi kjørte bra som et lag. De ventet da jeg slet oppover. Jeg føler laget er godt nok og tror vi kan bite godt fra oss, sier Kristoff til procycling.no. Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

REPRISE? Alexander Kristoff vant Milano-Sanremo i 2014. I år går nordmannen for triumf nummer to. Foto: LUCA ZENNARO (Scanpix/Epa)
REPRISE? Alexander Kristoff vant Milano-Sanremo i 2014. I år går nordmannen for triumf nummer to. Foto: LUCA ZENNARO (Scanpix/Epa) Vis mer