Kristoff hylles av norske Tour-legender

Selv konkurrentene jublet.

DET SISTE STEGET: Med etappeseier i Tour de France på CVen, er Alexander Kristoff virkelig blant sykkelsportens største. Han hylles av tidligere norske seierherrer i Tour de France. FOTO: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
DET SISTE STEGET: Med etappeseier i Tour de France på CVen, er Alexander Kristoff virkelig blant sykkelsportens største. Han hylles av tidligere norske seierherrer i Tour de France. FOTO: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. ETIENNE (procycling.no): Dag Otto Lauritzen gjorde det i 1987, Kurt Asle Arvesen i 2008, Edvald Boasson Hagen to ganger i 2011 — mens Thor Hushovd har hele 10 etappeseirer fra Tour de France på samvittigheten.

I går fikk kvartetten endelig selskap av Alexander Kristoff.

Hjemme i Norge fant Edvald Boasson Hagen det for godt å følge sin andre avslutning av en Tour de France-etappe på TV i årets ritt.

Akkurat tidsnok til å se landsmannen vinne spurten kontrollert foran poengkongen Peter Sagan.

- Det var rått, det! Jeg så de siste fem kilometerne, og det var bare flaks at jeg så på akkurat i dag. Jeg synes Alexander var ganske overlegen. Han gjorde det kaldt, ventet og timet det helt riktig, sier Boasson Hagen til Dagbladet.

- Hvordan er det å vinne en etappe i Tour de France?

- Det er en spesiell følelse. Han bør være fornøyd med den, og så har han jo vært så nære flere ganger.

- Tour de France er noe spesielt Dag Otto Lauritzen opplevde det samme da han ankom målområdet først under fjelletappen til Luz Ardiden for 27 år siden.

Etter Kristoffs bragd var det en oppglødd Grimstad-væring Dagbladet  snakket med i målområdet.

- Dette var både gøy og forjent. I dag ser du at han er utrolig rask. Når han timer spurten og får hjelp til å være godt plassert. Jeg synes det var kjempemoro, sier Lauritzen.

27 år gamle Kristoff vant klassikeren Milano-Sanremo i mars, men TV 2-profilen er ikke i tvil om hvilken seier som nå rager høyest:

- Her nede har du hele verdenspressen. Tour de France er noe spesielt, og på et litt annet nivå. Nå har Alex fått én seier, og jeg tror det kommer flere. Ikke nødvendigvis i år, men han er god nok til det óg.

Sky-sjef lettet etter Kristoff-seier Mens Boasson Hagen ikke ble tatt ut til rittet for Team Sky på grunn av skade, er Kurt Asle Arvesen en av dem som styrer de britiske troppene i det franske sykkelrittet.

Eresfjordingen sto og hoiet og skrek da Katjusja-rytteren tok sin aller første etappeseier i touren.

ARVESEN-JUBEL I FOIX: Da dette skjedde hadde kun Dag Otto Laurtizen og Thor Hushovd vunnet før ham. Nå har fem nordmenn etappeseirer fra Tour de France. FOTO: AFP PHOTO PATRICK HERTZOG
ARVESEN-JUBEL I FOIX: Da dette skjedde hadde kun Dag Otto Laurtizen og Thor Hushovd vunnet før ham. Nå har fem nordmenn etappeseirer fra Tour de France. FOTO: AFP PHOTO PATRICK HERTZOG Vis mer

- Det er fantastisk at han endelig lykkes, sier mannen som sørget for norsk jubel i Foix for seks år tilbake.

- Alexander har vært tett på mange ganger. Vi satt og heiet på ham inne på Sky-bussen. Det var faktisk en lettelse for meg, og en utrolig god følelse.

Tror Kristoff vil utfordre Sagan Under fjorårets Tour de France dro Kristoff hjem uten etappeseier. Etter to annenplasser i rittets første uke, fryktet nok en del sykkelfans at historien ville gjenta seg.

Når man først knekker koden, er det derimot mange porter som åpner seg.

Denne sommeren har Kristoffs russiske arbeidsgiver prioritert etappeseirer i stedet for å utfordre Sagan i kampen om den grønne poengtrøya.

Arvesen tror akkurat dét vil endre seg i framtida:

- Kristoff er like kjøresterk som Sagan. Kan han vinne poengtrøyen, kan Alex gjøre det samme.

JUBELÅRET: Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd tok to etappeseirer hver under 2011-utgaven av Tour de France. FOTO: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
JUBELÅRET: Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd tok to etappeseirer hver under 2011-utgaven av Tour de France. FOTO: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO Vis mer

Så langt i årets ritt er et faktisk kun nordmannen som har etappeseier av de to. Sagan tok nok en annenplass i går. Den fjerde (!) sålangt under touren.

Artikkelen er levert av procycling.no!

RØDVINSKÅL: Alexander Kristoff feiret etappeseieren sammen med lagkameratene på hotellet i går kveld. Foto: Torgeir Strandberg / procycling.no
RØDVINSKÅL: Alexander Kristoff feiret etappeseieren sammen med lagkameratene på hotellet i går kveld. Foto: Torgeir Strandberg / procycling.no Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer