LEKENT: Alexander Kristoff (Team Katjusja) jubler etter å ha vunnet første etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Harstad torsdag. Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka, bak til høyre) kom på 2.-plass.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LEKENT: Alexander Kristoff (Team Katjusja) jubler etter å ha vunnet første etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Harstad torsdag. Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka, bak til høyre) kom på 2.-plass. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Kristoff overlegen i Harstad

Tok sin 19. seier for sesongen.

(procycling.no) Arctic Race åpnet med en etappe som både startet og sluttet i Harstad. Som for to år siden, da Thor Hushovd vant den avsluttende etappen til Harstad i en lignende løype, ble etappen avgjort i en massespurt.

Der var Alexander Kristoff overlegen, etter å ha kommet seg forbi Edvald Boasson Hagen på de siste hundre meterne. 

 - Jeg følte meg litt sliten i dag, men vi klarte å samle det mot slutten. Laget gjorde en kjempejobb på den siste kilometeren, Edvald kom også fram, så ble det en mann mot mann-kamp på slutten, sier Kristoff til TV2, etter å ha sikret seg sin 19. seier for sesongen.

Rogalendingen tok også ledelsen i sammendraget etter den første etappen.

Sam Bennett (Bora-Argon 18) ble nummer tre på etappen. Norske Sondre Holst Enger kapret seg også en hederlig plassering, med sin tiendeplass.

Edvald i håndgemeng
Katjusja tok intiativet inn på den siste kilometeren, med Sven Erik Bystrøm og Marco Haller foran Kristoff. I tett konkurranse med MTN-Qhubeka, lå det an til å bli en jevn duell mellom de to nordmennene.

Så jevn at Edvald Boasson Hagen slengte ut en arm mot Marco Haller da nordmannen følte seg sperret av Kristoffs hjelper.

 - Først så ble jeg sperret av Haller som kom, så da kom jeg ikke meg fri. Men han var sterkere akkurat på slutten. Laget gjorde en kjempejobb, men det var litt for tidlig, sier Boasson Hagen til TV2 etter målgang.

Kristoff mener Boasson Hagen ikke har mye å klage på.

 - De presset hverandre litt, så dyttet Edvald til Marco. Da svingte han ut, så han kom seg forbi til slutt.

 - Han gjorde bare jobben sin, er den klare meldingen fra Katjusja-syklisten.

Nordmenn i brudd
Vegard Stake Laengen (Joker), Håvard Blikra (Coop-Øster Hus), Max Emil Kørner (Ringeriks-Kraft), Marius Hafsås (Fixit.no), Jon Breivold (Frøy-Bianchi) sørget for at det kun var Sparebanken Sør som ikke var representert i bruddet. De fem fikk også selskap av Jens Wallays (Topsport Vlaanderen) og Maxime Cam (Bretagne Séché). 

Stake Laengen angrep etter den innlagte spurten på Auna, 26 kilometer fra mål. Joker-syklisten fikk med seg Hafås like etter, og de to gjorde et forsøk på å holde unna for hovedfeltet bak.

Inn mot passering av mål, med åtte kilometer igjen, syklet Stake Laengen fra Hafsås. 26-åringen ble selv tatt inn i bakken opp til Folkeparken, to kilometer senere.

Til tross for angrep opp til Folkeparken, ble det samlet til en spurt, i et godt redusert hovedfelt.

Selv om Stake Laengen måtte gi opp kampen om etappeseieren, sørget hans offensive kjøring for at han tok klatretrøya på rittets første dag.

Resultater:
1. Alexander Kristoff (Katjusja)
2. Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka)
3. Sam Bennett (Bora-Argon 18)
4. Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida)
5. Michael Van Staeyen (Cofidis)
6. Rasmus Guldhammer (Cult Energy)
7. Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen)
8. Martin Elmiger (IAM Cycling)
9. Anthony Turgis (Cofidis)
10. Sondre Holst Enger (IAM Cycling)

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no