ØYNER MULIGHETER: Alexander Kristoff går inn i sine beste uker i Tour de France når uke to og tre inntreffer. Foto: Hans Christian Prigge, procycling.no.
ØYNER MULIGHETER: Alexander Kristoff går inn i sine beste uker i Tour de France når uke to og tre inntreffer. Foto: Hans Christian Prigge, procycling.no.Vis mer

Tour de France:

Kristoff håper på Edvald-opptrekk

- Det må til for å slå Kittel, sier Katusha-rytteren.

SAINT-JULIEN-DE-CREMPSE (procycling.no): Dypt i de tette skoger i Dordogne, sittende på en gammel murkrakk i den herskaplig hagen til Manoir de Grand Vignoble, gjør Alexander Kristoff sine analyser av spurtene i Tour de France så langt.

Foran den viktige andre- og tredjeuken, der feltets raske herrer øyner minst fem muligheter for massespurt, er 30-åringen klok av skade når han forsøker å fjerne all rusk i Katusha-maskineriet.

Særlig i spurtene til Troyes og Nuits-Saint-Georges mener Kristoff tydelig viser hvilke essensielle ingredienser nordmannens opptrekk mangler i denne touren, der en av hans foretrukne hjelpere, Michael Mørkøv, ble vraket av lagledelsen.

– Jeg føler vi mangler rutine, sier Kristoff til procycling.no under tourens første hviledag.

– De siste spurtene har det ikke fungert. Og det er nå det gjelder mest. Nå må det fungere optimalt, sier Kristoff idet touren tar fatt på to spurtdager på rappen.

– I den siste spurten for eksempel (Nuits-Saint-Georges), kom vi bakpå innenfor siste kilometer. På 500 meter var det helt åpent og Rick valgte heller å dreie inn mot feltet. Men jeg følte det helt naturlig å dra ut av feltet for å komme meg frem. Derfor droppet jeg å sitte på hjulet hans og kjørte frem selv. Jeg skjønte ikke vitsen med å ligge i femtende posisjon med 500 meter igjen, sier Katusha-kapteinen bestemt.

Den syvende etappen ble vunnet Marcel Kittel (Quick-Step), tourens dominerende spurter, i det som ble en rekordjevn sverdkamp på målstreken mot Edvald Boasson Hagen (Dimension Data).

– Dermed var jeg 500 meter i vinden, det var selvfølgelig ikke optimalt. Men hvis ikke jeg gikk i vinden, hadde jeg endt opp som nummer ti. I stedet ble jeg fire. Derfor var det riktig avgjørelse av meg, men det kostet for mye og jeg hadde ikke noe å spurte med.

POPULÆR: Alexander Kristoff skriver autografer til håpefulle fans utenfor hotellet på hviledagen. Foto: Hans Christian Prigge, procycling.no.
POPULÆR: Alexander Kristoff skriver autografer til håpefulle fans utenfor hotellet på hviledagen. Foto: Hans Christian Prigge, procycling.no. Vis mer

Vurderer endringer

Finalen i Troyes ble på flere måter et kaldt gufs fra fortiden og en av Kristoffs store nedturer i karrieren. Etter etappen stemplet han avslutningen som et frustrerende deja vu fra Doha-VM, der Kristoff følte seg sviktet av sin opptrekker, Boasson Hagen.

Denne gang var det imidlertid tyskeren Rick Zabel som ikke responderte på kommandoene som ble gitt i kampens hete. Kristoff bedyrer likevel at kontroversene fra fjorårets VM ikke slingrer i hans hukommelse lenger.

– Egentlig ikke. Det var bare litt det samme som skjedde. Jeg ropte og ropte, uten at noe skjedde. I Doha skjedde det samme. Derfor var følelsen etterpå også ganske lik, sier Kristoff – som ser for seg at han bytter sisteopptrekker på de kommende etappene.

– Siden (Tour of) California har Rick vært sisteopptrekker. I Frankfurt også (vunnet av Kristoff foran Zabel). Men farten er en del høyere her (i Tour de France), det tror jeg han har slitt litt med. De neste dagene kan det være vi bytter litt på det. Marco (Haller) har følt seg bra i det siste. Hvis begge er freshe, så har nok Rick best fart. Men Marco har vært med på dette før. Han tar nok nivået bedre nå fremover. Dette er første gang Rick er med på Tour de France, presiserer Kristoff.

