Kristoff hektet av under dramatisk etappe

Flere sammenlagfavoritter sleit på den tiende etappen i Tour de France.

SLEIT: Alexander Kristoff ble hektet av mot slutten av etappen. Foto: Marco Bertorello / AFP /NTB Scanpix
SLEIT: Alexander Kristoff ble hektet av mot slutten av etappen. Foto: Marco Bertorello / AFP /NTB ScanpixVis mer

Norge venter fortsatt på den første etappeseieren i årets Tour de France. Det store håpet i dag var Alexander Kristoff (32), på en etappe som så ut til å passe nordmannen godt.

Men 25 kilometer fra mål havnet nordmannen i gruppe to, sammen med ryttere som Pinot, Fuglsang og Uran, etter at hovedfeltet sprakk skikkelig opp. Gruppe to lå et halvminutt bak den fremste gruppa, og måtte virkelig jobbe i et forsøk på å hente inn forspranget på de gjenstående kilometerne.

På et tidspunkt var de snaut 15 sekunder bak, men så økte forspranget nok en gang til et halvt minutt, for så å øke jevnt og trutt mot minuttet. Gruppe to sprakk også opp, hvor Kristoff falt ytterligere av, og dermed ble det tidlig klart at 32-åringen ikke ville ha noe med dagens etappeseier å gjøre.

I stedet ble det en massespurt uten nordmenn i hovedrollen, hvor Wout Van Aert (24) overraskende trakk det lengste strået. Han vant dermed sin første etappe i Touren.

- Det er ikke mulig, sa Dag Otto Lauritzen på direkten da Van Aert krysset linja først.

24-åringen slo blant andre Viviani, Ewan, Matthews og Sagan i spurten. Etterpå var seierherren på gråten da han ble intervjuet.

SEIRET: Wout Van Aert. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/NTB Scanpix
SEIRET: Wout Van Aert. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/NTB Scanpix Vis mer

Dramatisk

Mer dramatisk ble det for flere av sammenlagtfavorittene, hvor blant annet Thibaut Pinot (tredjeplass sammenlagt før etappen) tapte over halvannet minutt til Geraint Thomas (femteplass sammenlagt før etappen) i sidevinden.

- Det er rett og slett en kjempekatastrofe, mente TV 2-kommentator Christian Paasche om den duellen.

- Det er veldig gøy at det blir action på en slik etappe, mente ekspertkommentator Dag Otto Lauritzen om at det ble så store forskjeller.

Danske Jakob Fuglsang tapte også over halvannet minutt i dag. Han lå som nummer ni i sammendraget før etappen.

Lå i brudd

Odd Christian Eiking (24) var offensiv på dagens Tour de France-etappe, og gikk tidlig i brudd sammen med fem andre ryttere. Dermed lyktes nordmannen, som er med i Touren for første gang, endelig med å være med i et brudd.

Det ble litt rykk og napp for de i front underveis på den 217 kilometer lange etappen, hvor hovedfeltet etter snaut seks mil bare var 40 sekunder bak bruddet, før de på nytt lot dem øke forspranget til rundt to minutter.

I BRUDD: Odd Christian Eiking. Foto: Thibault Camus/AP/NTB Scanpix
I BRUDD: Odd Christian Eiking. Foto: Thibault Camus/AP/NTB Scanpix Vis mer

Thor Hushovd og resten av TV 2-studio trodde ikke at bruddet ville holde inn, med flere ryttere i hovedfeltet som selvfølelig ønsket at etappen skulle avgjøres med en samlet spurt.

Og etter 25 kilometer ble bruddet kjørt inn, samtidig som hovedfeltet sprakk opp i flere mindre grupper.

På forhånd ble dagens etappe mellom Saint-Flour og Albi sett på som en mulighet for Alexander Kristoff, som hadde en andreplass som best i årets Tour. Det var flere stigninger i første halvdel av etappen, som kunne passe nordmannen bra dersom det ble et spurtoppgjør.

Det var tidvis veldig tøffe vindforhold på etappen.

P.S. I morgen er det hviledag i Tour de France.