Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoff mobbes internt etter disse bildene

- Får litt dritt av og til. Det må jeg tåle.

HVA FOREGÅR HER? Disse motivene har gått sin seiersgang i Katusha-miljøet. Nå har Alexander Kristoff fått låne kallenavnet til en kjent Star Wars-figur. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
HVA FOREGÅR HER? Disse motivene har gått sin seiersgang i Katusha-miljøet. Nå har Alexander Kristoff fått låne kallenavnet til en kjent Star Wars-figur. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COMPIÈGNE (procycling.no): Alexander Kristoff tar et godt tak i skuldrene til Jacopo Guarnieri på vei mot den ventende hotellheisen.

- Jabba The Hut, sier han med påtatt bitterhet i stemmen.

Dersom noe går galt i Katusha-opptrekket, virker det ikke å koste nordmannen stort å påpeke det.

- Jeg følte kanskje at hadde jeg kjørt på egenhånd, kunne det gått bedre, uttalte nordmannen i retning hans altoppofrende, italienske spurtopptrekker i Sanremo.

- Vi har 80-90 rittdager sammen, og jeg håper i dag var den verste, var uttalelsen han sendte i retning av Guarnieri og Michael Mørkøv i Scheldeprijs.

- Intet stornavn da han ankom Likevel framstår klassikerlaget til Katusha som en tilsynelatende samlet enhet utad.

Marco Haller forteller at Guarnieri og Mørkøvs inntreden har vært veldig viktig for miljøet innad i laget.

Østerrikeren ankom laget samtidig som Kristoff foran 2012-sesongen. Dette er hva han husker av nordmannen fra den tiden:

- Han hadde ikke noe stort navn da han ankom laget. Jeg tror han ble hentet som en mulig opptrekker for (Denis) Galimzianov. Han utviklet seg sakte, men sikkert. Han har vist de siste årene - det startet vel med OL - at han er i stand til å vinne store ritt. De siste sesongene har jeg også vist at jeg kan være en god støttespiller for ham i de rittene, forteller Haller til procycling.no i lobbyen på Hotel Mercure Compiègne Sud.

- Har han personlige kvaliteter som gjør ham godt egnet til å være en leder i laget?

- Alexander har en veldig stor vinnervilje. Det er ikke bare på sykkelen. Det gjelder alt han gjør, påpeker Haller og fortsetter.

- Jeg beundrer det. Han kan ikke gjøre unna et eneste ritt som ren forberedelse. Jeg tror kanskje det ble en utfordring for ham i fjor. Han gjorde en utrolig klassikersesong og var svært suksessfull under Tour of Norway og Tour de Fjords. Men vi ikke roboter, og formen begynte å dale litt inn mot Tour de France. Jeg tror han ønsker seg litt mindre ritt i år.

Kristoff: «Åh, jeg får ikke puste» Det er Hallers oppgave å samle laget foran avslutningen av rittet. Den siste finpussen overlates til Mørkøv og Guarnieri.

Ved et par anledninger i år har det altså ventet skyllebøtter fra Kristoff mot trioen etter målgang. Men selvsagt får de også mye ros.

Under tredagersrittet i De Panne tok Stavanger-mannen saken i egne hender. Sammen med Mørkøv gikk han etter i et større brudd, og endte opp med å vinne etappen.

På podiet, paradoksalt nok sammen med Miss Belgia, fikk han problemer.

- Jeg hadde på meg en termojakke, for det var litt kaldt. Så skulle jeg få på meg en podietrøye som ikke gikk utenpå den termojakka, så jeg fikk ikke puste. Jeg ble litt skvist, og sto litt sånn: «Åh, jeg får ikke puste». Så ble jeg tatt bilde av akkurat da, så det ble ikke veldig pent, sier Kristoff med et skjevt smil.

- Jeg får dritt av og til, men det får jeg tåle, legger han til.

Opptrekker Guarnieri fikk se fotograf Tim De Waeles bildeserie under en middag i etterkant.

Det endte med rå latter i Katusha-leiren, og italieneren fulgte opp med å legge ut et bilde av Kristoff og den deigete Star Wars-karakteren Jabba The Hut på sin Instagram-konto.

Selv kona kommenterte Bildet har gått sin seiersgang, og selv Alexanders kone, Maren Kristoff var inne og kommenterte bildet.

- Og jeg er gift med ham ...

procycling.no sitter og snakker med Jacopo Guarnieri, og nå har Kristoff tatt heisen opp til hotellværelset sitt igjen.

- Har du respekt for Alex? spør vi.

- Selvsagt, ellers hadde jeg ikke vært her.

Vi viser fram Jabba The Hut-montasjen:

- Hva med dette bildet?

- Det der er morsomt, sier han og vrir seg i stolen.

- Du vet, dette er også et bevis på at han ikke bare er en leder, men også en god venn. Han setter ikke seg selv høyere enn andre. Har han også tullet mye med dette selv, og sagt at han vil ha et bilde av Jabba The Hut på sykkelen. Alexander er ikke bare en champion. Han er supersterk, men også en helt vanlig fyr. Han er en av oss.

Foretrekker Kristoffs ærlighet Takhøyden og humoren er en viktig del av Katusha-miljøet. Det er også evnen til å ta tak i problemer og å lufte dem høyt på lagbussen i etterkant av sykkelrittene.

Det er en mulighet til å bli bedre.

Der Kristoff skiller seg ut fra mange andre idrettsutøvere er ved gjerne å gjenta det samme budskapet overfor pressen etterpå.

