GULLET HAN TAPTE? Eller sølvet han vant? Alexander Kristoff tror nordmenn vil huske VM for nederlaget han led mot Peter Sagan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GULLET HAN TAPTE? Eller sølvet han vant? Alexander Kristoff tror nordmenn vil huske VM for nederlaget han led mot Peter Sagan. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Sykkel-VM i Bergen:

Kristoff nær ved å dytte Hushovd av tronen: - Gull på hjemmebane hadde toppet alt

Mot Peter Sagan er han likevel sjanseløs.

BERGEN (procycling.no): Et prikkfritt taktisk løp, en fantastisk prestasjon og en meget god langspurt. Det var bare ett problem: Peter Sagan.

- Han kom forbi meg, så klarte jeg å utlikne farten, og nesten komme forbi han igjen. Men dessverre så kom han forbi, og jeg var ikke rask nok, sier en blid Kristoff med sølvmedaljen hengene rundt oksenakken.

Foran den siste svingen presset nordmannen seg inn på det italienske opptrekkstoget. Han brøytet unna Matteo Trentin, og var nesten litt unnskyldende etterpå.

- Jeg presset ham kanskje vekk. Kanskje burde jeg ha latt ham passere slik at jeg ble i tredjeposisjon.

Men «Dyret fra Storhaug» var på et mission. Foran Bergen by og resten av Norge skulle han sikre det første VM-gullet siden Thor Hushovd slo hammeren ned i Geelong for syv år siden.

- Hvor stort er et VM-sølv? spør vi ham.

- Det er stort. Edvald har jo et VM-sølv fra Valkenburg. Nå har vi et fra Bergen. Det er Thor (Hushovd) som topper oss da, så jeg skulle jo gjerne hatt gullet jeg og. Og kommet på toppen sammen med ham. Det var nærme, og det hadde jo toppet alt med VM-gull på hjemmebane. Det var et skikkelig bra resultat som gikk litt i vasken, selv om sølv er et bra resultat det og, svarer Kristoff på spørsmål fra procycling.no.

- Det største talentet vi har sett i nyere tid

Sagan begynner å bli vant til den ikoniske regnbuetrøya. Han vant den for første gang i Richmond i 2015, og gjentok prestasjonen i Qatar i fjor.

Nå er han den første syklisten i historien som har vunnet VM-gull i tre påfølgende sesonger.

Samtidig ødela han det som hadde blitt en helt sinnssyk norsk gullfeiring i Bergens gater. Det sydet og formelig kokte.

Men så spurtet altså Sagan hakket bedre.

- Han er historisk. Han er kanskje det største talentet vi har sett i nyere tid. Han er ikke den verste mannen å tape for sånn sett. Han har vært best, og selv om jeg var nærme så er det en verdig vinner, mener Kristoff.

- Hva snakket dere om etterpå?

- Han syntes synd på meg. At jeg ikke vant på hjemmebane. Men han kunne ikke la meg vinne heller, sa han.

Reddet Norges ære

VM-sølvet til Kristoff er ikke et gull, men det reddet et VM på hjemmebane der forventningene aldri ble helt tilfredsstilt foran den store finalen: Proffenes landeveisritt.

HER LEDER HAN: Men Peter Sagan hadde et gir ekstra. FOTO: Hans Arne Vedlog, Dagbladet
HER LEDER HAN: Men Peter Sagan hadde et gir ekstra. FOTO: Hans Arne Vedlog, Dagbladet Vis mer

Søndag fikk Norge vist fram registeret. På tross av kanskje både kvalitets- og tallmessig underlegenhet mot Italia og Belgia, så jobbet de sju norske hjelperne iherdig med å vippe det hele i vertsnasjonens favør.

Odd Christian Eiking gikk i brudd med en rekke tunge internasjonale navn om bord. Og så ut som en million kroner.

Amund Grøndahl Jansen viste fram sin tøffhet og profesjonalitet i praksis da han tok ansvar i feltet på vei inn mot siste runde opp laksebakken.

Møtte Boasson Hagen i retur nær toppen

Så får det heller være en skuffelse at Edvald Boasson Hagen kjørt seg tom i forsøket på å ta seg opp til de beste klatrerne.

Mens rudsbydingen var på retur, fikk Kristoff ferten av gull:

- Jeg tror nok egentlig at han taklet bakken bedre enn meg. Jeg vet ikke om det er distansen. Det var siste gang i bakken, og han satt jo foran meg egentlig. Han hadde mer enn nok med å gå på de angrepene. Det koster mer om han først får syra. Da er det vanskelig å få syra ut i en slik bakke, mens jeg kjørte mer jevnt for å komme fortest mulig opp sånn sett.

Kristoff forteller at han passerte nordmannen 50 meter unna bakketoppen, og dermed forventet at han skulle kjøre seg opp til gruppa som jaktet Gianni Moscon og Julian Alaphilippe.

Kristoffs sinnssyke statistikk

Da det ikke skjedde, satt vi igjen med det sikreste kortet vi har i disse rittene - enten det er i mesterskap eller i klassikerne.

Les også: Når rittene blir lange, leverer alltid Alexander Kristoff

procycling.no skrev i forkant om 30-åringens unike evne til å kjøre inn resultater når sykkelcomputeren bikker 250 kilometer.

Hans tall fra de siste 15 monumentene viser at han har blitt blant topp 10 i 12 av dem. Han er nå den eneste rytteren som er topp 10 i de siste fire verdensmesterskapene og er den eneste som har tatt medalje i EM, VM og OL.

- Det er kult at jeg har noe historisk da, utbryter Kristoff.

- Kommer kanskje til å huske at vi tapte gullet

267 kilometer, 12 forseringer opp Laksebakken og nesten seks og en halv times blodslit på sykkelsetet.

Alt pakket inn i et folkehav av flagg, malte fjes, kostymer og sykkelfans i alle aldre.

Kristoff bemerker faktisk at han synes rittet gikk fort, og det var nok fordi han følte seg båret fram av alle tilskuerne langs den 19 kilometer lange rundløypa i sentrum.

- Stemninga var sinnssyk. Jeg synes løpet gikk veldig fort til at det var så langt. Så det kan vi takke publikum for.

- Hva vil du huske?

- Vi kommer til å huske mye folkeliv. Så fikk vi et bra resultat til slutt. Men vi kommer kanskje til å huske at vi taper gullet, sier Kristoff nøkternt.