Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoff om colombiansk fenomen: - Han er skremmende god

21-åring veltet fra mulig Sanremo-seier.

VELTET I KJEMPEPOSISJON: Fernando Gaviria satt blant de aller fremste da han ble uoppmerksom og deiset i bakken. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
VELTET I KJEMPEPOSISJON: Fernando Gaviria satt blant de aller fremste da han ble uoppmerksom og deiset i bakken. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANREMO/OSLO (procycling.no): 21 år gammel, men allerede en stjerne.

- Han er skremmende god. Han kunne fort ha klinket til med seier om han ikke hadde veltet, sier Alexander Kristoff til procycling.no etter Milano-Sanremo.

Mannen han snakker om, Fernando Gaviria, er uten tvil sykkelsportens nyeste fenomen. Det viste han for alvor i årets første monument.

Slo Cavendish i Argentina
Men la oss først spole tiden litt tilbake.

Det er januar 2015, sesongstart og ganske dårlig TV-dekning fra Tour de San Luis i Argentina. Men det man ser på den første etappen gir de fleste hakeslepp uansett.

En Colombia-rytter spurtslår Mark Cavendish og Sacha Modolo i kampen om seieren. Storspurterne er ikke engang i nærheten av å komme opp på colombianerens side.

Unggutten Fernando Gaviria, noe så utypisk som en lynrask colombianer, presenterer seg for en hel sykkelverden. Et storslagent gjennombrudd. På landeveien, vel og merke.

For i banemiljøet er han allerede merritert, med verdenscupseier og verdensmestertitler i juniorklassen.

På landeveien har han et par fine plasseringer på etapper i Tour de l'Avenir og seirer hjemme i Colombia, men ikke så altfor mye annet.

Tettet luka til Boasson Hagen
Spol fremover et drøyt år og det er 21-åringen som tetter luken til Edvald Boasson Hagen og Greg Van Avermaet inne på den siste kilometeren av Milano-Sanremo. Sykkelsportens lengste klassiker, den man umulig skal kunne vinne i sin første sesong som proff.

Men Gaviria er ikke som alle andre. Måten han tetter luken til duoen i front er fryktinngytende. Bare Peter Sagan klarer å følge. Og det verste av alt, han virker fortsatt pigg.

Etixx-rytteren har gått fra superjoker til favoritt. I spurt vet man at det ikke er mange som slår ham. Det viste han senest i Tirreno-Adriatico, da han vant sitt første WorldTour-ritt ved første mulighet.

Plutselig er han blant de aller største, om ikke den største favoritt til seier.

Før man får tenke lenger, smeller det. Den blå- og sortkledde unggutten deiser i bakken. En gyllen seiersmuligheter er borte, men Gaviria har vist det igjen: Han er trolig sykkelsportens aller største talent.

Det siste drøye året har gitt haugevis av gode argumenter for den påstanden.

Kanongodt år
Etter Argentina-eventyret i 2015 var han på alles lepper. Og der har han forblitt i et drøyt år.

Etixx-Quick Step handlet smart, kontant og raskt. De signerte mannen som slo deres toppspurter under en måned etter San Luis. Det er det ingen i det belgiske storlaget som angrer på den dag i dag.

Da han fikk prøve seg som stagiaire (læregutt) fra august i fjor, kvitterte han med etappeseier i Czeck Cyling Tour og spurtseier over André Greipel og Edvald Boasson Hagen i Tour of Britain. Det til tross for et sterkt fokus på banesykling før det. I februar, bare én måned etter herjingene i Argentina, hadde han blitt verdensmester i omnium.

I år stilte han igjen til start i San Luis, men denne gangen var det meste endret. Alle visste hvem han var, alle forventet seier. Og Gaviria leverte fra start. På den første fellesstartetappen slo han Peter Sagan i spurten om seier. Dagen etter kunne bare et solobrudd hindre to strake for Etixx-rytteren.

På den femte etappen veltet han såpass hardt at han ikke startet dagen etter, men 21-åringen skadet seg heldigvis ikke stygt. Måneden senere var han tilbake med én seier og en gavepakke til lagkamerat Davide Martinelli i Tour de la Provence.

I mars forsvarte han verdenmestertittelen i omniumøvelsen, før han umiddelbart dro til Tirreno-Adriatico, hans første WorldTour-ritt. Der tok han i sedvanlig Gaviria-stil, med blikket nesten like mye bakover som fremover, sin første seier på øverste nivå på første forsøk, foran et annet supertalent, jevnaldrende Caleb Ewan.

- Var i en perfekt posisjon
Før Milano-Sanremo fløy han litt under radaren. Ikke på grunn av hans ferdigheter, men på grunn av hans manglende erfaring, unge alder og monumentets enorme lengde.

Få forventet at han skulle takle alt som kreves til å vinne klassikeren. Disse rittene er ikke som alle andre.

Men 500 meter før mål var colombianeren i en vinnende posisjon, før det hele gikk galt.

- Jeg er veldig lei meg for det som skjedde. Det var min feil. Jeg var i en perfekt posisjon, men så mistet jeg fokus i to sekunder fordi jeg begynte å tenke på spurten. Det var nok til å kaste vekk alt det harde arbeidet til laget, sier Gaviria til lagets hjemmeside.

- Jeg har blandede følelser. Jeg mistet en viktig mulighet, men på den andre siden er jeg fornøyd med at jeg kunne takle et 300 kilometer langt ritt og føle meg sterk hele dagen. Det er ikke velten som gjør vondt, det er utfallet, spesielt siden jeg har tenkt på dette rittet siden januar.

79.-plass til tross, Gaviria har vist at han allerede takler de ekstreme distansene som venter i klassikerne. Han har vist at han er så langt mer enn bare enn vanlig lynrask unggutt.

Drømmen er en seier i Paris-Roubaix. Konkurrentene er advart.

Lørdagens «La Primavera» viser at de største rittene allerede er innenfor fenomenets rekkevidde.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Hele Norges coronakart