EDLE DRÅPER: Den russiske millardæren Igor Makarov spanderte både sjampanje og vodka på Alexander Kristoff og lagkameratene etter triumfen i Milano-Sanremo. (FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
EDLE DRÅPER: Den russiske millardæren Igor Makarov spanderte både sjampanje og vodka på Alexander Kristoff og lagkameratene etter triumfen i Milano-Sanremo. (FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Kristoff rett fra podiet til fest på russisk luksusyacht

Der ventet sjampanje og vodka.

(procycling.no): - Det minnet om oppstyret rundt OL-bronsen. Da var det omtrent de samme tilstandene. Men dette er det aller største jeg har gjort.

- Dette er på høyde med å vinne VM-gull, sier Alexander Kristoff til procycling.no etter søndagens seier i vårklassikeren Milano-Sanremo.

Han forteller om en halvannen times runddans med gratulasjoner, pressekonferanse, dopingkontroll og nye intervjuer — før han endelig fikk seg en dusj inne i Katsjusja-bussen.

- Jeg fattet ikke helt hva jeg hadde gjort i timene etter målgang, innrømmer 26-åringen fra Storhaug i Stavanger.

Makarov beklaget valg av yacht
Etter at han hadde distansert Fabian Cancellara, Mark Cavendish og den øvrige verdenseliten på oppløpet i casinobyen på den italienske rivieraen, ventet en enda mer ekstravagant feiring for Kristoff og hans russiske lagkamerater.

Lageieren, den styrtrike russiske businessmannen Igor Makarov, hadde lagt til kai i Sanremo.

• Les flere sykkelsaker hos procycling.no!

Han ville gjerne feire det russiske lagets første seier i monumentene siden Joaquim Rodriguez vant Giro di Lombardia i fjor høst.

- Der var det både sjampanje og vodkashots. Selv tok jeg det ganske rolig, men det var en del som ikke gjorde det. Laglegen vår ble blant annet skjenket ganske kraftig, forteller Kristoff.

Makarov er på 828.-plass på Forbes liste over verdens rikeste personer.

Ifølge tidsskriftet er han god for 2,1 milliarder dollar (rundt 12 milliarder norske kroner). 

- Hvordan var yachten hans?

- Han forklarte at dette var den minste yachten hans. Den største var visst på reparasjon. Men denne var vel også på 80 fot. Det er en av de fineste båtene jeg har vært på i hvert fall, forteller Kristoff. 

Kristoffs telefon tok kvelden
Med runder med vodkashots og skyhøy stemning på Makaraov-yachten utover kvelden, ble Kristoff en vanskelig mann å få tak for alle som ønsket å gratulere ham.

- Hvordan er det med hodet og kroppen i dag? 

BEST AV DE BESTE: Alexander Kristoff vant overlegent i Sanremo etter 294 kilometers sykling. Etterpå ble han gratulert av blant annet Mark Cavendish. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
BEST AV DE BESTE: Alexander Kristoff vant overlegent i Sanremo etter 294 kilometers sykling. Etterpå ble han gratulert av blant annet Mark Cavendish. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

- Hodet er bra, for det ble bare et par shots. Det er verre med kroppen. Jeg kjenner det godt i beina når jeg går i trappene at det var et hardt løp.

Via Twitter fikk han gratulasjoner både fra Mark Cavendish og Lance Armstrong. På tross av sistnevntes karriere på skyggesiden av sykkelsporten, er dette noe Kristoff setter pris på.

- Det har strømmet på med meldinger, og til slutt tok mobilen min kvelden. Jeg fikk ladet den opp etter at jeg kom tilbake på hotellet i Milano, og da var den helt varm av all vibreringen. Jeg har ikke fått med meg alt, men jeg så at Cavendish og Armstrong gratulerte meg. De er blant de største syklistene gjennom tidene, så det er klart jeg setter pris på det.  

Forventet mer fra Cavendish
Kristoff forteller at han nok hadde ventet en tøffere fight mot nettopp Cavendish da han inntok det regntunge oppløpet i Sanremo.

Nordmannen måtte slippe klatrerne oppover den siste bakken, men stolte på at han klarte å kjøre dem inn igjen i utforkjøringen.   I bunnen av bakken ventet lagkamerat Luca Paolini.

Den sterke italieneren fikk kjørt Kristoff opp igjen til gruppen som skulle kjempe om spurten.

Vel tilbake i den 25 manns store gruppen var det bare én ting som sto i hodet på vinnerskallen fra Storhaug i Stavanger:  

- Jeg skjønte hele tiden at dette var noe som passet meg bra. Det ble ikke lagt til noen nye bakker og jeg var blant de som kunne vinne. Samtidig vet jeg at Cavendish og dem egentlig er raskere enn meg. Da spurten kom trodde jeg på seier, og i hvert fall en plass på podiet. At jeg skulle vinne så «lett» og at ingen skulle komme opp på siden av meg, det hadde jeg ikke trodd. Men Cavendish var nok preget av en lang dag på sykkelen.  

Alt nå er Kristoff på vei mot Belgia og onsdagens Dwars door Vlaanderen. Det gjør at fokuset må flyttes vekk fra bragden i Sanremo allerede i dag:  

- Dette er en av de største, norske idrettsprestasjonene gjennom tidene, og i hvert fall av en syklist. Det har ikke helt gått opp for meg ennå, men jeg føler meg ikke noe annerledes.  

- Det kommer snart nye løp og man er nødt til å fokusere på nytt igjen, avslutter Kristoff.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no