TREDJEPLASS: Alexander Kristoff måtte se seg slått i spurten på den andre etappen av Driedaagse De Panne. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
TREDJEPLASS: Alexander Kristoff måtte se seg slått i spurten på den andre etappen av Driedaagse De Panne. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)Vis mer

Kristoff måtte gi tapt i spurten

Italiener raskest i De Panne, mens Kristoff forsvarte ledelsen.

(procycling.no): Etter gårsdagens oppreisning var det forventet at Alexander Kristoff skulle kunne kjempe om seieren på dagens etappe i Driedaagse De Panne, men nordmannen kunne lite gjøre med spurtkanonene da etappen skulle avgjøres i Koksijde.

Nordmannens lag, Team Katusha, slet med å plassere han i front på de siste kilometerne og første ved 500 meter til mål klarte det russiske laget å plassere han like ved hjulet til storfavoritt Marcel Kittel.

Jevn spurt
Kittel ble tvunget til å åpne spurten, men den tyske kraftspurteren så lenge ut til å holde unna. Kristoff slet med å ta hjulet og Elia Vivani snek seg i mellom de to. På de siste hundre meterne gjorde den italienske Team Sky-rytterene et voldsomt byks og passerte Kittel.

Det ble spennende på den siste biten, men til slutt kunne Vivani juble for seier etter en veldig jevn spurt.

I den forrykende avslutningen gjorde likevel Kristoff en solid spurt og tok til slutt tredjeplassen, like bak Viviani og Kittel.

Beholdt ledelsen
Med dagens tredjeplass økte Kristoff også sammenlagtledelsen med fire sekunder, og ligger nå fem sekunder foran Alexey Lutsenko. Ti sekunder bak følger Lieuwe Westra. Sistnevte er en sterk temporytter og er på skuddhold til å ta hjem sammenlagtseieren i morgen, på 14.2 kilometer lange tempoetappen som venter rytterne.

Morgendagen kjøres i to deler, med en fellesstart tidlig på dagen og en tempo senere.I fjor forsvarte Kristoff seg strålende på tempoetappen, hvor han tok tredjeplass og samtidig sikret seg sammenlagtseieren med god margin.

Resultater:
1. Elia Viviani (Team Sky)
2. Marcel Kittel (Etixx-QuickStep)
3. Alexander Kristoff (Team Katusha)
4. Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen-Baloise)
5. Adrien Petit (Direct Energie)
6. Raymond Kreder (Roompot — Oranje Peloton)
7. Paolo Simion (Bardiani — CSF)
8. Marc Sarreau (FDJ)
9. Erik Baska (Tinkoff Team)
10. Ivan Savitskiy (Gazprom — Rusvelo)

Slik gikk det til:
Dag to av De Panne fristet rytterne med 211 kilometer mellom Zottegem og Koksijde. Men først var det tid for vareopptelling etter en tøff start på rittet.

Cannondale, Southeast og One Pro Cycling mistet alle halve laget under åpningsetappen.

Blant dem som sto av var Kristoffer Skjerping. Sotraværingen slet med både sykdom og velt under etappen.

Det gjorde at Daniel Hoelgaard og Alexander Kristoff var de eneste gjenværende rytterne i feltet.

Også Kristoff-konkurrenter som Jakub Mareczko, Matthew Goss, Steele Van Hoff og Nicola Ruffoni sto av. I tillegg trakk Sascha Modolo seg foran onsdagens etappe.

En velt tidlig på etappen avsluttet rittet for Manuel Belletti også. Southeast-rytteren forlot årets De Panne i ambulanse. Laget meldte siden at han ikke pådro seg noen bruddskader, men at han ville bli holdt til observasjon ved sykehuset i Oudenaarde over natta.

Etter mange forsøk klarte sju mann å slite seg løs: Pim Ligthart (Lotto Soudal), Julien Morice (Direct Energie), Gianfranco Zilioli (Nippo), Ivar Slik (Roompot), Jonas Tenbrock (Stölting), Mamyr Stash (Gazprom) og Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen).

