Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoff søker til varmen på vei mot VM

En av grunnene til at Giro d´Italia droppes.

CALIFORNIA FREMFOR GIRO: Oppkjøringen til de store klassikerne forblir den sammen. Frem mot VM derimot tar Team Kristoff grep for å være best mulig skjerpet i medaljekampen (Foto: NTB/Scanpix)
CALIFORNIA FREMFOR GIRO: Oppkjøringen til de store klassikerne forblir den sammen. Frem mot VM derimot tar Team Kristoff grep for å være best mulig skjerpet i medaljekampen (Foto: NTB/Scanpix) Vis mer

(procycling.no): Sommerens Tour de France åpnet med en fantastisk folkefest i nederlandske Utrecht, men - for rytterne - også en litt plagsom hetebølge.  

Opplevelsen ble en liten vekker for Alexander Kristoffs trener:    

- Alexander er en relativt stor rytter, og han slet litt i varmen der nede. I tillegg kom han fra unormalt kalde forhold under Tour des Fjords og Tour de Suisse. Det var ikke helt optimalt, sier trener Stein Ørn til procycling.no.

Og nettopp det optimale er noe duoen higer etter hver sesong. Kanskje spesielt i en sesong med en VM-løype 28-åringen har muligheten til å vinne.

Til California etter lagets ønske
I Katjusja får Ørn og Kristoff stort sett legge opp sesongen helt etter eget ønske.  

Det ble likevel rom for et lite kompromiss i 2016, og det gjør at Giro d´Italia faller ut av den opprinnelige planen.  

For Kristoffs utvikling er det ingen tvil om at trenerens ønske om å la ham delta i to Grand Tours var sterkt. Når det er sagt, er det heller ikke vrient å finne gode grunner for Tour of California.

- Giro d´Italia starter forholdsvis tidlig (6. mai, vår anm.) og det blir en kort forberedelsesperiode dit etter Paris-Roubaix. Ser man rent kynisk på det, er California et veldig godt alternativ. Ulempen er reisen mellom tidssoner, sier Ørn.

Terper opptrekk på amerikansk jord
Den største sportslige fordelen er at nordmannen får med seg Jacopo Guarnieri, Marco Haller og Michael Mørkøv på tur.  

Det gir først og fremst verdifull terping av spurtopptrekket foran Tour de France. Noe de sterke Katjusja-hjelperne viste at de kunne ha trengt mer av denne sommeren.

Les også: Kristoff skjelte ut laget

- Dersom du skal sykle Giro d´Italia først, og siden komme deg igjennom Sveits rundt, er du nødt til å bryte giroen halvveis. Det hadde kanskje gått for Alexander, men du kan ikke ta fire mann ut av rittet. For hans utvikling hadde giroen passet godt, men jeg tror ikke den nye planen avviker stort fra det behovet.

Et annet moment er at Katjusja går over til amerikanske utstyrsleverandører i kraft av hjul fra Zipp, girskiftesystem fra SRAM og kranksett fra Qarq neste år.

Trioen er også inne på sponsorsiden i det åtte dager lange etapperittet Tour of California, og hadde et sterkt ønske om å se Kristoff i aksjon under 2016-utgaven.

Heteslag på sykkelen
Det siste utslagsgivende punktet er temperaturen i California. Noen sykkelcomputere viste 48 grader under 2013-versjonen av rittet. Da falt Pieter Serry av sykkelen sin med heteslag 300 meter fra mål.

Den samme problematikken møtte rytterne i Oman i år, da de søkte ly fra heten under en bro og nektet å sykle videre. Selv om fellesstarten i Qatar-VM er flyttet til rekordsene 16. oktober vil temperaturen fremdeles bli problematisk. Fremdeles vil snitt ligge rundt 35 varmegrader i mesterskapsmåneden.

- Jeg kommer til å kjøre VM i lagtempo som et ledd i å tilpasse meg varmen der nede. Det skjer uka før fellesstarten, så kanskje må jeg finne et annet sted å reise til innimellom der. Det høres kjedelig ut å trene der i to uker, sier Kristoff til procycling.no.

Norges Cykleforbund bekrefter at de vil se nærmere på alternativer for avkobling fram mot mesterskapet.  

- Vi har diskutert oss fram til at to uker i Qatar ikke er gunstig. Man tilpasser seg varmen, men hodet er brent opp før du starter, sier landslagssjef Stig Kristiansen.

Blåkopi til klassikerne
Før Kristoff ankommer Qatar i oktober vil han benytte seg av Arctic Race, Vattenfall i Hamburg, GP Plouay, Tour des Fjords og Eneco Tour i oppkjøringen.  

Opplegget for å forsvare Flandern rundt-tittelen er uforandret, og starter også da i Qatar. Denne gangen uten konkurranse fra blant andre Team Sky og Etixx-QuickStep.  

- Jeg er litt overrasket. Qatar har vist seg å være en god oppkjøring til klassikerne, og Etixx har gjort det bra der før.  

- Får man gjort unna noen VM-relaterte forberedelser der allerede i februar?  

- Jeg tror ikke man får utrettet så mye. Løypa er ikke så veldig vanskelig og den går stort sett inne i byen. Da slipper man unna sidevindsproblematikken også. Det blir nok kampen mot heten som er det største problemet.  

Og den har altså Team Kristoff lagt en god plan for.

Alexander Kristoffs sesongplan 2016:  
8.-12. februar: Tour of Qatar
16.-21. februar: Tour of Oman
27. februar: Omloop Het Nieuwsblad
28.februar: Kuurne-Brussel-Kuurne
6.-13. mars: Paris-Nice
19. mars: Milano-Sanremo
25. mars: E3 Harelbeke
27. mars: Gent-Wevelgem
29.-31. mars: De Panne
3. april: Flandern rundt
7. april: GP Scheldeprijs
10. april: Paris-Roubaix
1. mai: Frankfurt-Eschborn
15.-22. mai: Tour of California
11.-19. juni: Tour de Suisse
26. juni: NM-fellesstart, Bodø
2.-24. juli: Tour de France
10.-14. august: Arctic Race
31. august-4. september: Tour des Fjords
19.-25. september: Eneco Tour
9. oktober: VM lagtempo, Qatar
16. oktober: VM fellesstart, Qatar  

PLANEN KLAR: Trener Stein Ørn forklarer hvorfor Kristoff endrer på sesongenplanen og dropper Giro d´Italia neste år. (foto: NTB/Scanpix - Terje Pedersen)
PLANEN KLAR: Trener Stein Ørn forklarer hvorfor Kristoff endrer på sesongenplanen og dropper Giro d´Italia neste år. (foto: NTB/Scanpix - Terje Pedersen) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media