BLANT FAVORITTENE: Alexander Kristoff hefter seg lite ved favorittstemplet før de belgiske klassikerne starter denne helgen. Her avbildet i Tour of Qatar hvor han vant hele tre etapper. (Foto: ASO)
BLANT FAVORITTENE: Alexander Kristoff hefter seg lite ved favorittstemplet før de belgiske klassikerne starter denne helgen. Her avbildet i Tour of Qatar hvor han vant hele tre etapper. (Foto: ASO)Vis mer

Kristoff stemplet som favoritt: - Føler ikke press

Den norske sykkelstjernen går inn i den belgiske klassikeråpningen med lave skuldre.

(procycling.no): Med fire seire allerede denne sesongen seiler Alexander Kristoff (Katjusja) opp som en av toppfavorittene foran den belgiske åpningshelgen.  

Tidligere denne måneden viste 27-åringen seg bedre enn noen gang i den kaotiske sidevinden i Tour of Qatar, der han vant tre etapper, gikk til topps i poengkonkurransen og ble tredjemann sammenlagt.  

Tidligere har bare Tom Boonen og Mark Cavendish (begge Etixx-QuickStep) klart å vinne tre (eller flere) etapper i en og samme utgave.  

I Tour of Oman fortsatte pangstarten på sesongen. Kristoff triumferte på den tredje etappen, da han spurtslo de raske italienerne Andrea Guardini (Astana) og Matteo Pelucchi (IAM Cycling).  

Før brosteinrittene begynner for alvor denne helgen, med Omloop Het Nieuwsblad på lørdag og Kuurne-Brussel-Kuurne søndag, er det likevel en avslappet Kristoff som stiller til start. Katjusja-rytteren lar seg ikke affisere av favorittstemplet som blant andre belgisk presse plasserer på skuldrene hans.   

SEIERSVANT: Stjerner som Peter Sagan, Gerg Van Avermaet og Tom Boonen ble alle satt på plass av Kristoff i sesonginnledningen i Tour of Qatar. Nordmannens sterke form skaper forventning foran brosteinsrittene i Belgia denne helgen. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
SEIERSVANT: Stjerner som Peter Sagan, Gerg Van Avermaet og Tom Boonen ble alle satt på plass av Kristoff i sesonginnledningen i Tour of Qatar. Nordmannens sterke form skaper forventning foran brosteinsrittene i Belgia denne helgen. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer

- Ut i fra hva jeg har gjort (i Omloop) tidligere, føler jeg egentlig ikke stort press fra andre. Jeg har aldri gjort det helt store i disse to rittene. Derfor kan det egentlig bare gå bedre enn det har gjort tidligere. Det er ikke meningen at jeg skal være i superslag nå heller, sier Kristoff til procycling.no før en rolig treningstur på den belgiske landsbygda fredag ettermiddag.  

Fra sine tre tidligere deltakelser er 77. plassen fra i fjor hans beste notering i Omloop Het Nieuwsblad, rittet som sammen med E3 Harelbeke fremstår som et Flandern rundt i miniatyr. 9.plass er beste resultat fra Kuurne-Brussel-Kuurne.  

Les også: Alt om den belgiske åpningshelgen

- Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg har aldri følt meg supersterk i de første løpene i Belgia. Det blir spennende å se hvilket nivå jeg er på nå. Jeg slet jo litt på de mer kuperte etappene i Oman. Men jeg blir ikke supernervøs hvis jeg ikke henger med på lørdag. De store målene mine kommer ikke før senere, sier Kristoff med referanse til Monumentene Milano-Sanremo (som han vant i fjor), Flandern rundt og Paris-Roubaix.  

Alltid lyst å vinne

Nordmannens trener, den renommerte hjertespesialisten Stein Ørn, vil ikke gå med på at Kristoff er den største favoritten til lørdagens Omloop Het Nieuwsblad, men innrømmer at stesønnen bryter ned barrierer hele tiden.  

- For Alexander er dette en del av forberedelsene til Flandern rundt. Han har aldri vært med helt i teten i Omloop Het Nieuwsblad før. Vi får se hva han kan få til. Alexander gjør framskritt jevnt og trutt og har bygd opp mer fysisk styrke. Hell og uhell kan også spille inn i seierskampen, sier Ørn til procycling.no.

Treneren påpeker at «de belgiske klassikerne er noe helt annet enn Qatar». Men Kristoff gjør tilsynelatende innen slik distinksjon. Han har bare fokus på en ting:  

-  Jeg har jo lyst å vinne. Når jeg starter et løp har jeg alltid lyst å vinne. Jeg skal iallfall prøve. Det er liten vits å dra ned til Belgia uten å prøve, sier nordmannen - som i fraværet av Fabian Cancellara (Trek) og Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) er blant de ekspertene tror mest på.  

Lørdag venter Kristoff tøff konkurranse fra stjernegalleriet til Etixx-QuickStep. Det belgiske mannskapet mønstrer blant andre Tom Boonen, Niki Terpstra og Zdenek Stybar - som alle er kapable til å vinne. Greg Van Avermaet (BMC) og Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) blir også sterke, tror Kristoff.  

- QuickStep-laget er alltid bra i disse rittene. BMC har Greg Van Avermaet, som alltid er sterk. Det blir de typiske lagene og rytterne som alltid. De belgiske og nederlandske lagene vil vise seg frem. Lotto (LottoNL-Jumbo) har en sterk mann. For min del blir det spennende om jeg klarer å henge på slutten, sier Katjusja-kapteinen.   

Full støtte til Kristoff

Med U23-verdensmester Sven Erik Bystrøm som en av hjelperne lørdag, og den sterke italienske rouleuren Jacopo Guarnieri i aksjon søndag, bygges Katjusja-laget opp rundt Kristoff denne helgen. Luca Paolini, Omloop-vinner i 2013, stiller imidlertid ikke til start noen av dagene.  

- Egentlig er det en fordel bare å kjøre ett løp. Skulle jeg hatt full fokus på resultat, hadde jeg nok bare kjørt søndagen. Det er der jeg har størst sjans å vinne, tror jeg. For meg handler det mest om å komme inn i rytmen som gjelder her i Belgia, avslutter Kristoff.  

Katjusja til Omloop Het Nieuwsblad:
Sven Erik Bystrøm, Marco Haller, Vladimir Isaychev, Alexander Kristoff, Viacheslav Kuznetsov, Rudi Selig, Gatis Smukulis og Alexey Tsatevich.  

Katjusja til Kuurne-Brussels-Kuurne:
Jacopo Guarnieri, Marco Haller, Dmitriy Kozonchuk, Alexander Kristoff, Viacheslav Kuznetsov, Rudi Selig, Gatis Smukulis og Alexey Tsatevich.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!