Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoff langer ut mot mulig straff: - Det er forskjell på ulike dopingsaker

Men han mener laget løper fra ansvaret sitt.

DELT: Alexander Kristoff har delte meninger om Katjusjas beslutning om å trekke seg ut av MPCC. Foto: EPA / NTB Scanpix
DELT: Alexander Kristoff har delte meninger om Katjusjas beslutning om å trekke seg ut av MPCC. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

(procycling.no): Tirsdag ble Katjusja enda et lag til å trekke seg ut av Mouvement pour un Cyclisme Crédible (MPCC), en frivillig organisasjon som går i bresjen for strenger antidoping-bestemmelser i sykkelsporten.  

Dette gjorde det russiske laget for å unnslippe suspensjon i kjølvannet av to dopingsaker. Utmeldelsen betyr at Katjusja slipper faren for å miste viktige WorldTour-ritt som Paris-Nice og Tirreno-Adriatico.

Lagets to norske ryttere - Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm - sier onsdag at de helst hadde sett Katjusja tatt sin straff. Begge påpeker at utmeldelsen sender et dårlig signal til omverdenen.

- Må ta konsekvensene Kristoff mener at lagledelsen løper fra ansvaret som et medlemskap i MPCC medbringer, men understreker samtidig at han ikke har sans for kollektiv avstraffing.

- Når vi først har vært medlem, og dermed solt oss i glansen av å ha jobbet ekstra hardt mot doping, da må vi også ta konsekvensene av medlemskapet. Så får man heller revurdere medlemskapet etter at man har tatt konsekvensene. Men dette er en avgjørelse for lagledelsen og advokatene til laget. Det er ikke min oppgave å finne ut av dette. Personlig synes jeg som at man løper ifra ansvaret man har ved et medlemskap, sier Kristoff til procycling.no.

- Jeg vet at ledelsen prøver å gjøre det beste for laget. For meg et det beste å få kjørt løp. De gjør sikkert det som er det beste for rytterne sine. Men det gir et dårlig signal utad når vi ikke ta konsekvensene. Samtidig hadde en slik straff gått utover uskyldige ryttere som meg. Jeg kan ikke styre hva andre på laget gjør eller hva de tar på fest. Enten om det er kokain eller andre medikamenter. Felles avstraffelse er noe jeg kjenner igjen fra barneskolen. Sånn sett føler jeg at det blir litt feil. Likevel, dette er dumme saker som ødelegger for sporten, sier han.

- Unyansert Kristoff poengterer også at en hard linje mot doping ikke utelukkes ved å stå på utsiden av MPCC. Sanremo og Flandern-vinneren opplever også at dopingsakene hos Katjusja - Luca Paolinis positive kokaintest og Eduardo Vorganovs overtredelse med bruk av meldonium - er blitt presentert på en unyansert måte i media.

Disiplinærkomiteen i det internasjonale sykkelforbundet UCI besluttet i begynnelsen av februar at Katjusja ikke skulle suspenderes. Med hensyn til Paolini-saken ble det bevist at rytterens bruk av kokain ikke var relatert til en intensjon om å påvirke sportslige prestasjoner  

- Det er ikke et must for laget å være med der (MPCC). Det er mange lag, som står sterk mot doping, som ikke er medlem der. Som for eksempel Sky og Etixx(-QuickStep). Det er ingen krise. Men vi hadde demonstrert et enda tøffere standpunkt, hvis vi hadde tatt straffen. Men jeg synes straffen er teit uansett, enten den kommer fra UCI eller MPCC. Det rammer uskyldige. Hadde dopingen vært organisert av laget, ville det selvsagt vært annerledes. De tidene tror jeg er over for alle lag, sier Kristoff.  

- Jeg føler at media blåser disse sakene veldig opp. Dette er ikke EPO-saker. Hvis man skulle dopet seg for å bli mye bedre, hadde man vel tatt andre stoffer enn kokain. Dette er spesielle saker. For media virker det som at det er kjempedoping. Jeg mener det er forskjell på ulike dopingsaker. Alt er selvfølgelig ulovlig og ikke greit. Men at det skal være samme straff på alt mulig synes jeg er rart. Det er jo ikke sånt ellers i livet. Det er ikke samme straff for å stjele sjokolade som det er for å rane en bank.  

Bystrøm: - Det går inn på meg

Overfor procycling.no sist uke forklarte Katjusja-trener Stein Ørn hvordan laget har tatt grep for å stramme opp interne antidoping-bestemmelser. Det russiske laget ble medlem av MPCC i 2013, da som et grep for å overbevise UCI om at de tok antidoping på alvor.  

Bystrøm opplever også at laget gjør en grundig jobb i bekjempelsen av doping. I likhet med Kristoff er han også kritisk til hvordan media har omtalt dopingsakene som har rammet Katjusja. Dog hadde han også sett at laget tok en åtte dagers suspensjon som følge av MPCC-medlemskapet.  

- At Katjusja valgte å trekke seg ut av MPCC overrasker meg litt. Det er min personlige mening. Det er ingen selvfølge å være medlem av MPCC, men jeg synes det er en selvfølge å følge regelverket når man første er blitt medlem. Men det er en vrien sak. UCI har frikjent laget, og det hadde også vært et brudd på UCI-reglene som sier at alle WorldTour-lag må kjøre alle WorldTour-ritt, sier Bystrøm til procycling.no.  

- Mitt inntrykk er at laget kjemper veldig mye på denne fronten. Mange grep har blitt gjort internt. Jeg føler også at mange såkalte eksperter uttaler seg i media uten å vite hele historien. Jeg, Alex og Stein kjenner laget fra innsiden, derfor opplever jeg noe av det media skriver som urettferdig. Sakene som skrives må ha med alle opplysninger, ikke bare de verste. Sånne ting går veldig inn på meg.  

Fredag reiser både Bystrøm og Kristoff til den belgiske klassikeråpninger hvor begge skal kjøre Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!)

QATAR: Bystrøm leverte en sterk oppvisning i Tour of Qatar. Katjusja-rytteren synes også laget burde tatt en utestengelse. Foto: Tim de Waele / ©TDWSport.com
QATAR: Bystrøm leverte en sterk oppvisning i Tour of Qatar. Katjusja-rytteren synes også laget burde tatt en utestengelse. Foto: Tim de Waele / ©TDWSport.com Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media