Kristoff slått på målstreken

John Degenkolb var så vidt foran nordmannen, og tok sin første seier etter ulykken på treningssamling i vinter.

(procycling.no): Den siste etappen av årets Arctic Race of Norway gikk i mål i Bodø, i en rundløype tilnærmet lik den vi så i NM i juni. Det var ventet at etappen skulle ende i en spurt, men de fire som var igjen i bruddet ga feltet kamp helt til de siste kilometerne.

Men feltet klarte å hente bruddet med underkant av tre kilometer igjen, og det var med det duket for massespurt. Og i spurten var det en tysker som var sterkest.

John Degenkolb (Giant-Alpecin) snek seg forbi Alexander Kristoff (Katusha), og tok med det sin første seier for sesongen.

Kristoff satt i en perfekt posisjon på de siste hundre meterne, og gikk fra hjulet til Arnaud Demare (FDJ). Marco Haller tok et magedrag, og fikk nordmannen frem i god posisjon bak FDJ-toget. Det så lenge ut som at Degenkolb skulle bli sperret, men det åpnet seg en luke i spurten, og Degenkolb kunne passere konkurrentene og innkassere en seier som var svært viktig for tyskeren.

Degenkolb var nærme seier på første etappe, men trøbbel med giret i avslutningen gjorde at Kristoff ble nummeret for stort. Dermed var han naturligvis svært fornøyd etter seieren.

– Det er en stor lettelse. Det har vært en hard tid for meg, og jeg er veldig glad for at jeg fikk til dette. Det er superkult, fortalte tyskeren til TV2 rett etter målgang.

Alexander Kristoff måtte innse at det var en som var bedre enn ham i dag, og unnet tyskeren seieren.

– Han kom på slutten. Han hadde nok mer krefter enn meg i dag. Han er en sterk rytter, og jeg unner ham å vinne etter en tung sesong, berettet Alexander Kristoff til TV2.

Hardkjør opp Ljøsenhammeren
Feltet ble delt i to da det ble satt fart opp Ljøsenhammeren (10.5km, 4.9%). Det satt cirka femti ryttere igjen i første del av feltet, og det var den italienske rockefanen Daniel Oss som kjørte. Dessverre for disse var det lite hjelp å hente hos de andre, og da klarte feltet å komme i kapp etter hvert.

Da gikk det et nytt brudd, bestående av seks ryttere, med blant andre Anders Skaarseth (Joker-Byggtorget) og Øivind Lukkedahl (Coop-Østerhus). Da de kom inn i de avsluttende rundene i Bodø, satte Skaarseth opp farten, og fikk med seg tre andre ryttere. Imponerende kjøring til tross, bruddet ble hentet like før mål.

Sammenlagtseieren aldri i fare
Etter gårsdagens seier ledet italienske Gianni Moscon (Sky) med 15 sekunder på Stef Clement (IAM). Som ventet var denne ledelsen aldri truet, og italieneren sikret seg med det sin første sammenlagtseier i karrieren. Oscar Gatto (Tinkoff) ble tredjemann sammenlagt. Beste nordmann ble Odd Christian Eiking (FDJ) på en femteplass.

Poengtrøyen gikk til John Degenkolb, som var fire poeng foran Alexander Kristoff. Klatretrøyen var det derimot Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo) som vant. Han fikk tolv poeng, og var med det fem poeng foran andremann, Carl Fredrik Hagen (Sparebanken Sør).

Resultater:
1. John Degenkolb (Giant-Alpecin)
2. Alexander Kristoff (Katusha) s.t.
3. Arnaud Démare (FDJ) s.t.
4. Moreno Hofland (LottoNL - Jumbo) s.t.
5. Danny Van Poppel (Team Sky) s.t.
6. Andrea Guardini (Astana) s.t.
7. August Jensen (Coop-ØsterHus) s.t.
8. Danilo Napolitano (Wanty - Groupe Goubert) s.t.
9. Nikolay Trusov (Tinkoff) s.t.
10. Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen) s.t.

Slik gikk det til:
Starten gikk ved Polarsirkelen i Rana kommune klokken 13.20 søndag. På vei ned fra 680 meter over havet, var det flere angrep fra feltet, men det tok tid før det ble etablert et brudd. Etter førti minutters sykling var det fire ryttere som hadde klart å kjøre fra feltet. Disse var Peter Williams (One Pro), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Simone Antonini (Wanty-Groupe Goubert) og Tom Van Asbroeck (Lotto-NL Jumbo).

De fire utbryterne fikk ikke mye tid, og da rytterne begynte på stigningen til Ljøsenhammeren (10.7km, 4.9%) ble det kjør i feltet. Bruddet ble hentet, og feltet ble splittet. Foran satt det cirka 40 mann, og alle de største sammenlagtfavorittene satt foran. Det var BMC med Daniel Oss som var de største initiativtakerne i tetgruppen, men da italieneren ikke ønsket å dra alene mer, samlet feltet seg igjen. På det meste var det 50 sekunder mellom de to gruppene.

Nytt brudd
Dermed var det på nytt klart for støtecup. Carl Fredrik Hagen (Sparebanken Sør) var blant dem som var mest aktive, og kom seg på et tidspunkt unna sammen med Marco Marcato (Wanty-Groupe Goubert). Disse to ble kjørt inn, og da var det et seksmannsbrudd som fikk gå.

Her satt det to nordmenn: Anders Skaarseth (Joker-Byggtorget) og Øivind Lukkedahl (Coop-Østerhus). I tillegg satt Marcus Burghardt (BMC), Floris De Tier (Topsport), Karol Domagalski (One Pro) og Fabian Wegmann (Stölting) der.

Disse seks fikk ikke mer enn 1.50 tilbake til feltet, der det var Sky som gjorde det meste av drajobben. Da syklistene kom inn i de avsluttende rundene i Bodø med i overkant av tre mil igjen, hadde avstanden krympet til 54 sekunder. Hovedfeltet hadde med det god kontroll på utbryterne.

Klart for massespurt
Over spurten opp Kleivabakken i Bodø, var det lillehamringen Skaarseth som satte farten. Med et hardt angrep ble de seks i front til fire: Wegmann og Lukkedahl måtte slippe da den tidligere langrennsløperen satte inn giret.

De fire som var igjen i tet jobbet hardt, men måtte se seg hentet med under tre kilometer igjen til mål. Dermed var det duket for massespurt. I spurten var det John Degenkolb som var raskest, og vant foran Alexander Kristoff og Arnaud Demare.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.