- Kristoff kan holde nivået i åtte år

Treneren tror på mange suksessfulle sesonger.

LYS FREMTID: Stein Ørn tror Kristoff har mange suksessfulle sesonger på sykkelsetet foran seg. Her er begge avbildet VM i Richmond Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LYS FREMTID: Stein Ørn tror Kristoff har mange suksessfulle sesonger på sykkelsetet foran seg. Her er begge avbildet VM i Richmond Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): De to siste årene har Alexander Kristoff virkelig etablert seg som én av verdens beste syklister.Det har skjedd etter nøye planlagt oppbygging av utholdenhet, styrke og eksplosivitet.

- Vårt perspektivet er alltid langsiktig. Det betyr at man griper sjansene som kommer, sa Stein Ørn til procycling.no på Olympiatoppen for et par uker siden.

- Det er to år som er perspektivet. Det betyr at når toårsmålene kommer, har man allerede flyttet målene to år frem i tid.

Slik har duoen Ørn og Kristoff blitt blant de mest suksessfulle i sykkelsirkuset. Hvert år har sistnevnte bygget seg sterkere og bedre.

Hittil har karrierepilen pekt utelukkende oppover, men Ørn vet at det ikke kommer til å fortsette for alltid.

- En gang sier det stopp. Det som skjer med alderen er at man utvikler andre egenskaper, gjerne slike som gjør at man blir enda mer orientert mot klassikerne.

Bare 28 år gammel har forhåpentligvis Kristoff mange gylne år igjen. Og Ørn har tro på mange år med suksess på landeveien.

- Hvis han klarer å fortsette med det fokuset han har nå, kan han holde på i åtte år til på dette nivået. Vi ser at han ikke har stagnert, men det er enkelte egenskaper som blir litt mindre markante. Vi forventer for eksempel ikke at han blir noe særlig mer eksplosiv, men alt kan jobbes med.

Stor motivasjon
Så lenge stesønnen beholder motivasjonen og er dedikert til arbeidet som legges ned, er dog Ørn sikker på ytterligere utvikling.

- Men hvis man mister evnen til å ta jobben, stagnerer man, og det skjer ofte fortere når man blir eldre.Ofte ser man at eldre ryttere trekker seg fra situasjoner som virker farlige.

Spesielt etter at man har fått barn, kan man begynne å tenke konsekvenser istedenfor belønning.For en ryttertype som Kristoff ville det vært veldig hemmende, men til tross for at han har to barn, har han ikke vist slike tendenser.

- Man kan tenke seg at man blir litt mer tilbøyelig å trekke seg fra farlige situasjoner når man blir eldre. Det er sånne faktorer som kan spille inn, men det er sånn det er, og da må man jobbe med det. For oss er ikke det en aktuell problemstilling for øyeblikket. Han er veldig motivert og fokusert.

Vil beholde spurten
Heller ikke spurten er Ørn videre bekymret over.Mange toppspurtere har mistet hurtigheten med alderen, men Ørn er ikke sikker på at det kommer til å gjelde årets Flandern rundt-vinner.

- Jeg tror Alexander er en av dem som kan bevare spurten sin. Han har det med seg, og klarer han å gire seg opp mentalt, står det mer på det enn det fysiske.Ørn trekker frem 33 år gamle André Greipel som et eksempel på en spurter som har klart å beholde, og kanskje til og med øke, toppfarten med alderen.

- Det er jo mulighet for å beholde spurten, men man må gjøre treningsjobben. Med alderen blir man kanskje litt mindre giret og får ikke det kicket lenger. Det er forskjellige faktorer som påvirker, noe som gjør at man ofte får mer reduksjon enn man burde med alderen.

Nytt program

Slike faktorer kommer Ørn og Kristoff til luke bort så godt de kan, når de eventuelt kommer med alderen.Men først tenker duoen to år fremover i tid.

Neste steg på Kristoffs utviklingsstige er trolig å sykle to treukersritt neste sesong.Giro d' Italia og Tour de France står øverst på ønskelisten.

RICHMOND: Kristoff møtte familien etter målgang. Kona Maren Kommedal, sønnen Liam på armen og sønnen Leo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RICHMOND: Kristoff møtte familien etter målgang. Kona Maren Kommedal, sønnen Liam på armen og sønnen Leo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer