NESTEN NØGD: Alexander Kristoff signerer i dag en toårskontrakt med UAE Team Emirates. Det er bare én ting han gjerne skulle ha endret på etter en hektisk overgangssommer. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
NESTEN NØGD: Alexander Kristoff signerer i dag en toårskontrakt med UAE Team Emirates. Det er bare én ting han gjerne skulle ha endret på etter en hektisk overgangssommer. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Kristoff signerer for nytt lag i dag:

Kristoff om UAE-overgangen:
- Hadde vært fornøyd om jeg fikk med ham

Oppsummerer en turbulent overgangssommer.

(procycling.no): I skrivende stund er kun Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Tom Dumoulin og Chris Froome ranket høyere enn Alexander Kristoff - med hans 2785 UCI-poeng - på den individuelle verdensrankingen.

På sett og vis er dermed ting slik de pleier å være. Rogalands svar på PAC-MAN er altetende når det kommer til topplasseringer:

69 rittdager, 34 topp 10-plasseringer, 19 topp 3 og 9 seirer.

Årets sesong skiller seg ikke ut som hans aller beste, samtidig er det heller ikke så langt opp til de 29, 31 og 21 topp 3-plasseringene han oppnådde i løpet av en hel sesong fra 2014 til 2016.

At sommeren var turbulent var ingen overdrivelse. Det største slaget var den sportslig sett ulogiske vrakingen av opptrekker Michael Mørkøv før det hele startet.

Overgangspraten: - Tror ikke det hemmet meg

Det er enkelthendelsen nordmannen fant vanskelig å tilgi. Således harmonerer det godt med kommentaren procycling.no la ut med tittelen «Dødskysset til Alexander Kristoff».

Når vi spør ham om årets Tour de France ble ekstra krevende psykisk på grunn av de pågående forhandlingen og presset på vinne fram i massespurtene, er svaret likevel noe overraskende:

- Egentlig synes jeg det gikk fint. Jeg forsøkte ikke å tenke for mye på det, selv om det er noe man har i liggende i bakhodet. Jeg tror egentlig ikke det hemmet meg altfor mye. Det som manglet, slik jeg ser det - var at Michael Mørkøv ikke ble tatt ut. Det svekket sjansene mine underveis. Men om jeg hadde følt meg sterkere, og friskere etter velten, hadde jeg hatt en god sjanse på Champs-Élysees. Der plasserte Marco (Haller) og de andre meg helt perfekt. Men da var ikke beina helt til stede, sier Kristoff til procycling.no.

Innledningsvis måtte han ved flere anledninger se Marcel Kittel akselerere forbi seg. Tyskeren endte til slutt opp med fem, fantastiske etappeseirer - men veltet samtidig ut av konkurransen om grønn trøye på vei mot Serre Chevalier.

Avfeide åpningsbud fra Katusha

Det var etappen Kristoff også veltet under, så der og da hadde han mer enn nok med å fokusere på seg selv.

Les også: Kittel til Katusha

Etter pressemeldingen den 16. august, sitter vi nå med fasit i hånd. Fra en hårpleiers synspunkt, er det et naturlig valg å bytte ut nordmannen til fordel for Kittel.

Ryktene om tyskeren blusset opp på nett den 6. juni, og dagen etter diskuterte cyclingnews.com overgangen med José Azevedo.

De innledende samtalene ble nok holdt lenge før den tid, og i retrospekt ble nok også Team Kristoff tatt litt på senga av arbeidsgiverens iver etter å slå seg opp på det tyske markedet.

Startskuddet gikk egentlig i fjor høst da både Marco Mathis, Rick Zabel og Tony Martin ankom.

- I etterpåklokskapens ånd; har du angret på at du ikke bare aksepterte et bud fra Katusha i våres?

- Egentlig ikke.

- Hvorfor ikke det?

- Jeg synes ikke tilbudet i starten av godt nok. Skulle jeg ha tatt det, hadde jeg ikke vært fornøyd nå, uansett, lyder svaret.

Quick Step mistet Kittel - fikk duo tilbake

Kristoff til UAE, Kittel til Katusha, Magnus Cort til Astana og Elia Viviani/Mørkøv til Quick Step.

Det ble resultatet av et opprustningsheat av avsluttere i en kvartett som også favnet nordmannens potensielle arbeidsgivere på overgangsmarkedet.

- Hvorfor var det slik det endte?

- Det er en overgangskabal som består av mange brikker. Markedet ble avventende blant annet fordi det var usikkerhet rundt hvor både Fabio Aru og Marcel Kittel skulle ende opp. Jeg hadde et tilbud fra Katusha, og det hadde jeg for så vidt også fra Astana, UAE og et par lag på prokontinivået. Jeg hadde en del alternativer jeg kunne benytte meg av, sier Kristoff.

Les også: Katusha-sjefen avviser intern uro rundt Kristoff

- Hvordan kom du fram til at framtida lå utenfor Katusha-Alpecins rekker?

- Jeg følte meg vel egentlig litt ferdig etter at jeg ikke fikk med meg Mørkøv videre. Jeg var pissed off. Samtidig hadde jeg en god posisjon internt i laget. Jeg snakket litt med sportsdirektørene underveis, og fant ut at det var på tide å prøve noe nytt. Jeg har hatt gode år i Katusha og jeg har utviklet meg mye. Derfor var det litt tungt å forlate laget også.

Tour de France spilte en rolle

Han har ikke vunnet etappeseirer i touren siden 2014, men likevel var det franske etapperittet en av tingene som ble utslagsgivende når han skulle velge seg en ny arbeidsgiver.

Selv om UAE har sikret seg Dan Martin, og fremdeles skal være med i kampen om Fabio Arus signatur, vil Stavanger-mannen trolig kunne fronte laget i Tour de France som spurter.

De samme garantiene hadde vært mindre sannsynlig i både Astana og Katusha.

- Hvor ble det av Astana? Droppet de deg, eller omvendt?

- Jeg hadde et tilbud fra dem, men jeg synes ikke det var godt nok. Da ble det ikke noe av heller. Jeg hadde noen samtaler fra Joona (Laukka, agenten) og vi diskuterte litt fram og tilbake om det beste framtidsvalget. Vi har veid ting litt for og imot, og endte opp med UAE.

- Var det på noe punkt aktuelt for deg å sykle på samme lag som Kittel?

- Ja, det kunne ha vært det. Det er en rytter jeg har en god tone med. Men da hadde jeg fort blitt andrespurter, eller som et eller annet ledd i opptrekket hans i touren. Det er ikke det jeg ønsker allerede nå.

Detaljen som ikke falt på plass

Etter andreplass i Bretagne Classic-Ouest France tok 30-åringen en pit stop innom UAE-lagets service course i Usmate Velate, ikke langt unna Malpensa-flyplassen i Milano.

Her setter han navntrekket sitt på en toårskontrakt i Mauro Gianetti og Giuseppe Saronni, duoen som også styrte Lampre-maskineriet i en årrekke.

Én ting som fremdeles gnager nordmannen, er at Mørkøv ikke blir med ham. Planen var at både dansken og treningskompis Sven Erik Bystrøm skulle bli med videre, men så begynte de AbuDhabi-finansierte laget å telle på knappene.

- Fornøyd med hvordan ting ble denne gangen?

- Jeg hadde vært fornøyd om jeg fikk med meg Michael. Samtidig gleder jeg meg til å komme i gang med det nye prosjektet. Jeg er motivert for å gjøre det bra. Jeg får en ny start i et nytt lag, og det er kult å komme til et lag med nok en nordmann (Vegard Stake Laengen, vår anm.).

UAE har på papiret en mengde raske ryttere, men ikke alle utpeker seg som potensielle opptrekkere ved første øyekast.

- Ben Swift er der, og jeg tror han blir en viktig mann. Han går bedre enn meg i bakker, men under løp der også jeg sitter med, håper jeg vi kan hjelpe hverandre. De har også Sacha Modolo som er en sterk rytter. Han satt med i samme gruppe som meg under Flandern rundt, så det kan være en mann å spille på under klassikerne.

Der vil han også treffe på en god venn. Michael Mørkøv i Quick Steps farger - hos det som allerede blir omtalt som det aller beste klassikerlaget i det internasjonale sykkelfeltet.

PS: Kristoff har nå kun Tour of Britain igjen av sin VM-oppkjøring. Så langt har han prestert bra etter Tour de France, med seier i Ride London-Surrey Classic, etappeseier fra Artic Race og topplasseringer under både Hamburg Cyclassics og Bretagne Classic-Ouest France.