HVILEDAG: Alexander Kristoff under gårsdagens hviledag i Tour de France. Foto: Torgeir Strandberg / procycling.no
HVILEDAG: Alexander Kristoff under gårsdagens hviledag i Tour de France. Foto: Torgeir Strandberg / procycling.noVis mer

Kristoff lanserer seg som favoritt på Champs-Élysées

For de neste dagene skal nordmannen bare henge på.

PAU (www.procycling.no): Etter at ni etapper er kjørt og første uken av Tour de France er over, står Alexander Kristoff uten etappeseier. Videre ser nordmannen i realiteten bare én reell mulighet for å å være først over streken resten av Touren.

 - Spurten på Champs-Élysées. Sett ut fra hvordan vi kjørte opptrekk sist spurt, tror jeg vi kan klare å ta kommandoen og komme først inn på oppløpet i Paris, sier Alexander Kristoff til procycling.no.

 - Klarer jeg å være først inn på oppløpet med én opptrekker foran meg, så er det nok få som kan klare å komme forbi. I fjor startet jeg spurten langt bak i feltet og for langt fra streken. Likevel klarte jeg nesten å holde inn. Jeg har virkelig troen på seier der i år, sier Kristoff.

Hard uke i vente
Etter ei drøy uke på sykkelsetet, sitter Kristoff nå i skyggen fra parasollen på en solseng ved bassenget til Hotel Novotel i Pau. Selv om hotellet har en fasade grå som en gammel fabrikk, byr baksiden på svømmebasseng og feriefølelse.

Etter en kikk på løypeprofilen de neste dagene, har Kristoff allerede resignert. Mens han først og fremst tenker på Paris, står etappe 13. og 15. frem som teoretiske muligheter.

Her ser dog Katjusja-syklisten store utfordringer på veien.

- Etappe tretten har en hard bakke ti kilometer før mål og oppløpet stiger ganske kraftig, men det er jo en mulighet. Det er jo typisk at det går et brudd på den etappen. På etappe femten stiger det jevnt fem kilometer ut fra starten. Fem mil før mål er det i tillegg en hard stigning. Så det blir tøft, men det er selvfølgelig ikke umulig. sier Kristoff.

Ny hjelperytter
Fredag kom beskjeden om at Luca Paolini testet positivt på kokain. Paolini, som har vært en av Kristoffs viktigste hjelperyttere de siste sesongene, forsvinner nå trolig ut av laget.

Det gjør at Katjusja må bruke tid under Touren på å finne en erstatter for Kristoff. 

 - Vi har et par ryttere i kikkerten. Det har vi, sier Kristoff.

Han lener seg tilbake på solsengen og smiler. Tour de France er høysesong for kontraktsforhandlinger, og agentene til rytterne bruker hviledagene aktivt for å spille inn egne syklister for forskjellige lag. Kristoff er klar på hva slags type han ønsker i stallen.

 - Vi må få inn en ny hjelperytter for klassikerne, en som kan være der og støtte meg mot slutten av rittet. Luca har vært helt vesentlig for resultatene mine i klassikerne de siste to årene. Det er han som har vært der når løpene skal avgjøres.

Drømmesignering
Han trekker frem italienske Daniel Oss som drømmesigneringen, men påpeker at han tviler på at Katjusja-ledelsen ønsker å kjøpe ham ut av kontrakten hans med BMC.

 - Det er mulig å kjøpe ut ryttere, men det er ikke normal kost i sykkelsporten. De rytterne vi har kan også heve seg noen nivåer. Selv om vi har ryttere på laget med potensial til å fylle Lucas rolle, skal vi ha et fullt klassikerlag og trenger en ny signering, sier Kristoff.