KOSETID MED PAPPA: Sønnen Leo fikk litt tid sammen med pappa Alexander under årets Tour des Fjords. I juli blir det en hektisk tid med både Tour de France og barnefødsel for Katjusja-rytteren. Kona Maren (til venstre) går nemlig svanger med parets andre barn. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
KOSETID MED PAPPA: Sønnen Leo fikk litt tid sammen med pappa Alexander under årets Tour des Fjords. I juli blir det en hektisk tid med både Tour de France og barnefødsel for Katjusja-rytteren. Kona Maren (til venstre) går nemlig svanger med parets andre barn. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.noVis mer

Kristoff innrømmer: - Jeg kunne droppet touren

Risikerer å vente til Tour de Frances siste dag før han møter den nyfødte.

STAVANGER (Dagbladet): Det er besteforeldrene som trår til og passer den førstefødte, mens mamma Maren setter seg ned for å snakke sykling og graviditet med Dagbladet, denne søndagen.

Pappa Alexander er også i byen i dag, fordi etapperittet Tour des Fjords er i ferd med å nå sitt Kristoff-klimaks på hjemmebane i Vågen.

Mens seiersrekken til Katjusja-rytteren har nådd 15, har Marens mage vokst i takt.

Terminen for parets andre barn ble ubarmhjertig plassert i starten av juli. Dagen før ektemannen starter sitt tredje Tour de France.

- Jeg er vant til at han er mye borte, og er vant til å ta mye av kontrollen selv, sier Maren Kristoff.

Og selvsagt kan ingen vite dette med sikkerhet ennå; men sjansen er til stede for at hun trilles ensom inn på fødestua denne gangen.

- Akkurat en fødsel er ganske spesielt, og en stor opplevelse. Vi ønsker begge at vi er der sammen, sier hun til Dagbladet.

Slaktet fotballfødsel I fotballens verden har eksperter diskutert barnefødsler fra tid til annen.

Mest oppmerksomhet fikk Ole Martin Årst som droppet «vinn-eller-forsvinn»-oppgjøret mot Rosenborg, høsten 2003.

- Tenk om ungen får Nedrykkine som mellomnavn, lød blant annet en lite taktfull melding fra Ivar Hoff.

Men Tromsø avgjorde kampen i siste sekund, beholdt plassen og Årst ble far til lille Nora.

Forståsegpåere finnes selvsagt også innenfor sykkelsporten. Det som gjør det enda mer intrikat denne gangen, er risikoen for at Alexander Kristoff ikke ser den nyfødte på flere uker etter fødselen.

- Det er litt spesielt, men det har sikkert skjedd før. Jeg skulle gjerne ha sett ham utenom Skype og på bilder, om det nå blir slik. Ikke det at jeg tror ungen merker noe forskjell, men både for Maren og egen del, hadde jeg helt klart fortrukket å være der, medgir han.
 
Hadde diskusjon om Tour de France I desember i fjor skrev sykkelnettstedet procycling.no at 28-åringen vurderte å sykle Giro d´Italia på bekostning av Tour de France den kommende sesongen.

Les også: Tour de France i fare for Kristoff

Få dager etter kom kontrameldingen.

Men overfor Dagbladet i Stavanger innrømmer Katjusja-rytteren at svangerskapet var grunnen til usikkerheten rundt sesongplanen.

SPENT: Maren Kristoff risikerer at ektemannen har reist til Frankrike når parets andre barn melder sin ankomst. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
SPENT: Maren Kristoff risikerer at ektemannen har reist til Frankrike når parets andre barn melder sin ankomst. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

- Vi hadde en diskusjon på om jeg skulle kjøre Tour de France i det hele tatt. Da ble det et valg om å kjøre to Grand Tours (treukersetapperitt, vår anm.), eller én — og da ville Maren at jeg skulle holde meg til den ene.

- Så det var aktuelt å skygge unna touren?

- Ja, det var en aktuell problemstilling. Da hadde jeg kjørt giroen og vueltaen, men det er ikke så kjekt å reise bort en måned i etterkant heller.

Håpet på maibarn En del av regnestykket er også VM i Richmond. I forkant er planen å kjøre Arctic Race og to konkurranser i Canada.

Kristoff forteller at nettopp disse rittene forkludret familieplanleggingen ved forrige korsvei.

- Vi hadde egentlig håpet at babyen skulle komme før. Helst i april eller mai, men det er litt vanskelig å beregne slike ting. Vi prøvde månedene i forveien, men det klaffet ikke med løpene jeg kjørte, så det var litt uflaks.

Her er det også på sin plass å ta med kona Marens svar, etter at vi var så freidige og spurte rett ut om dette dreide seg om «dårlig planlegging».

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare på det. Han er ikke hjemme en hel måned hver måned, så da skjer det når det skjer, sier hun og bryter ut i latter.

- Da kommer han hjem Maren forteller at ektemannen har innstilt seg litt på at barnefødselen skal bli overstått før han reiser ned til Frankrike i starten av juli.

- Helga før er det NM på Lillehammer, får han beskjed om å komme hjem om ting er på gang da?

- Ja, vi har blitt enige om at dersom det skjer noe da, så skal han hjem, sier Maren bestemt.

Så legger hun til:

- Men Tour de France har vi latt stå.

Får møte babyen på Champs Élysées Uansett når fødselen inntreffer har paret bestemt seg for at den siste Tour de France-helgen tilbringes sammen i kjærlighetsbyen Paris.

Derfor er en fullmakt for å få den nyfødte ut av landet en av tingene Alexander har i bakhodet når han en sjelden gang er innom hjemlandet.

En annen ting er husprosjektet de har hoppet på med utsikt ut mot Sørmarka i utkanten av Stavanger. Her skal alt pusset opp mens paret forhåpentligvis flytter inn «i løpet av året».

Men mest tanker går nok uansett i retning av hans gravide kone. Og bedre blir det ikke når årets viktigste konkurranse kun er dager unna.

- Hvordan tror du det vil det være for samvittigheten din om du er i Frankrike og hun trilles inn på fødestua?

 - Det har ikke skjedd meg før, så jeg vet ikke helt hvordan det blir. Det blir veldig spesielt og det kan jo bli vanskelig å konsentrere seg på Tour de France-etappene etterpå. Vi får håpe det ikke er noen viktig etappe for meg rundt den tid, men det blir jo fort det, sier han.

Fullt klar over at en mulig gul ledertrøye kan være innen rekkevidde under den første uka.

På fødestua er det uansett ikke Alexander som er hovedpersonen, selv om hans prestasjoner nok dundrer over skjermene i noen av sykehusets TV-stuer i denne perioden.

- Maren, hvordan ser du på at du kan ende opp med å være uten mannen din på fødestua, og ta hånd om det hele selv?

- Selvfølgelig er det tøft. Jeg synes det er veldig tøft. Vi har valgt dette livet, og sånn er det. Han har en arbeidsgiver han og. Det kan jo også være at vi får det til å klaffe begge deler.