NY ANDREPLASS: Alexander Kristoff ble kun slått av André Greipel på den sjette etappen i Tour de France. Foto: EPA/KIM LUDBROOK
NY ANDREPLASS: Alexander Kristoff ble kun slått av André Greipel på den sjette etappen i Tour de France. Foto: EPA/KIM LUDBROOKVis mer

Kristoff spurtet til andreplass - igjen

- Han tok meg litt på senga.

REIMS (procycling.no): Den sjette etappen var nok en gyllen mulighet for Alexander Kristoff.

Det så lenge ut til å være en uskyldig etappe, men ti kilometer fra målstreken ble feltet sprengt i sidevinden.

Kristoff og hans lagkamerater satt flott plassert nær fronten da det sprakk opp etter Omega Pharma-Quick Steps voldsomme kjør i sidevinden.

Omtrent halve feltet forsvant i sidevinden før avslutningen, deriblant Marcel Kittel.

Kristoff fikk hjelp av Luca Paolini til å plassere seg utenfor fare på innenfor de tre siste kilometerne, og nordmannen var helt i front av feltet med 2,6 kilometer igjen.

Den siste, flate og strake, kilometeren inne i sjampanjebyen Reims så gladiatorene nok en gang gi alt for å krysse målstreken først.

Alexander Porsev tok teten med 800 meter igjen for å gjøre opptrekket for Kristoff.

- Porsev gjør en god jobb, men vi er igjen tidlig ute. Jeg måtte vente litt med å åpne spurten, sier Kristoff til procycling.no like etter målgang.

Russeren hentet Michal Kwiatkowski som forsøkte å gå solo en drøy kilometer fra målstreken.

Greipel åpnet spurten først og holdt unna til en overlegen seier.

- Det har vært mye press på laget vårt, men nå har vi etappeseieren. Det er fantastisk, beskriver Greipel i seiersintervjuet.

Den tyske kraftspurteren satt på hjulet til Mark Renshaw, som igjen var bak Kristoff med 400 meter igjen.

- Jeg fikk hjulet til Renshaw, det var et bra bakhjul å ha, men det kostet også energi å få det, forteller Greipel.

Kristoff fulgte omtrent to sykkellengder bak på andreplass.

- Jeg prøvde alt jeg hadde. Greipel kom fort og tok meg litt på senga. Han var sterkest på slutten, erkjenner Kristoff til procycling.no i målområdet.

Det var Greipels første triumf i årets Tour de France etter at hans landsmann Kittel hadde dominert spurtetappene så langt.

- Med 250 meter igjen sa jeg til meg selv at jeg måtte gå med alt jeg hadde og la det stå til. Det var deilig at det holdt, smiler Greipel i seiersintervjuet like etter triumfen.

Bak Kristoff fulgte Samuel Dumoulin (Ag2r) på tredje- og Mark Renshaw (Omega Pharma-Quick Step) på fjerdeplass.

Peter Sagan i den grønne poengtrøya endte etappen som femtemann.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Kort oppsummert
Fire ryttere fikk lov av feltet til å gå i brudd umiddelbart.

Jérôme Pineau (Omega Pharma-Quick Step), Tom Leezer (Belkin), Luis Ángel Maté (Cofidis) og Arnaud Gérard (Bretagne-Séché) var de som raskt fikk tre minutter ned til feltet.

Det regnet og blåste mye fra starten av, og det var flere ganger tendenser til sidevindskjøring, men feltet forble en stor klynge de første 100 kilometerne.

Giant-Shimano kontrollerte bruddet og ga de aldri mer enn fire minutters ledelse.

Etappen var 194 kilometer lang og inneholdt to fjerdekategorier og en mellomspurt. Maté tok klatrepoenget på den første spurten.

På de våte veiene veltet flere ryttere i hovedfeltet 80 kilometer fra målstreken i Reims. Det gikk verst for Jegor Silin (Katjusja) og Xabier Zandio (Team Sky) som måtte bryte.

På mellomspurten 75 kilometer fra målstreken økte Sagan ledelsen han har på den grønne trøya da han trillet over streken som sjettemann.

Ti kilometer senere satte Omega Pharma-Quick Step fart i sidevind. Feltet sprakk umiddelbart opp, godt hjulpet av at flere ryttere veltet.

Men det roet seg raskt, og majoriteten av rytterne som hadde veltet kom opp igjen, deriblant Sagan og Démare.

Maté sikret også klatrepoenget på den siste fjerdekategorien 37 kilometer fra målstreken.

Feltet virket å ha full kontroll på kvartetten i front, og med 30 kilometer igjen var avstanden ett minutt.

18 kilometer fra målstreken var det bare Maté og Pineau igjen i tet. Leezer og Gérard ga opp forsøket da bruddet bare hadde ti sekunder tilbake til feltet.

Maté sa takk for følget og var alene foran feltet med 14 kilometer igjen. Men spanjolen var sjanseløs. Hjelperytterne til Giant-Shimano og Omega Pharma-Quick Step hadde full kontroll på ham.

Med 12 kilometer igjen var det slutt for Maté. Lotto-Belisol og OPQS satt foran og holdt høy fart.

Ti kilometer fra målstreken svingte feltet og fikk sidevind. Flere ryttere ramlet av da OPQS og Tinkoff-Saxo sprente feltet i tet.

Med halvannen kilometer igjen var Giant-Shimano borte, og Cannondale og OPQS styrte i front.

Porsev gjorde opptrekk for Kristoff da det var 800 meter igjen, og russeren måtte slå ut til siden med 400 meter til målstreken. Kristoff holdt igjen spurten sin og ventet på de andre spurterne.

Greipel klemte til med 250 meter igjen. Ingen var i nærheten av å følge tyskeren, og han stormet over målstreken til en suveren seier.

Kristoff fulgte på andreplass, med Samuel Dumoulin og Mark Renshaw.