Kristoff sjanseløs på sammenlagtseieren

Mistet ledertrøya i De Panne på avslutningstempoen.

KLARTE IKKE HOLDE PÅ LEDERTRØYA: Alexander Kristoff ledet tredagersrittet De Panne før den avsluttende tempoetappen, men tapte mye tid til de beste, og endte til slutt som nummer 12 sammenlagt.Foto: NTB Scanpix/AFP PHOTO/BELGA/ DIRK WAEM
KLARTE IKKE HOLDE PÅ LEDERTRØYA: Alexander Kristoff ledet tredagersrittet De Panne før den avsluttende tempoetappen, men tapte mye tid til de beste, og endte til slutt som nummer 12 sammenlagt.Foto: NTB Scanpix/AFP PHOTO/BELGA/ DIRK WAEMVis mer

Syklisten Alexander Kristoff (24) tapte sammenlagtledelsen på den avsluttende tempoetappen i tredagersrittet De Panne i Belgia torsdag.

Tidligere på dagen hadde 24-åringen tatt karrierens første proffseier på den første deletappen. Han tapte imidlertid stort på den avsluttende 14,7 kilometer lange tempoetappen og endte på 34.-plass, slått med 1.19 minutter av den franske vinneren Sylvain Chavanel.

Chavanel var 4 sekunder raskere enn nederlandske Liuewe Westra. Franskmannen tok også sammenlagtseieren med samme margin til nederlenderen. Kristoff havnet på 12.-plassen sammenlagt, slått av vinneren med et drøyt minutt.

På første del av etappen holdt den regjerende norgesmesteren unna i en langspurt på brustein etter 112 kilometer sykling. Etappeseieren er den andre norske i rittet siden starten i 1978 etter at Dag Otto Lauritzen vant en etappe i 1993.

- Jeg husket avslutningen på etappen fra 2010 og bestemte meg for å slå til med en gang etter siste sving. Det ble lange 250 meter på brustein med hoppende hjul, men heldigvis greide jeg å holde unna, sa Kristoff til Sporza TV.

Sterkere Tredjeplass på en etappe i Giro d'Italia var beste resultat før seieren torsdag. Kristoff ble også tidenes nest yngste landeveismester etter spurtseier over Thor Hushovd i NM 2007.

- Jeg slet mye i fjor, men kjenner at jeg er blitt mye sterkere denne sesongen. Talentet har ligget der, men først nå har jeg vunnet min første seier i et stort proffritt. Det kjennes herlig, sa 24-åringen.

Tyske André Schulze ble nummer to på etappen.

Kristoff tok over den hvite ledertrøyen i rittet med onsdagens annenplass. Bare noen få sekunder skilte til de nærmeste rivalene sammenlagt før tempoetappen.

Fire seirer Stavanger-mannen som er vokst opp på Kolbotn utenfor Oslo, ble hentet til BMC-laget fra norske Joker i 2010. Etter forrige sesong gikk han til russiske Katjusja.

Seieren er den fjerde norske hittil i sykkelsesongen. Edvald Boasson Hagen har vunnet to ganger og Lars Petter Nordhaug en.

- Det var rått av Alex. Han fortjente den seieren og ser ut til å være i slag, sa Edvald Boasson Hagen til NTB.

(NTB)