HISTORISK: Alexander Kristoff er eneste nordmann som har vunnet ett av de fem monumentene i sykkel. På søndag skal han forsøke å forsvare fjorårets triumf i Milano-Sanremo. Foto: Tim De Waele, ©TDWSport.com
HISTORISK: Alexander Kristoff er eneste nordmann som har vunnet ett av de fem monumentene i sykkel. På søndag skal han forsøke å forsvare fjorårets triumf i Milano-Sanremo. Foto: Tim De Waele, ©TDWSport.comVis mer

Kristoff skrev historie da han vant monument i fjor. Eksperter tror han gjør det igjen

I Milano-Sanremo.

(procycling.no): Søndag er det endelig klart for årets Milano-Sanremo hvor Alexander Kristoff (Katjusja) skal forsvare den fantastiske seieren fra i fjor.

I år har rittet gått tilbake til røttene og flyttet målgangen tilbake til Via Roma. Det medfører at fra siste stigning opp Poggio og til mål, er det én kilometer kortere. Det kan favorisere utbrytere.

Likevel har flere pekt på Alexander Kristoff som en av de heteste kandidatene til å strekke armene i været etter å ha syklet 293 kilometer.

- Dette ligner på et sprintoppgjør, derfor ser jeg på Alexander Kristoff og Mark Cavendish (Etixx QuickStep) som de to store favorittene.

Det sier Mikkel Condé til procycling.no. Den danske sykkeljournalisten som har skrevet for både amerikanske, australske, franske, italienske og spanske sykkelmedier, driver nå nettstedet C-Cycling.

- Foruten (Marcel) Kittel (Giant Alpecin) er Kristoff og Cavendish de to hurtigste rytterne i feltet, og begge har bevist at de kan vinne løpet. Cavendish har ikke hatt en optimal oppladning med sykdom og uhell i Tirreno-Adriatico, men jeg er sikker på at han skal være klar, sier Condé.

Flere utfordrere Ved siden av den meriterte briten fra Isle of Man, peker Condé på nok en Etixx-rytter, nemlig verdensmester Michal Kwiatkowski.

Polakken var senest mandag i Milano-Sanremo-løypene for å gjøre seg bekjent med siste fase av rittet.

- Han kan lett angripe på toppen av Poggio for så å kjøre solo på den tekniske utforkjøringen, påpeker Condé.

På samme måte som Kwiatkowski kan også ryttere som Fabian Cancellara (Trek) og Philipe Gilbert (BMC) angripe i finaleklatringen.

Peter Sagan (Tinkoff Saxo) maktet endelig å ta sin første seier for sesongen mandag. Likevel har Condé vanskelig for å se at slovaken kan matche Kristoff og Cavendish i en spurt.

- Da må han komme av gårde i et brudd mot slutten, men hvem er det som vil samarbeide med Sagan? spør Condé.

- Kristoff viser ingen svakhetstegn 27-åringen fra Storhaug i Stavanger har hatt en nærmest upåklagelig sesongstart. Forrige uke tok han sin femte etappeseier for året, og har trent systematisk mot klassikersesongen som for alvor starter søndag. Nordmannen har ved flere anledninger påpekt at han har mer å gå på.

- Jeg har store forventninger til Kristoff. Han har vært sterk hele året og viser ingen svakhetstegn. Selv med meget svak støtte fra Katjusja i Paris-Nice, maktet han å vinne en etappe. Det er begrenset hvor mange lagkamerater han har med seg på Poggio søndag, og det må være en vanvittig boost for selvtilliten å vite at han kan vinne mer eller mindre på egenhånd.

- Ender det i en massespurt, blir det utrolig vanskelig å slå Kristoff, understreker Condé.

Det støtter australske Shane Stokes som skriver for sykkelnettstedet CyclingTips.

- Med Kristoffs resultat så langt i sesongen, kommer han til å bli en stor utfordrer og burde være en toppfavoritt til Milano-Sanremo. Han kommer til å få et fantastisk løp, sier Stokes til procycling.no.

Kan bli historisk Med seier søndag kan Alexander Kristoff ta plass på en eksklusiv liste.

Det er nemlig bare åtte andre som har maktet å vinne Milano-Sanremo to år på rad i rittets 105 tidligere utgaver:

Erik Zabel, Laurent Fignon, Roger De Vlaeminck, Eddy Merckx, Loretto Petrucci, Fausto Coppi, Gino Bartali og Costante Girardengo.

- Hva skal til for at Kristoff også skal klare dette?

- Et hardt løp med dårlig vær. Det krever også et dedikert lag som er sterkt nok til å beskytte ham hele dagen. Ideelt sett skal han også ha med seg en eller to hjelperyttere etter Poggio, sier Stokes.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

VANT: Mark Cavendish brast i går etter å ha kommet tilbake fra en tung periode og vant Milano-Sanremo på første forsøk i 2009. I sine fem neste forsøk har det på det beste blitt femteplass på briten. Også i år får han favorittstemplet. Foto: Tim De Waele, ©TDWSport.com
VANT: Mark Cavendish brast i går etter å ha kommet tilbake fra en tung periode og vant Milano-Sanremo på første forsøk i 2009. I sine fem neste forsøk har det på det beste blitt femteplass på briten. Også i år får han favorittstemplet. Foto: Tim De Waele, ©TDWSport.com Vis mer