Van Lerberghe var for øvrig en good venn av nylig avdøde Daan Myngheer.

Bruddet hadde over åtte minutters forsprang tilbake til feltet. Bestigningen av Kemmelberg og fartsøkning i hovedfeltet, kuttet forspranget ned til rundt halvparten.

Med 8-9 mil igjen til mål slo sidevinden til ute ved kysten. Feltet ble delt opp i mange mindre grupper.

I det som var igjen av hovedfeltet satt Katusha og Astana foran og kjørte, for å putte mer tid i sekken til rytterne som ikke klarte splitten.

I denne delen av rittet var rytterne litt "all over the place". Dels på grunn av sidenvinden og kjørestyrken foran i hovedfeltet, og også fordi alle forfallene har tynnet ut rekkene ganske kraftig i etapperittet.

Katusha la en stund Jacopo Guarnieri, Marco Haller, Michael Mørkøv og Nils Pollitt hele foran i feltet med ordre om å kjøre alt de maktet.

Nordmannen bar naturlig nok rittets ledertrøye etter seieren på åpningsetappen.

Etter hvert roet det hele seg ned og Astana tok over føringen i feltet.

Det var likevel temperatur i feltet, noe som steg til overflaten da Vjatsjeslav Kuznetsov delte ut et slag etter en Direct Energie-rytter. Trolig var det Adrien Petit som fikk gjennomgå.

Spesielt fort gikk det ikke i denne perioden. Det gjorde at utbryterne holdt forspranget stabilt litt i overkant av fire minutter. Der framme hadde Lighthart, Van Lerberghe og Slik nå stukket av fra de fire andre.

Med 58 kilometer igjen gikk en større velt i bakkant av feltet. Mer enn et titalls ryttere fra forskjellige lag var involvert. Jack Bauer (Cannondale) endte opp i grøfta, mens Nicola Boem (Bardiani) ble liggende igjen på asfalten og brakt til sykehus med nakkekrage.

Daniel Hoelgaard satt langt tilbake i feltet da velten gikk, men kom seg unna akkurat i tide.

Ved første passering av målstreken var forspranget fortsatt rundt to minutter opp til trioen i front. Etappen skulle avsluttes med tre runder á 11,2 kilometer.

Feltet sakket aldri farten og håpet forsvant mer og mer for utbryterne ettersom målstreken nærmet seg. Da Ligthart hadde 15 kilometer til mål bestemte han seg for å gi tapt og ventet på feltet. Dermed var det klart for massespurt, med Alexander Kristoff som en av de store favorittene.

Katusha samlet seg godt rundt Alexander Kristoff i det rittet virkelig gikk inn i finalen, men holdt seg litt i skyggen og lot de andre storlagene ta ansvar.

Etixx-QuickStep markerte seg sterkt i front, med Marcel Kittel på halen av toget sitt.

Med 5,5 kilometer til mål begynte det for alvor å dra seg til, nå med Katusha med på notene. Det russiske laget plasserte seg på halen av Etixx-QuickStep-toget, og plasserte dermed Alexander Kristoff i strålende posisjon.

Etixx-laget dominerte etter hvert fronten av feltet og Marcel Kittel hadde hele fem mann til å bistå seg i finalen, mens Katusha seilte litt akterut. Laget slet med å få Kristoff i riktig posisjon og tapte mange plasser da de passerte to kilometer til mål.

Marcel Kittel fikk et fantastisk opptrekk og sisteopptrekker Sabatini fikk et strålende opptrekk. Kristoff ble, med et skikkelig magedrag, kjørt opp på hjulet til Kittel med 500 meter igjen, men da Kittel åpnet spurten virket nordmannen tom for krefter.

Kittel så lenge ut til å vinne, men på de siste meterne kom Elia Vivani (Team Sky) kom i stor fart på slutten og overrumplet Kittel på de siste meterne. Italieneren kunne dermed juble for en sterk seier i det belgiske etapperittet.