Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Milano-Sanremo:

Kristoff like utenfor pallen

Nordmannen langt framme i Milano-Sanremo nok en gang.

Alexander Kristoff, her fra tidligere i sesongen..
Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP / NTB scanpix
Alexander Kristoff, her fra tidligere i sesongen.. Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Alexander Kristoff var det store norske håpet i årets Milano-Sanremo, og nordmannen satt med i hovedfeltet over den siste bakken.

I motvinden på de siste kilometerne hadde Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) en liten luke inn på de siste kilometerne, og italieneren holdt på imponerende vis akkurat unna for spurterne som jaget i hovedfeltet bak.

Dermed tok han den første italienske seieren siden 2006, mens Kristoff spurtet inn til en fjerdeplass like bak - samme plassering han også fikk i fjorårets utgave.

Kristoff har dermed endt blant de ti beste i den gjeve klassikeren hvert år siden 2013, en rekke ingen andre kan matche.

Caleb Ewan var klart best av spurterne, og sikret seg andreplassen, mens Arnaud Démare akkurat fikk kastet seg foran Kristoff på målstreken.

– Det er et godt øyeblikk for meg. Det er et fantastisk ritt. Jeg har ikke ord, sier Vincenzo Nibali i et TV-intervju rett etter målgang, og forteller at han hadde fantastiske bein de siste 20 kilometerne.

Også Edvald Boasson Hagen gjorde en positiv figur etter vinterens helseproblemer, og kjørte inn til en 16. plass.

Dramatisk avslutning

Det var et stort og tilnærmet samlet hovedfelt som dundret inn i Poggio, den siste stigningen i sykkelklassikeren Milano-Sanremo.

Like før gikk det imidlertid virkelig galt for stjernen Mark Cavendish. Lagkameraten til Edvald Boasson Hagen kjørte rett inn i en trafikkøy, og fløy flere meter framover i luften. I fallet tok han også med seg flere andre ryttere.

– Ai ai ai! Han bare stuper over veisperringen! Det er helt grusomt å se på. Det der så ikke bra ut, sa kommentatoren på Eurosport da reprisen ble vist. ​

I Poggio var det flere angrep. Marcus Burghardt, Jempy Drucker og Nathan Haas var blant de som prøvde seg, men det var da Vincenzo Nibali satt fart med drøyt syv kilometer igjen at det virkelig ble luker.

Italieneren rundet toppen med en luke på rundt ti sekunder, og holdt akkurat unna for hovedfeltet.

Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) gjorde et forsøk på å kjøre seg opp til landsmannen, men lyktes ikke med. Det ble likevel en god dag for det australske laget, etter at Caleb Ewan spurtet inn til en andreplass like bak Nibali.

Se skrekkvelten til Cavendish i videovindet under. Med tillatelse fra Eurosport Norge.

Over 300 kilometer

Den 109. utgaven av den italienske klassikeren startet som vanlig tidlig fra storbyen Milano lørdag formiddag. Der hang skyene tett over byen, og gjennom dagen var det et skiftende vær, fra opphold og sol til mye regn på kystveien mot Sanremo.

Totalt fem nordmenn deltok i rittet. August Jensen (Israel Cycling Academy) fikk sin debut i monumentsammenheng, mens Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Truls Korsæth (Astana) og Sven Erik Bystrøm (UAE TEam Emirates) også var med. I tillegg var Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) én av fem tidligere vinnere av rittet som deltok i årets utgave.

Etter at den nøytrale sonen, som på toppen av rittets offisielle lengde på 294 kilometer gjør at rytterne bikker 300 kilometer på sykkelsetet, var unnagjort, ble dagens brudd raskt etablert.