Imponert av Dimension Data

Kittel står så langt med tre etappeseire i årets tour. Tyskeren har med smidighet, teft og en forrykende akselerasjon tatt luven på sine konkurrenter. På de to neste etappene – til Bergerac tirsdag og Pau onsdag – har Quick-Stepperen favorittstempelet på seg igjen.

I analysen av hva som har gått galt med sitt eget opptrekk, trekker Kristoff imidlertid frem Dimension Data-togets formidable innsats for Boasson Hagen i Nuits-Saint-Georges som et lysende skoleeksempel til etterlevelse. Besluttsomhet, timing og nærmest telepatisk kjemi er typiske solemerker på et velfungerende opptrekk.

– Rick sa han skulle til å starte akkurat idet jeg kom forbi i dobbel hastighet. Da var det ingen vits. Han hadde en plan i hodet, men det ble for sent. Da tok jeg saken i egne hender. For hvis jeg skal vinne her, så må jeg bli levert slik som Edvald ble på den etappen. Han ble levert med 200 meter igjen og da har jeg en sjans. Dimension gjorde en veldig god jobb. Så det er noe sånt vi må få til for å slå Kittel, sier Kristoff tydelig.

Måten Kittel har lykkes på i denne touren, bærer også likheter til Mark Cavendishs suksessoppskrift fra 2016. Tyskeren har ikke vært spesielt avhengig av et storstilt tog, men heller stolt på sine instinkter og kommet som troll ut av eske på de siste 50-70-100 meterne for å ta seierne.

MANNEN Å SLÅ: Marcel Kittel har vist seg å være den beste spurteren i årets Tour de France. / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
MANNEN Å SLÅ: Marcel Kittel har vist seg å være den beste spurteren i årets Tour de France. / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ Vis mer

I disse kaotiske «post-opptrekkstogtider», har Kristoff til gode å få satt sin brutale langspurt ut i livet.

– Ja, det er kanskje en ny stil. Du ser ofte (Peter) Sagan kommer helt på slutten og smetter gjennom like før streken. Det har fungert for mange. Det kan være den nye stilen, men jeg liker bedre å være i front, spurte de to hundre meterne og håpe at det holder. Da får jeg i hvert fall fyrt spurten og gjort maks, i stedet for å bli sperret.

– Hvis Kittel eller Greipel får optimalt opptrekk, så pleier jeg ikke å være raskere enn de. Jeg har et problem hvis de starter foran meg med 200 meter igjen. Derfor bør jeg starte spurten før dem og foran dem, og prøve å holde de bak meg.

Spurternes mannefall

Historisk sett er det ofte i uke to og tre at Kristoff kommer til sin rett i Grand Tours. Med sin seige utholdenhet blir nordmannen ofte relativt sterkere utover i rittet. Det tror han også blir tilfellet i år, nå når han trenger det som mest idet hans neste kontrakt skal forhandles.

En annen fordel for Kristoff er at Arnaud Démare er ute av rittet. Den franske mesteren som vant etappen til Vittel røk på tidslimiten søndag sammen med tre FDJ-lagkamerater. Fra før er både Peter Sagan (Bora) og Mark Cavendish (Dimemsion Data) ute. Dessuten er Mark Renshaw, en av opptrekkerne til Boasson Hagen, også ute. Av de som er igjen, føler Kristoff at Kittel er i en egen liga.

– Jeg føler Kittel er nivået over. Normalt sett er (André) Greipel rett bak Kittel, mens vi andre ganske like. En stor flokk på samme nivå - med meg, Bouhanni, Matthews, Degenkolb. Nå er jo Edvald oppe der også, han har vist gode takter faktisk. Jeg håper å kunne slå dem alle. I forrige spurten lå jeg lenge i vinden som sagt, men gjorde likevel en god spurt. Kapasiteten var bra, selv om resultatet ikke var supert og det ikke ser så bra ut når jeg åpner spurten. På de siste fem hundre meterne er jeg garantert den raskeste.

– Det er gode sjanser de to neste dagene og jeg håper at jeg sitter igjen med en etappeseier, sier han optimistisk.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.