Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kristoff sørget for nok en norsk seier i Tour of Oman

Den norske dominansen fortsetter.

VANT IGJEN: Alexander Kristoff sørget for norges fjerde etappeseier i Tour of Oman, da han vant den siste etappen i rittet søndag. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
VANT IGJEN: Alexander Kristoff sørget for norges fjerde etappeseier i Tour of Oman, da han vant den siste etappen i rittet søndag. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

(procycling.no): Før den siste og sjette etappen av Tour of Oman hadde Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff dominert rittet, med henholdsvis to og en etappeseier hver. Dermed stod Norge med seier på tre av fem etapper.

Søndags formiddag fortsatte den norske dominansen.

På den 130 kilometer lange, avsluttende etappen var det nok en gang ingen som kunne hamle opp med Alexander Kristoff, som spurtet inn til sin andre etappeseier i rittet og sin femte seier for sesongen.

Begivenhetsløs etappe Etter to tøffe etapper for puncheurer og klatrere var den røde løperen lagt for spurterne på den siste etappen. Med bare to, korte kategoriserte stigninger underveis - den siste 35 kilometer før mål - tydet lite på at skulle ende i noe annet enn en spurt.  

Med bare 130 kilometer fra The Wave Muscat til Matrah Corniche gikk det fort unna. Rittets første time gikk unna med en snitthastighet på 46 kilometer i timen.  

Med både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen i strålende form, med henholdsvis én og to etappeseire i rittet, var de to nordmennene storfavoritter til å vinne denne etappen også.  

Men det var langt mellom begivenhetene på etappen, som gikk sin vante gang med bruddet foran og jagende felt bak. Selv om tempoet var høyt skjedde det lite. Action ble det ikke før spurten begynte å nærme seg.  

Norsk dominans I det spurterne begynte å få ferten av målstreken begynte også lagene deres å ta ansvar. Astana ledet feltet store deler av dagen, for å beskytte sin sammenlagtleder Vincenzo Nibali, men da feltet passerte 30 kilometer til mål begynte også Alexander Kristoffs Katusha å sette fart.  

Med bare ett minutt og 25 sekunder opp til dagens ubrytere var det liten tvil om at etappen kom til å ende i massespurt. Med tanken på årets femte seier i bakhodet pisket Alexander Kristoff etterhvert hele Katusha til fronten, og med rundt 15 kilometer til mål var avstanden nede i 40 sekunder.  

Inne på tre lokale runder i Matrah Corniche tauet Katusha seg stadig nærmere på de i front, som nå var redusert til fire, og like etter klokken ringte for siste runde var dagens brudd hentet inn.

Dermed var alt duket for massespurt, nok en gang med en nordmann i hovedrollen.

Alexander Kristoff viste nok en gang sin enorme styrke og spurtet inn til sesongens femte seier.

Edvald Boasson Hagen spurtet inn like bak til en 9. plass og ender på sjetteplass i sammendraget. Sven Erik Bystrøm (Katusha) ble nummer 80, mens Vegard Breen trillet inn ved siden til en 81. plass.

Resultater — referat følger under:
1. Alexander Kristoff (Katusha)
2. Zico Waeytens (Team Giant-Alpecin)
3. Søren Kragh Andersen (Team Giant-Alpecin)
4. Tom Van Asbroeck (Team LottoNL-Jumbo)
5. Sam Bennett (Bora-Argon18)
6. Roy Jans (Wanty - Groupe Goubert)
7. Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen - Baloise)
8. Marko Kump (Lampre-Merida)
9. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)
10. Marco Canola (United HealthCare)

Sammenlagt:
1. Vincenzo Nibali (Astana)
2. Romain Bardet (AG2R) +0:15
3. Jakob Fuglsang (Astana) +0:24
4. Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) +0:40 
5. Rui Costa (Lampre-Merida) +0:54
6. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) +1:06
7. Brendan Canty (Drapac) +1:31
8. Domencio Pozzovivo (AG2R) + 1:38
9. Merhawi Kudus (Dimension Data) +1:56
10. Gianluca Brambilla (Etixx-QuickStep) +1:59

Slik gikk det til: Dan Martin (Etixx) var blant rytterne som prøvde lykken på slutten av gårsdagens etappe. I dag prøvde iren seg igjen og fikk etablert et tremannsbrudd tidlig på etappen. Feltet var dog ikke interessert i å slippe gruppen avgårde og de tre ble hentet inn igjen.  

Ikke lenge etter de tre var hentet klarte dagens brudd å rive seg løs fra feltet. Sébastien Minard (AG2R), Gregor Mühlberger (Bora-Argon18), Gianni Meersman (Etixx-QuickStep), Pieter Vanspeybrouck (Topsport Vlaanderen — Baloise), Daniel Eaton (UnitedHealthcare) og Jaroslaw Marycz (CCC Sprandi Polkowice) skulle bli dagens brudd.  

Jesper Asselman (Roompot — Oranje Peloton) ville også være med de seks og støtet seg opp ikke lenge etter. Med 40 kilometer unnagjort hadde de syv rytterne opparbeidet seg en ledelse på 2 minutter og 20 sekunder.  

Den første timen gikk fort unna i det flate, arabiske landskapet og rytterne la tilbake 46 kilometer.  

Med 75 kilometer til mål begynte feltet å skru opp farten og reduserte de syvs ledelse til drøy to minutter. Med 50 kilometer til mål var avstanden redusert med ytterligere ett minutt.  

Over dagens to klatringer dro bruddet litt i fra igjen og avstanden økte til ett minutt og 40 sekunder, før Katusha begynte å ta litt ansvar i feltet for sin kaptein Alexander Kristoff.  

Med 25 kilometer til mål var avstanden ett minutt og fem sekunder, og fem kilometer senere hadde Katusha satt opp farten ytterligere og hentet nye 20 sekunder på bruddet.

Inne i Matrah Corniche skulle tre lokale runder kjøres. Ut på den andre runden begynte dagens innsats å svi for de i bruddet. Katusha hadde nå fått avstanden ned i 40 sekunder og tre ryttere falt av bruddet.

Da feltet rullet ut på den siste runden var de like bak de fire gjenværende i bruddet og ikke lenge etter var de hentet.

I spurten var det ingen som kunne gjøre noe med Alexander Kristoff som tok sin andre etappeseier i rittet.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no)