Der var Matteo Bono, lagkameraten til Kristoff, representert for fjerde gang på sine fire deltakelser i rittet. Den rutinerte italieneren var den eneste WorldTour-rytteren i bruddet, hvor de øvrige åtte var Mirco Maestri, Lorenzo Rota (begge Bardiani CSF), Evgeny Koberniak (Gazprom Rusvelo), Guy Sagiv, Dennis Van Winden (begge Israel Cycling Academy), Sho Hatsuyama (Nippo-Vini Fantini), Charles Planet (Novo Nordisk) og Jacopo Mosca (Wilier Selle Italia).

Kristoff nede i velt

Som vanlig gikk de første 20-24 milene uten de store spenningsmomentene. I et ritt som Milano-Sanremo handler det i stor grad om å sykle billig og kontrollert inn mot stigningene som venter på de siste fem milene.

Et viktig moment i det er da å unngå tekniske problemer og velt. I dagens første langesone, like før toppen av Turchino-passet etter rundt 14 mils kjøring, gikk det en velt i hovedfeltet.

Der ble det tidlig rapportert at André Greipel (Lotto Soudal) hadde krasjet, mens bildene også viste at Lukasz Wisniowski (Team Sky) og Mitchell Docker (EF Education First), som måtte bryte, hadde vært involvert.

Da TV-bildene kom så man også at Alexander Kristoff hadde en noe skitten sykkelshorts, og til procycling.no kunne UAE Team Emirates bekrefte at nordmannen også hadde veltet.

VELT: Lukasz Wisniowski får hjelp etter å ha veltet, med André Greipel litt lenger framme. Foran ham igjen ser vi også Alexander Kristoff, som også var i bakken. Foto: Tim De Waele (TDWSport.com)
VELT: Lukasz Wisniowski får hjelp etter å ha veltet, med André Greipel litt lenger framme. Foran ham igjen ser vi også Alexander Kristoff, som også var i bakken. Foto: Tim De Waele (TDWSport.com) Vis mer

– Velten fikk ingen konsekvenser for han, sa pressetalsmann Andrea Appiani da det fremdeles var seks mil igjen til mål.

Avskalling i bakkene

Etter oppvarmingen med Capo Mele og Capo Cervo, markerte Capo Berta som vanlig starten på fartsøkningen inn mot Sanremo. Bruddet ble splittet opp i flere biter, mens hovedfeltet kuttet avstanden ned til halvminuttet på toppen av bakken, med snaut fire mil igjen til mål.

Inn mot bakken hadde det også vært tydelig nervøst med flere småvelt, og mot toppen ble også farten høy nok til at Marcel Kittel måtte slippe hovedfeltet. Den store tyskeren ble kjørt opp igjen til hovedfeltet i kilometerne som fulgte, men var som ventet sjanseløs da rytterne kom inn i Cipressa én mil senere.

På vei inn i den nevnte bakken, 5,7 kilometer à 4,1 prosent, ble også de siste restene av bruddet kjørt inn. Dermed var det er mer eller mindre samlet hovedfelt som kom inn i Cipressa med 27 kilometer igjen.

Der tok Groupama-FDJ ansvaret for å holde oppe farten for Arnaud Démare - vinneren av 2016-utgaven av rittet. Sky satt halvveis opp farten for fjorårets vinner, Michal Kwiatkowski, og sørget for at angrpene uteble.

Skrekkvelt for Cavendish

Med et såpass stort felt, var det stor posisjonskamp inn mot Poggio. Der gikk det ordentlig galt for Mark Cavendish.

Vinneren av 2009-utgaven av rittet kjørte inn i en trafikkøy, og formelig hoppet flere meter framover i fri luft.

En sesong som allerede har vært preget av velt i Abu Dhabi Tour og ribbeinsbrudd i Tirreno-Adriatico ble dermed enda verre for briten, som også dro med seg en rekke andre ryttere i velten.

Opp Poggio kom det til slutt et avgjørende angrep fra Vincenzo Nibali, som holdt unna hele veien inn til målgangen på Via Roma, nede i sentrum av Sanremo.

Saken er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!