Tour de France:

Kristoff kjempet alene i kaotisk spurt: - Han kjører stygt

Mistet lagkameratene før massespurt på 8. etappe.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Den franske Bastilledagen ble feiret i Tour de France med en flat og forrykende massespurt i Amiens på den 181 kilometer lange 8. etappen, hvor Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) tråkket inn til en ny topp ti plassering bak Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) som tok sin andre strake seier i årets utgave.

Et mislykket soloforsøk fra Philippe Gilbert (Quick Step) innenfor de siste to kilometerne forpurret ikke opptrekket til den lynraske nederlenderen, som vant klart foran André Greipel (Lotto Soudal) og Fernando Gaviria (Quick Step) etter at tyskeren og colombianeren barket sammen innerst mot gjerdet på venstre side av veien da de kjempet om hjulet til Peter Sagan (Bora-hansgrohe).

I et opphetet øyeblikk dultet Gaviria borti Greipel med hodet flere ganger. Etter målgang skulle begge de-plasseres som følge av den farlige hendelsen. Dermed ble Sagan og John Degenkolb (Trek-Segafredo) flyttet opp på podiet, mens Kristoff som opprinnelig spurtet inn til 6.plass, til slutt endte på 4.plass.

Flere av Kristoffs opptrekkere forsvant i en velt 15 kilometer fra mål, da lagets sammenlagtkaptein Dan Martin gikk ned og måtte kjøres opp igjen. Uten sin faste sisteopptrekker Roberto Ferrari måtte nordmannen derfor klare seg alene i lørdagens spurt, der Lotto Soudal så ut til å mobilisere et vinnende opptrekk for Greipel før Amund Grøndahl Jansen sin spurtkaptein kom som en kule bakfra på de siste meterne.

– Jeg fikk ikke spurtet egentlig, og satt ikke i posisjon. Det var lite støtte i dag, siden Martin trengte hjelp, sier Kristoff til procycling.no og øvrig norsk presse.

– Det er vanskelig å gjøre det alene i en slik avslutning. Det var mye trøbbel på oppløpet og mange som holdt på å velte. Vi måtte stoppe å trå ganske mange ganger. Hadde det vært litt mer "smooth", så kunne jeg fått opp en bra fart. Men jeg måtte hele tiden stoppe litt, og finne ut om noe skulle velte og hvilken vei jeg skulle kjøre.

– Det er vanskelig og må egentlig være litt heldig. I dag kom jeg litt for langt bak inn på oppløpet. Egentlig kunne det vært veldig fint dersom spurten hadde vært litt renere og jeg hadde fått en fin bane. Men først var det Cavendish som holdt på å tryne, og så var det dyttingen foran der hvor jeg heller ikke kom forbi. Da jeg så etter en løsning på andre siden, begynte plutselig Degenkolb å dreie ut mot den siden. Det skjedde mye og jeg fikk ikke spurtet.

– Stygg spurt

Kristoff havnet på et tidspunkt i kjølvannet av det durabelige oppgjøret mellom Gaviria og Greipel.

– Det var mye kamp mellom Greipel og Gaviria, og Gaviria prøver vel å ta en luke som ikke er der. Jeg vil si han kjørte litt stygt i dag. Han prøver å vinne, som alle andre, men han prøve å dytte bort Greipel, og det er lettere sagt enn gjort. Han er en kraftig kar.

Mens Greg Van Avermaet (BMC) beholdt den gule ledertrøyen, skulle Martin til slutt tape 1 min 16 sek. Fjerdemann sammenlagt, Julien Alaphillipe (Quick Step), var også involvert i velten og krysset målstreken langt nok bak de øvrige favorittene til å falle utenfor topp ti.

– Jeg hørte på radioen at alle utenom meg måtte slippe seg ned (til Dan). Det er dumt for sammendraget, men vi får håpe han er OK, sier Kristoff.

Van Avermaet i gult

Dagen før den potensielt svært avgjørende brosteinsetappen til Roubaix, skulle det bli nok en oppskriftsmessig dag for spurterne inn mot Amiens lørdag. Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe) var den første til å angripe, men tyskeren fikk ingen med seg og ble omsider innkjørt.

I stedet skulle Laurens Ten Dam (Team Sunweb) initiere et brudd som skulle gå langt, bestående av Marco Minnaard (Wanty Groupe-Gobert) og Fabien Grellier (Direct Energie) for øvrig.

De to sistnevnte hadde på det meste seks minutter, men måtte gi tapt da hovedfeltet tauet dem inn med seks kilometer igjen av etappen. Quick Step Floors, Lotto-Soudal og Dimension Data tauet i front gjennom store deler av dagen og sørger for en massespurt i Amiens. Før den tid gikk en større velt 15 kilometer fra mål, som tok den blant andre Martin og Alaphilippe. Van Avermaet økte sin ledelsen sammenlagt ved å ta ett sekund på den innlagte bonusspurten mot slutten av etappen.

Belgieren leder nå med sju sekunder foran Geraint Thomas (Team Sky) og ni sekunder foran lagkamerat Tejay van Garderen. Før søndagens brosteinsetappe ligger Chris Froome (Team Sky) på en 12.plass, 1:05 bak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer