STIVNET:  Kristoff fikk det tøft i Paris-Roubaix, men kjempet lenge om seieren. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.
STIVNET: Kristoff fikk det tøft i Paris-Roubaix, men kjempet lenge om seieren. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.Vis mer

Kristoff nådde ikke opp i Paris-Roubaix

Stivnet i finalen.

ROUBAIX (procycling.no): Alexander Kristoffs (Katjusja) fikk det tøft i klassikernes dronning, Paris-Roubaix. 

Nordmannen satt lenge med i finalen, men stivnet på de avsluttende brosteinspartiene og havnet for langt bak da favorittene rykket ifra.

John Degenkolb (Giant-Alpecin) vant rittet etter å ha støtet seg opp til en duo med Greg Van Avermaet (BMC) og Yves Lampaert (Etixx). 

Tyskeren hadde ingen problemer med å slå resten av gruppen i spurten, og kunne dermed juble for sin andre monument-seier i årets sesong etter at han også vant Milano-Sanremo i mars.

- Jeg måtte jobbe hardt for dette. Laget mitt var der for meg hele dagen og holdt kontroll. Vi visste det ville være vanskelig å holde det samlet.

- Jeg måtte angripe, ellers ville det skjedd det samme som i fjor. Jeg var ikke redd for å mislykkes, og det var nøkkelen, sier Degenkolb i seiersintervjuet.

Zdenek Stybar (Etixx-QuickStep) ble nummer to, mens Greg Van Avermaet nok en gang måtte nøye seg med en tredjeplass.

Kristoff vant spurten i gruppen bak og ble dermed nummer ti.

- Jeg er fornøyd med dagen. Jeg skulle gjerne hatt med noen lagkamerater på slutten, men vet ikke om det ville gjort noen forskjell. Jeg følte meg ikke sterk nok på de siste brosteinspartiene, sier Kristoff til procycling.no og resten av pressekorpset etter målgang.

- Jeg er veldig fornøyd med vårsesongen selv om jeg ikke klarte å vinne her idag, presiserer han.

Slik gikk det til
Etter noen par kilometer gikk et brud bestående av Alexis Gougeard (Ag2r), Alekejs Saramotins (IAM), Ralf Matzka (Bora), Tim Declercq (Topsport), Gregory Rast (Trek), Sean De Bie (Lotto Souldal), Frederik Backaert (Wanty-Groupe), Pierre-Luc Perichon (Bretagne) og Adam Blythe (Orica-GreenEDGE).

Disse opparbeidet seg raskt en stor luke til hovedfeltet, og fikk på det meste rundt syv minutters forsprang.

Den første av favorittene som måtte kaste inn håndkleet var Trek-kapteinen Stijn Devolder, som måtte gi seg etter en velt med 135 kilometer igjen.

I fjor endte Kristoffs Paris-Roubaix etter punktering i den beryktede Arenberg-skogen, men i år kom nordmannen seg gjennom det brutale brosteinspartiet uten større problemer.

Togkaos
Da 85 kilometer gjensto kom hovedfeltet frem til en jernbaneovergang hvor bommen gikk ned, ettersom toget var på vei.

Store deler av feltet krysset likevel togbanen, kun et par sekunder før toget kom susende. 

Ikke bare var dette en livsfarlig handling, det er også strengt ulovlig i henhold til UCIs reglement.

For et par år siden skjedde det samme kun ti kilometer fra mål, og da ble trioen bestående av Leif Hoste, Vladimir Gusev og Peter Van Petegem disket for å ha passert togskinnene da bommen var lukket.

- Jeg tror ikke at det vil være noen som diskes, siden det var så mange ryttere som kjørte over, sier Mads Kaggestad i TV2s dekning.

Kristoff-trøbbel
Farten økte virkelig da feltet inntok sektor 16. Etixx-QuickStep kjørte hardt i det tøffe brosteinspartiet og feltet ble pulverisert. 

Kristoff satt litt for langt bak på det tidspunktet, og havnet etter hvert i en gruppe bak favorittene. Heldigvis hadde 27-åringen flere hjelperyttere igjen, som klarte å kjøre han opp igjen til favorittgruppen da rundt 60 kilometer gjensto.

Deretter kom angrepene haglende, blant annet fra Jens Debusschere (Lotto-Soudal).

Allerede da 50 kilometer gjensto rykket en av storfavorittene, Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). Men forsøket var dødfødt, og slovakeren ble snart innhentet av det stadig reduserte hovedfeltet.

På det tidspunktet lå det opprinnelige bruddet fremdeles over to minutter foran hovedfeltet.

Farlige angrep
Stijn Vandenbergh (Etixx-QuickStep) var den neste av storkanonene som angrep. Den kraftige belgieren opparbeidet seg kjapt en god luke til feltet, som var anført av FDJ.

Da FDJ-kaptein Arnaud Demare deretter punkterte, var det Lotto-Soudal som tok over kommandoen i feltet. Men det belgiske laget klarte ikke å innhente Vandenbergh, som stadig økte ledelsen.

Bradley Wiggins (Team Sky) tok så opp jakten på utbryterne. Briten angrep fra feltet på et av de tøffere brosteinspartiene og fikk umiddelbart en stor luke. Snart hentet han inn Vandenbergh, og fikk også Debusschere på hjul. 

Zdenek Stybar (Etixx-QuickStep) klarte også å komme seg opp til trioen. Dermed var det to Etixx-ryttere i det livsfarlige bruddet.

Men Katjusja gjorde en strålende jobb i hovedfeltet, og klarte å hente inn utbryterne.

Flere rykk fulgte fra blant andre Sep Vanmarcke, men ingen av favorittene klarte å riste seg løs fra feltet.

Roelandts fikk en luke like før sektor nummer fem.

På brosteinspartiet falt Kristoff stadig lengre bak i feltet, og så ut til å være i trøbbel. 

Finalen
Da de inntok Carrefour de l'Arbre, som regnes som et av de tøffeste brosteinspartiene, ledet Roelandts med 16 sekunder.

Fjorårsvinner Niki Terpstra satt opp farten i hovedfeltet, hvor det nå satt rundt 20 ryttere igjen med 15 kilometer igjen å sykle.

Fartsøkningen førte til at Roelandts etter hvert ble kjørt inn, mens Kristoff fremdeles lå på halen av hovedfeltet.

Greg Van Avermaet (BMC) angrep deretter og fikk følge av unggutten Yves Lampaert (Etixx-QuickStep).

Degenkolb og Bart de Backer (Giant-Alpecin) forsøkte å kjøre seg opp til duoen foran, mens Kristoff havnet altfor langt bak og så ut til å være helt utkjørt.

Degenkolb kom seg etter hvert opp til Van Avermaet og Lampaert. Etter hvert kom også Stybar og et par andre ryttere seg opp til gruppen.

Åtte ryttere kom sammen inn på velodromen. Som ventet var det Degenkolb som trakk det lengste strået i spurten, og tyskeren kunne dermed juble for å ha vunnet sitt andre monument denne sesongen.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

 SEIRET:  John Degenkolb var overlegen i spurten om seieren. Foto: AP Photo/Michel Spingle.
SEIRET: John Degenkolb var overlegen i spurten om seieren. Foto: AP Photo/Michel Spingle. Vis mer