- Jeg foretrekker noen som er 100 prosent ærlig og åpen med meg. Heller det enn en fyr som er en drittsekk overfor meg på tomannshånd og som er hyggelig med journalistene etterpå. Jeg liker måten Alex er på bedre. Selvsagt kan man gjøre feil, men for meg er det viktig at man ikke gjemmer seg bak noen og heller tar det opp med personen det gjelder, sier Guarnieri.

Vi spør Haller om hvordan han takler Kristoffs direkte stil:

- Alexander er veldig direkte, men han er ikke veldig krevende. Dersom noen ikke gjør den jobben han mener de bør gjøre, må han si ifra om det. For du kan ikke komme å kritisere oss i etterkant om du ikke hadde gitt beskjed om hvordan du vil ha det. Det er viktig å gi tydelige signaler. Det verste hadde vært om man syklet for en kaptein som alltid roser jobben du gjør, men på slutten av året, når kontrakten går ut, så står du der med tomme hender.

Sliten hjelperytter Kristoff er, som mange andre idrettsprofiler, en egoistisk og svært fokusert type.

Lederegenskaper dreier for ham seg om å «utnytte lagets ressurser» og «bruke hjelperne på best mulig måte». Det er med andre ord kapteinen som har presset på seg, og oppgaven hans er å vinne.

- Man må få mest mulig ut av laget og spare mest mulig på kreftene selv, sier han.

Igjen: Det er drepende ærlig.

- Har du alltid følt deg som en kaptein eller lederskikkelse?

- Jeg vet ikke. Jeg har alltid kjørt for egne resultater, og det er jo det kapteinene gjør. Jeg har alltid kjørt dårlig som hjelperytter, så jeg har skjønt at det ikke er det jeg er.

- På hvilen måte var du dårlig?

- Jeg blir veldig fort sliten når jeg skal fram og dra. Jeg holder ikke ut lenge, sier han og ler igjen.

Guarnieri: - Han har blitt bedre Lagkameratene mener Kristoff er på glid når det gjelder selvsentrertheten.

Dersom det bare er «meg, meg, meg» vil undersåttene etter hvert miste tilliten til lederen sin.

- Jeg synes han har forandret seg mye det siste året. Tidligere var han kanskje mest opptatt av hvordan han ville ha ting selv, men nå er han flinkere til også å løse ting på vegne av andre på laget. Jeg tror han har forstått for mye makt han egentlig sitter med, og at det kan brukes til lagets beste, sier Guarnieri.

- Hvilke egenskaper trenger en rytter for å bli kaptein og en god leder på laget?

- Man trenger mye karisma. Det er ikke bare det sportslige og laget. Det er viktig at lagkameratene stoler på deg og at du er en person som kan løse problemer. Noen ganger er du nødt til å ta ansvar på vegne av lagkameratene dine. Du må også motivere dem på riktig måte.

- Folk liker at han sliter for seirene Heller ikke Guarnieri og Haller ble født hjelperyttere. Førstnevnte var opptrekker for Peter Sagan tidligere i karrieren, men også en ren spurter.

Nå ofres egne muligheter for at lagets kaptein skal lykkes gang på gang. Så lenge det lykkes, og det har Kristoff vist de siste årene, er ikke det noe problem.

Katusha viser også at tilliten og lojaliteten er til stede. De framstår utad som en samlet og velsmurt enhet.

- Vi har én leder, og det har vi alltid hatt. Det kan være lag som er sterkere enn oss, men de stiller seg gjerne ikke 100 prosent bak én leder. Det kan utgjøre forskjellen. Vi står på startstreken med én leder, og alle vet at de skal gi 100 prosent for ham. Om han ikke er bra, er du ganske sikker på ikke å vinne. Men om han er der, vet alle hva de skal gjøre. Det er styrken til dette laget, påpeker Guarnieri.

Han mener Kristoffs popularitet er knyttet til hvor mye han sliter underveis for å hente hjem store seirer på sykkelsetet:

- Alexander er en meget viktig rytter i feltet. Han er ikke tilbakeholden, men han er så fokusert. Noen tror nok at han ikke liker å være sammen med andre, men det er ikke riktig. Vi liker ham svært godt både som lagkamerat og som leder. Folk liker ham fordi du ser at han virkelig kjemper for seirene sine. Det er ikke enkelt for ham å vinne. Han er flink til å komme seg i en vinnende posisjon, og det viste han i fjor da han tok 20 seirer og var mestvinnende i hovedfeltet. Han tok også store seirer, det var ikke bare mindre etapperitt det dreide seg om.

Nå er det Roubaix det dreier seg om for Guarnieri, Haller og Jabba The Hut.

- Vi har sett at mindre grupper på rundt 15-20 mann kommer samlet inn til spurten. Det hadde vært en drøm for oss, for da vet vi med sikkerhet at Alex kommer til å sitte der, sier Guarnieri.

PS: I etterkant av at dette intervjuet ble gjort har Jacopo Guarnieri blitt syk, og vil følgelig ikke sykle årets Paris-Roubaix.

Følg rittet direkte hos procycling.no!

HAN LIGNER PÅ: Jacopo Guarnieri mener likheten mellom Alexander Kristoff og Star Wars-karakteren Jabba The Hut, er slående. FOTO: EPA/LINDSEY PARNABY.
HAN LIGNER PÅ: Jacopo Guarnieri mener likheten mellom Alexander Kristoff og Star Wars-karakteren Jabba The Hut, er slående. FOTO: EPA/LINDSEY PARNABY. Vis mer
Hele Norges coronakart