UTELUKKES: Ilnur Zakarin får ikke delta i de olympiske lekene i Rio. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
UTELUKKES: Ilnur Zakarin får ikke delta i de olympiske lekene i Rio. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)Vis mer

Kristoff-lagkamerat får ikke delta i OL

Stoppes av tidligere dopingdom.

(procycling.no): Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) skriver i en pressemelding i dag at de har valgt å utelukke tre russiske syklister fra å delta i de olympiske leker i Rio.

Én av dem er trolig Alexander Kristoffs lagkamerat i Katusha, Ilnur Zakarin. Russeren testet i juli 2009 positivt på det forbudte, anabole steroidet methandrostenolon, og får derfor ikke delta som følge av IOCs utelukkelse av alle utøvere med dopingdom bak seg.

Ifølge sykkelnettstedet cyclingnews.com skal også den kvinnelige landeveissyklisten Olga Zabelinskaya være én av de tre som ikke får delta. Det ble ikke nevnt noen navn i pressemeldingen.

Åpner etterforskning mot tre utøvere

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har den siste tiden vurderte om alle russiske utøvere skal utestenges fra de kommende lekene. Vurderingen kommer på bakgrunn av WADAs (World Anti-Doping Agency) avsløring om systematisk og statlig finansiert doping. Tidligere denne uken kom meldingen om at alle russiske utøvere med en tidligere dopingdom vil utelukkes fra mesterskapet. I tillegg anmodet de hvert enkelt forbund om å vurdere de resterende utøverne, og om de kvalifiserer til å delta.

UCI har som følge av dette innledet en egen etterforskning. I pressemeldingen skriver de at de tok kontakt med WADA for å få all relevant informasjon. Avsløringen om den statlig finansierte dopingen var det den såkalte McLaren-rapporten som stod for. Rapporten er en uavhengig granskningsrapport, og ifølge den skal 26 syklister ha fått dekket over sine positive dopingtester.

Det internasjonale sykkelforbundets undersøkelser av rapporten, skal ha ledet dem på sporet av tre andre russiske syklister, som mistenkes for doping.

Forbundet har sendt navnene til de tre utøverne videre til IOC og informert dem om at utøverne ikke oppfyller kravene til å delta.

Det jobbes også med å opprette en etterforskning mot de tre impliserte rytterne.

- UCI, gjennom Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), er i prosessen med å identifisere relevante prøver og er i tett dialog med WADA for å gå videre med disse sakene umiddelbart, skriver de i pressemeldingen.

11 ryttere får delta

I pressemeldingen skriver det internasjonale sykkelforbundet at de forplikter seg til å beskytte rene utøveres rettigheter både i Rio-OL og i fremtiden.

Samtidig som de har identifisert seks utøvere som ikke kvalifiserer til å delta, har de også kommet frem til at elleve, russiske syklister får delta i lekene.

- Gjennom grundige analyser av testhistorien til disse rytterne og vurdert granskningen de alle er under, så tror UCI og CADF at dette er tilstrekkelig for disse atletene til å møte de relevante kravene fra avgjørelsen til IOCs styre.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!