BEINTØFT PROGRAM: Alexander Kristoff har trent på grensen til hva han tåler månedene før årets Tour de France. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEINTØFT PROGRAM: Alexander Kristoff har trent på grensen til hva han tåler månedene før årets Tour de France. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Kristoff innrømmer: - Tour de France var i fare

Gamblet med knallhard oppkjøring.

HURDALSJØEN (procycling.no): Norgesmesterskapet i Eidsvoll er bare ett døgn unna når procycling.no møter Alexander Kristoff.
 
26-åringen hadde gjerne gått etter NM-tittelen om sjansen hadde bydd seg, men i Kristoff-leiren var tilnærmingen til mesterskapet avventende.
 
Det er nemlig knapt med tid til Tour de France, og etter en tøff oppkjøring har Katjusja-rytteren havnet bakpå i restitusjonen.
 
procycling.no kan nå avsløre prosessen rundt en i overkant tøff oppkjøring som satte hele rittdeltakelsen i reell fare.
 
Kopierer suksessoppskrift
Det er trener Stein Ørn som legger opp stesønnens trening i løpet av sesongen.
 
Foran klassikerne benytter de gjerne treningsleir, Tour of Qatar og Tour of Oman som base for å få den rette inngangen til brosteinsåpningen i Belgia.
 
Deretter kjøres et etapperitt (Paris-Nice) og flere mindre løp før formen toppes inn mot Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix.
 
Ørn forklarer at opplegget inn mot Tour de France har vært omtrent en kopi av det.
 
- I år ble det Tour of Norway og Tour des Fjords for Alexander. Det tilsvarer Oman og Qatar. I tillegg er Tour de Suisse som Paris-Nice å regne, forklarer han.
 
Kristoff benyttet også et ritt i Frankfurt, som han vant, som oppkjøring til de norske etapperittene.
 
Alarmen går i Tour de Suisse
Den 15. juni går alarmen hos både Katjusja og Team Kristoff.
 
Underveis på den første etappen pådrar han seg akillestrøbbel og avslutter drøye 19 minutter bak vinneren.
 
- Det var den første fjelletappen jeg slet mest på. Det var den hardeste, og det var dårlig vær i tillegg, sier Kristoff til procycling.no.
 
Tour de Suisse åpnet altså med et smell, og et i overkant tøft Tour des Fjords i mai, gjorde at restitusjonen alt var på etterskudd.
 
- Jeg gikk ganske dypt for å vinne det rittet sammenlagt. Da ble belastingen også tilsvarende. Det er alltid et svakt punkt et sted, og akkurat nå var det i akillesen.
 
- Men når dette dukker opp, da skjønner du at også Tour de France er i fare?
 
- Ja, det var det. Helt klart, svarer Kristoff.
 
Trente hardere enn normalen
Trener Ørn har regnet seg fram til at Katjusja-rytteren tilbragte 112 timer på sykkelen i løpet av mai måned.
 
Da er både trenings- og konkurransetimer regnet med.
 
Kristoff ligger vanligvis på 1100 treningstimer årlig, men om hver måned hadde matchet totalbelastningen i forrige måned, hadde han endt på 1400 timer i 2014.
 
Til sammenlikning legger Ole Einar Bjørndalen ned 1600 treningstimer årlig, mens de norske langrennsjentene ligger på rundt 700-800 timer fysisk trening.
 
- Det er på limit, og alle når en grense. Jeg kjenner jo det på kroppen. Den var sliten og da dukker det også opp noen småting. Jeg hadde ikke kunnet trent mye mer før det hadde bikket over, men det virker som det går greit, sier Kristoff som har trent og blitt trent hardt gjennom hele karrieren.
 
Skal være best den første uka
Stein Ørn innrømmer at de har gamblet for å få 27-åringen til å yte best mulig i den første uka av årets Tour de France.
 
Det er der han skal skinne.
 
Håpet er at de to ukene i Sveits skal gi superkompensasjon inn mot touren, men akillestrøbbelet ble en solid tankevekker:
 
- Treningsmengdene han hadde tidligere i vår er helt på grensen av hva Alexander kan absorbere. Det han har vært gjennom er noe av den største belastningen han har måttet tåle. Det er delvis på grensen, og det ble Sveits en påminnelse om. Der bikket det litt over, innrømmer Ørn.
 
Fikk tekstmelding fra Edvald
Ironisk nok slet Edvald Boasson Hagen med akkurat det samme problemet i denne perioden.
 
Da nyheten om Kristoffs problemer brøt landegrensen i Sveits, mottok han en melding fra rudsbygdingen.
 
- Han skrev at betennelsen ikke ville gå over ved å sykle videre, så han hadde vel samme problemet selv. Jeg koblet ikke det akkurat da. Han sendte det da det kom ut at jeg hadde problemer. Tre-fire dager senere så jeg at han var ferdig selv. Han har kanskje hatt vedvarende smerter. Det har ikke jeg.
 
Løsningen ble å flytte på klossen under sykkelskoen slik at akillessenen blir mindre belastet.
 
I tillegg kom han hurtig i gang med behandling av skaden.
 
- Er det en trygghet å rådføre deg med Stein i slike situasjoner?
 
- Det er det. Laget var veldig skeptiske til å stille på klossen, for da er det kanskje en mulighet for å få skader andre steder igjen. Men jeg gjorde det likevel.
 
Smertene tilbake foran NM
Tilstanden bedret seg, og Kristoff var i stand til å fullføre Sveits rundt. Han tok til og med med seg en fjerde- og en femteplass med foten i en posisjon som ikke er helt optimal for ham.
 
Men under langkjøring tre dager før NM-fellesstarten, forsøkte han å sette klossen tilbake, og da vendte problemet tilbake igjen.
 
- Det er ikke noe krise foreløpig, men det er klart: Tre uker (i Tour de France, vår anm.), da kan det fort bli krise underveis. Vi får se hvordan kroppen takler det. Akkurat nå har jeg ikke noe vondt, da er det ikke noe alarm. For to dager siden kjente jeg det etter trening.
 
- Hva har posisjonen av klossen å si for deg?
 
- Nå den står i den nye posisjonen, bruker jeg nok litt andre muskler. Beina blir litt stivere, men det kjennes greit ut. Kroppen vil sikkert venne seg til det etter hvert.
 
- En hårfin balansegang
Trener Ørn åpner for å benytte et annet opplegg for å få Kristoff i form til et treukersritt ved neste anledning.
 
- Det er en hårfin balanse mellom restitusjon og belastning. Men dette er toppidrett. Man er nødt til å manøvrere seg helt opp mot belastningsmaksimum. Vi ble nødt til å håndtere en betennelse på akilles, men det klarte vi denne gangen.
 
- Blir Alexander svekket av dette i massespurtene?
 
- Endringen på pedalen, gjør nok at han mister litt styrke i spurten. Jeg tror ikke det har så mye å si for ham, men kanskje litt i høyhastighetsspurter, vurderer Ørn.

USIKKER: Alexander Kristoff vet ikke hvordan akillesen reagerer på tre tøffe uker med Tour de France. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
USIKKER: Alexander Kristoff vet ikke hvordan akillesen reagerer på tre tøffe uker med Tour de France. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

MILANO-SANREMO: Kristoff skrev norsk sykkelhistorie da han vant monumentet Milano-Sanremo i mars. Foto: Jean-Cristophe Magnenet
MILANO-SANREMO: Kristoff skrev norsk sykkelhistorie da han vant monumentet Milano-Sanremo i mars. Foto: Jean-Cristophe Magnenet Vis mer